Blogs

Zoek je een betaalbare elektrische auto?

Geplaatst: 11 april 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Elektrisch rijden
Zoek je een betaalbare elektrische auto?

Elektrisch rijden is hot. Door de ambitieuze doelen van het klimaatakkoord van Parijs doen we met z’n allen ons best om over te stappen op duurzamere producten. We verruilen de benzineslurpers voor een elektrische auto. Het zijn met name nieuwe bolides die elektrisch worden geproduceerd. Is het mogelijk om een betaalbare elektrische auto te vinden? Wij zochten het voor je uit.

Waarom is het interessant om elektrisch te rijden?

Alles wordt duurder. Ook autorijden. De investering in een (nieuwe) auto is pas het begin. Je hebt kosten aan de verzekering, wegenbelasting, de APK, onderhoud, bijtelling en brandstof. Dat laatste kan een reden zijn om over te stappen op een elektrische auto. Hoewel - in het algemeen - de aanschaf van een elektrische auto hoger ligt (doordat het nieuwere modellen zijn), verdien je die kosten doorgaans terug op de lange termijn.

Allereerst liggen de kosten van de brandstof bij een elektrische auto lager. Helemaal als je een laadpaal aan huis hebt met een (laag) vast stroomtarief. Daarnaast produceren steeds meer autofabrikanten elektrische auto’s, waardoor op termijn de aanschafprijs lager wordt (er komt meer aanbod). En tot slot is elektrisch rijden natuurlijk een stuk beter voor het milieu: zeker als de elektrische energie waarmee je auto wordt opgeladen uit duurzame bronnen (zon- of windenergie) wordt opgewekt.


“Een laadpaal aan huis? Daarmee kun je de brandstofkosten van je elektrische auto flink naar beneden drukken”


De voordelen van elektrisch rijden op een rij:

  • Lagere brandstofkosten per kilometer
  • Geen uitstoot van fijnstof en Co2
  • De motoren zijn stiller
  • Je kunt gebruik maken van extra fiscaal voordeel en subsidies
  • Technologieën verbeteren
  • De investering wordt - door de hogere vraag - lager waardoor je sneller een betaalbare elektrische auto vindt

Een betaalbare elektrische auto zoeken

Dankzij de toename in fabrikanten is een elektrische auto niet alleen maar weggelegd voor de elite. En aangezien de eerste modellen al een aantal jaar oud zijn, kun je zelfs op platforms zoals Marktplaats betaalbare elektrische auto’s vinden. Toegegeven: voor iedereen houdt ‘betaalbaar’ iets anders in. Een kleine zoektocht in Marktplaats levert ons de volgende pareltjes op:

Op het moment van schrijven staan er op Marktplaats 10.824 elektrische auto's te koop, waarvan 7.183 tweedehands elektrische auto's zijn. In de prijscategorie tot 5.000 euro staan er tientallen auto’s te koop. De reden dat deze elektrische auto’s zo betaalbaar zijn, is omdat er vaak veel kilometers op de teller staan of omdat er een onderdeel vervangen moet worden. Qua merken vind je hier onder andere een betaalbare elektrische Opel, Nissan of Renault.

Daarnaast vind je in deze prijsklassen bestelbussen en biro’s: kleine elektrische 45-kilometerauto’s die je vanaf je 16e (met een geldig brommer-rijbewijs) mag rijden. Kortom: het is mogelijk om een betaalbare elektrische auto voor 5.000 euro te vinden.

De toekomst van de elektrische auto

De vraag naar elektrische auto’s neemt toe. Niet alleen omdat we willen verduurzamen, maar ook omdat fossiele brandstoffen zoals diesel of benzine steeds duurder worden. Daarnaast wordt de dieselauto steeds vaker geweerd uit stadscentra.

Daarnaast is er - naast de elektrische auto - nog een andere grote trend in autoland: de zelfrijdende auto. Steeds meer fabrikanten slagen erin om het rijgenot te vergroten door bepaalde taken over te nemen van de bestuurder. Denk bijvoorbeeld aan adaptive cruise control of rijstrookassistentie. Het duurt nog even voordat een auto volledig autonoom kan rijden, maar er wordt volop getest met deze auto’s onder verschillende (extreme) omstandigheden. De ontwikkeling van de elektrische auto is pas het begin.

Je huidige auto inruilen voor een betaalbare elektrische auto?

Wil je je oude diesel inruilen voor een elektrisch exemplaar? Is je huidige auto rijp voor de sloop of APK afgekeurd? Bij OSW nemen we alle soorten auto’s aan: van schadebakken tot total loss auto’s en zelfs motorfietsen, campers en caravans. Binnen een dag verkocht en binnen een week opgehaald.

Ontdek vrijblijvend wat jouw auto waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Stoelverwarming in de auto: wat kost het om deze en andere extra opties te gebruiken?
Stoelverwarming in de auto: wat kost het om deze en andere extra opties te gebruiken?
11/01/2024
Koning Winter heeft z’n intrede gedaan. ‘s Ochtends sta je de ruiten ijsvrij te maken . De sleutel in het contact is omgedraaid, maar je blaast wel nog wolkjes in je auto. Snel de verwarming op standje sauna laten blazen en - als je tot de echte geluksvogels [...]
Je sloep verkopen? Met onze tips haal je het meeste uit de verkoop
Je sloep verkopen? Met onze tips haal je het meeste uit de verkoop
24/08/2023
Over de wateren van de Biesbosch voeren, met vrienden genieten in de grachten van Amsterdam of met de boot op vakantie door de Europese rivieren. Voor velen is het hebben van een eigen sloep een droom. Helaas zijn de Nederlandse weersomstandigheden vaak grillig. Hierdoor [...]
Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt
Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt
04/10/2022
De verkoop van je motor kan op een eenvoudige en snelle manier geregeld zijn. De meest gestelde vragen worden in dit artikel beantwoord. Want hoe weet je of de verkoop veilig en betrouwbaar is? En hoe wordt de prijs van je motor bepaald? Ook is het fijn om te weten of al [...]