Hoe lang mag je rijden zonder APK keuring?

Flierefluitend rij je iedere dag met veel plezier naar je werk met je trouwe vierwieler. Totdat er ineens een waarschuwingsbrief van het RDW op de mat valt: de vervaldatum van je APK is verlopen. Je had jezelf voorgenomen om het op tijd te regelen, maar door de rompslomp van alledag is het erbij ingeschoten. Help! Hoe lang mag je rijden zonder APK?

Auto APK
Golf

Wat is de APK?

De APK staat voor Algemene Periodieke Keuring: het is een verplichte keuring in Europa voor alle motorvoertuigen. Bij deze periodieke keuring wordt je auto beoordeeld op verschillende punten zoals de verkeersveiligheid. Tijdens de APK checkt een keurmeester op de volgende zaken:

  • de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
  • het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
  • de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Alles weten over de APK? Je leest het hier.

Waarom is het belangrijk om mijn auto op tijd te laten keuren?

Bij fysieke klachten ga je naar de dokter zodat je binnen de kortste keren weer bent opgelapt. Om je auto als een zonnetje te laten lopen, is het belangrijk dat onderhoud regelmatig wordt uitgevoerd en dat je de periodieke APK niet overslaat. Het is ook voor je eigen veiligheid: onder andere je stuur, remmen en verlichten ondergaan een grondige check zodat je niet in onveilige situaties terechtkomt. En vergeet je de APK of ga je ongekeurd de weg op? Dan ontvang je een boete. Belangrijk dus om te checken wanneer de vervaldatum van de APK van je auto is.

Wanneer moet je APK keuren?

Als jij een oudere auto rijdt, is de kans groot dat je jaarlijks een rit naar de garage moet maken voor de APK. Auto's die na 2005 zijn geproduceerd zijn de eerste vier jaar na registratie vrijgesteld van de keuring. Daarna vindt deze frequenter plaats en acht jaar na registratie moeten de meeste auto’s jaarlijks gekeurd worden.

Wanneer is de APK vervaldatum van mijn auto?

Voordat de vervaldatum van je APK verloopt, ontvang je per post én digitaal een melding van het RDW over de vervaldatum van je auto. Vóór die datum moet je auto dan gekeurd zijn. Doe je dat niet, dan bestaat het risico dat je een boete ontvangt. Voorkomen is beter dan genezen: doe de kentekencheck en bereid je voor op de komende keuring.

Doe de kentekencheck

APK verlopen: de gevolgen

Terwijl je met je hoofd in de wolken zat is de APK van je auto verlopen. Oef! Zaak om alsnog snel een afspraak te maken zodat je snel weer veilig de weg op kunt.

Je APK is verlopen, maar je hebt wel een afspraak

Is je auto tijdens de eerste keuring afgekeurd en is je APK verlopen? Ons advies is om áltijd ruim van te voren een APK-afspraak te plannen. Als je auto wordt afgekeurd, moet je zorgen dat de onderdelen gemaakt worden voordat je de herkeuring aanvraagt. Je kunt twee maanden Vóór de vervaldatum een afspraak plannen, zonder dat de vervaldatum naar voren schuift.

Is de APK verlopen maar heb je wel een afspraak? Binnen twee maanden ontvang je geen boete, maar je auto moet wel stil blijven staan totdat ‘ie weer is goedgekeurd. Je mag dus in de tussentijd NIET rijden met een auto waarvan de APK is verlopen. Op de dag van de keuring mag je je auto wel naar de garage rijden: zorg dat je de afspraakbevestiging meeneemt indien je staande wordt gehouden.

Rijden zonder APK: mag dat?

Besluit je de gok te wagen en tóch de weg op te gaan met je ongekeurde auto? Niet zo slim. Aan de hand van traject- of lasercontroles is de kans aanwezig dat je alsnog wordt gesnapt. En die boetes zijn niet mals. Veroorzaak je een ongeval op het moment dat je auto niet gekeurd is, dan worden de kosten waarschijnlijk niet vergoed door je verzekeraar. Rijden zonder APK mag niet en levert dure én gevaarlijke situaties op. Extra belangrijk dus om meteen die afspraak te maken.

Langer dan twee maanden geen APK

Is de vervaldatum van je APK langer dan twee maanden geleden? Dan ontvang je automatisch een boete op de mat van 130 euro. Om dit te voorkomen, kun je je auto schorsen. Je betaalt dan geen verzekering, hoeft de auto niet te laten keuren maar mag er ook niet de weg mee op. Zodra je 'm uit de schorsing haalt, moet je je auto alsnog laten keuren en de verzekering betalen. Als je meer details wilt weten over de gevolgen wanneer de APK van je auto is afgekeurd, kun je die hier bekijken. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Je ongekeurde auto verkopen via Marktplaats

Je auto komt de keuring niet door of je besluit dat het tijd wordt voor een ander exemplaar. Je gaat je auto verkopen en kiest ervoor om geen APK uit te voeren; dat scheelt weer knaken. We raden je dit af: een ongekeurde auto is minder waard en lastiger te verkopen.

Wil je je afgekeurde auto via Marktplaats verkopen? Niet zo handig: je hebt hier een speciale zoekfunctie waarbij potentiële kopers kunnen filteren op auto's waarvan de APK afloopt binnen zes maanden. En aan de hand van een kentekencheck kan iedere koper direct zien dat de keuring is verlopen. De kans is dan heel groot dat je geen tot weinig biedingen krijgt.

Je afgekeurde auto verkopen via OSW

We raden daarom altijd aan om eerst je auto te laten keuren bij een garage, zodat je occasion meer geld oplevert. Geen zin in gedoe en geregel? Via OSW kun je via erkende garages alsnog een APK afspraak regelen of je sloopauto verkopen via ons platform. Geen gedoe met administratieve rompslomp en jij bent van je auto af.

Bij ons verkoop je je (sloop- of schade-)auto, motorfiets, caravan, camper of boot aan erkende bedrijven. In vier stappen is het eenvoudig geregeld.

In vier stappen is het eenvoudig geregeld:

  1. Aanmelden
  2. Biedingen verzamelen
  3. Bod accepteren
  4. Verkopen
Lees hier hoe het werkt