Blogs

Blauwe golf lijn

Kosten autorijden in 2024: dit betaal je aankomend jaar

Geplaatst: 8 februari 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Kosten autorijden in 2024: dit betaal je aankomend jaar

‘Die verdomde inflatie!’ Waarschijnlijk een van de meest uitgesproken zinnen van de afgelopen jaren. Een nieuw jaar betekent ook dat bedrijven kritisch naar hun kosten kijken - en daaruit blijkt vooral dat de prijzen stijgen. Je krijgt minder waarde voor hetzelfde bedrag: dit noemen we inflatie. Dat merk je terug op alle gebieden in je leven, waaronder autorijden. Wat zijn de kosten van autorijden in 2024? We zetten ze voor je op een rijtje.

Een auto rijden? Met deze kosten moet je rekening houden

Om de motor te laten draaien en gebruik te maken van het Nederlandse wegennet, betaal je een aantal kosten voor autorijden. Naast de aanschaf- en brandstofkosten draai je op voor de volgende zaken.

Net als in 2023 stijgen de meeste kosten ook dit jaar weer. We zetten de extra kosten voor je op een rijtje.


“Ook in 2024 stijgen de autokosten verder. BPM, wegenbelasting en autoverzekeringen zijn onderhevig aan inflatie.”


Brandstofkosten

Met de huidige brandstofkosten wordt autorijden bijna een activiteit die alleen is voorbehouden aan de elite.

Hoewel het hoogtepunt op 1,91 euro lag voor een liter Euro95 in 2022, betaalde je voor een liter Euro95 in 2023 ook een fors bedrag: 1,84 euro. Die lagere kosten in 2023 zijn te verklaren omdat er in de eerste helft van 2023 tijdelijke verlagingen op de accijnzen door de overheid werden doorgevoerd. Per 1 juli 2023 werd dit teruggedraaid en daarmee stegen de literprijzen weer.

De verwachting was dat autobezitters in 2024 gemiddeld 21 cent per liter meer gingen betalen, door verhoging van de accijnzen. Gelukkig is dit voorstel er niet doorheen gedrukt: de Tweede Kamer heeft in september 2023 ingestemd met een voorstel van de VVD om brandstof niet duurder te maken. De brandstofprijzen blijven in 2024 dus ongeveer gelijk met die van 2023.

Wegenbelasting

Als automobilist betaal je verschillende belastingen - waaronder motorrijtuigenbelasting. De hoogte hiervan verschilt, omdat naast het type auto en de brandstof ook de provincie waarin je woont invloed heeft op deze kosten. In de provincies Groningen, Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Zeeland worden geen verhogingen doorgevoerd, in de provincie Zuid-Holland wordt het tarief waarschijnlijk met 3% verhoogd in 2024. Sowieso heb je de meeste pech als je in deze provincie woont, want ook in 2023 werd hier het wegenbelastingtarief met 4% verhoogd.

BPM

Bij de aanschaf van een nieuwe auto betaal je BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen). Dit is geen vast tarief, maar wordt berekend op basis van het aantal CO2 per kilometer dat de auto uitstoot. Hoe minder uitstoot, hoe minder BPM je betaalt. Dit tarief bestaat uit twee delen en ieder jaar stijgen de BPM-kosten. Het vaste deel stijgt in 2024 van 400 euro naar 440 euro. Het variabele deel - dat afhankelijk is van de CO2-uitstoot van je auto - gaat niet omhoog, tenzij je een dieselauto koopt. In 2024 betaal je nog geen BPM als je een nieuwe elektrische auto aanschaft.

Bijtelling

Je betaalt alleen bijtelling als je meer dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Over deze extra kilometers betaal je belasting. Het bijtellingspercentage blijft in 2024 hetzelfde: als bezitter van een diesel- of benzineauto. betaal je 22% over de cataloguswaarde. In 2024 profiteer je als elektrisch rijder nog van voordeel: tot 30.000 euro cataloguswaarde betaal je 16% bijtelling, daarboven betaal je 22%.

Autoverzekeringen

In 2024 gaan de autoverzekeringen stijgen. Om hoeveel % het in 2024 gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Wel zagen we dat de premies in 2023 gemiddeld met 20% zijn gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, wat neerkomt op gemiddeld 160 euro per jaar aan extra kosten. Het is niet ondenkbaar dat deze trend in 2024 voortzet.

Daarnaast verandert in 2024 het SVJ (Schadevrije jaren)-systeem per 1 juli 2024. De berekening van het aantal schadevrije jaren wordt op een andere manier berekend, waardoor de bonussen kunnen veranderen. Als klant krijg je van je verzekeraar hierover bericht. Je kunt dan inloggen in een centrale database waar je de schadevrije jaren kan inzien.

Kosten besparen auto

Onderhoud, reparaties en APK

Wat voor verzekeringsmaatschappijen geldt, geldt ook voor automonteurs en garages. Kosten worden doorbelast aan klanten. Het gevolg? Jij betaalt meer voor onderhoud, reparaties en de APK.

Tips om in 2024 de kosten te beperken

Dit jaar de hand op de knip houden en niet te veel uitgeven aan autokosten? Met deze 6 tips beperk je in 2024 de kosten.

Tip 1: Pak vaker de fiets

Een inkoppertje, maar het zorgt gegarandeerd voor lagere kosten. Daarnaast is vaker fietsen ook nog eens hartstikke gezond! Kleine meevaller: in 2024 stijgen de reiskostenvergoedingen van 21 cent naar 23 cent per kilometer. Daarop heb je óók recht als je met de fiets naar het werk komt.

Tip 2: Houd je aan de snelheden

Niet alleen is (te) hard rijden slecht voor je brandstofrendement, de boetes worden in 2024 ook hoger. Binnen de bebouwde kom betaal je per 5 km/u te snel rijden 43 euro. Buiten de bebouwde kom betaal je hiervoor 39 euro en op de snelweg 32 euro. En investeer ook in een telefoonhouder, want niet-handsfree bellen kost je 420 euro.


“Denk twee keer na voordat je het rechterpedaal vol indrukt: de boetes voor te hard rijden stijgen in 2024.”


Tip 3: Zorg voor voldoende lucht in je banden

Controleer iedere 2 maanden de druk van je banden. Zijn je banden te zacht? Dat heeft een negatief effect op het brandstofverbruik - en betaal je dus meer.

Tip 4: Vermijd de aankoop van een nieuwe auto

Niet alleen is de afschrijving van een nieuwe auto in het eerste jaar het hoogste, je betaalt ook BPM. En laat die nou net gestegen zijn in 2024. Investeer je geld slim en kies liever voor een exemplaar van een paar jaar oud.

Tip 5: Kies voor elektrisch rijden

De aanschafwaarde van een elektrische auto ligt wat hoger, maar op de lange termijn betaal je minder voor het gebruik van een elektrische auto. Dit jaar betaal je als elektrisch rijder nog geen motorrijtuigenbelasting, je betaalt minder aan ‘de pomp’ en als zakelijk rijder is de bijtelling lager.

Tip 6: Maak je auto zelf schoon

Je kunt een autopoetsbedrijf inschakelen, je auto door de wasserette halen… of zélf je auto wassen. Scheelt een hoop geld op jaarbasis. Veel tankstations hebben autowasboxen, waardoor je niet zelf de tuinslang hoeft uit te rollen of met een verlengkabel stofzuiger aan te sluiten. Lekker (kosten)efficiënt!

Je (tweede) auto verkopen

Wil je je (tweede) auto verkopen omdat de kosten te hoog worden - of omdat je overstapt op elektrisch rijden? Via OSW verkoop je je auto gemakkelijk en snel. Vul je kenteken in op onze website en ontvang binnen 24 uur een voorstel op maat. Van Toyota tot Renault en van Kia tot BMW.

Ga je akkoord met de prijs? Dan regelen wij de betaling, overschrijving en halen we je auto op. Jij betaalt hier niets voor en ontvangt het verkoopbedrag direct op je rekening.

Ontdek vrijblijvend wat je auto waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

De motorolie van de Action vs. andere merken: wat is beter?
De motorolie van de Action vs. andere merken: wat is beter?
25/01/2024
Heb je door de kou een schorre keel? De een smeert de keel met een goede borrel, de ander kiest voor de veiligere keuze: een hoestdrank. Net als jouw keel heeft ook de motor van je auto regelmatig een smeerbeurt nodig. Welke motorolie kun je dan het beste gebruiken? En is [...]
Is een wintercheck voor je auto nodig?
Is een wintercheck voor je auto nodig?
18/01/2024
Moeite hebben om ‘s ochtends je bed uit te komen, de pakjes Kleenex-zakdoekjes die niet van je zijde wijken en in de avond uitgeteld op de bank liggen. De winter is voor veel mensen een seizoen dat met de helft ingekort mag worden. Door het gebrek aan zonlicht [...]
Is het interessant om nog een dieselauto te rijden?
Is het interessant om nog een dieselauto te rijden?
21/12/2023
Een van de meest besproken onderwerpen in het nieuws: duurzaamheid. De overheid organiseert allerlei initiatieven om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen om daarmee te voldoen aan de ambitieuze doelen van het klimaatakkoord van Parijs. In die plannen is geen ruimte voor [...]