Blogs

Stap je over op elektrisch rijden? Overweeg een laadpaal thuis

Geplaatst: 13 april 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Stap je over op elektrisch rijden? Overweeg een laadpaal thuis

Stekkeren in plaats van tanken: steeds meer mensen investeren in een elektrische auto. Zeker als de elektriciteit groen wordt opgewekt, is het een duurzaam alternatief op de traditionele brandstofslurper. Voordat je investeert in een elektrisch exemplaar, is het slim om je te verdiepen in oplaadpunten voor elektrische auto's. Je moet afscheid nemen van je periodieke uitstapje naar de pomp om vervolgens urenlang je auto op te laden.

Een laadpaal thuis biedt een hoop (logistieke) voordelen als je overgaat op een elektrisch voertuig. We vertellen je in dit artikel alles over elektrisch laden aan huis, de voordelen ervan en wat je ervoor betaalt.

De voordelen van een laadpaal thuis

Waar je met je dieseltje of benzineslurper binnen een paar minuten klaar bent bij de pomp, duurt elektrisch laden een stuk langer. Een accu van een elektrische auto opladen duurt gemiddeld 5 tot 10 uur. Of zo’n 20 tot 40 minuten met een snellader - waar je beduidend meer voor betaalt. Een frustratie voor veel elektrische rijders: elektrisch rijden vereist een behoorlijke planning. Daarom is investeren in een laadpaal thuis voor veel elektrische rijders de oplossing. We zetten de 5 voordelen voor je op een rij.

#1 Het tarief van een laadpaal thuis is doorgaans lager

Het tarief van je laadpaal aan huis is afhankelijk van je energiecontract. Voordat je een laadpaal thuis overweegt, is het slim om eerst de kleine lettertjes van je energiecontract erop na te slaan. De energieprijzen schieten door het dak en dat zie je terug in de laadprijzen bij publieke laadpalen. De prijzen van thuisladen liggen doorgaans lager. Mits je een vast energiecontract hebt dat nog niet is afgelopen óf als je een slim energiecontract hebt met extra lage prijzen in de daluren.

#2 Terwijl jij slaapt, wordt je auto opgeladen

Je stapt ‘s ochtends de deur uit, steekt de sleutel in het contact om er vervolgens achter te komen dat de tank of accu leeg is. Balen! Met een laadpaal thuis heb je daar nooit meer last van: terwijl jij slaapt, wordt je auto opgeladen. Nooit meer een lege tank of accu in de ochtend, zodat jij in alle rust je welverdiende kop koffie kunt opslurpen.

#3 Niet meer de deur uit om je auto van brandstof te voorzien

Sterker nog: je hoeft met een laadpaal thuis nooit meer de deur uit voor een ritje naar de pomp. Uitkienen welk benzinestation actiedagen heeft of tanken in de vrieskou is verleden tijd. Je arriveert thuis, sluit de stekker aan op je auto en kunt in huis andere klussen oppakken. Win-win!

#4 Altijd een laadpunt in de buurt

Elektrische laadpunten schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch is er nog geen landelijke dekking en wanneer je afgelegen woont, ben je misschien gedwongen om door je dorp te rijden, op zoek naar een beschikbaar oplaadpunt. Met een eigen thuislader heb je altijd een laadpunt in de buurt.

#5 Het is een stuk milieuvriendelijker én goedkoper in combinatie met zonnepanelen

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we massaal overstappen op elektrisch rijden. Het is duurzamer en het scheelt een hoop in de portemonnee. Helemaal als je het combineert met energie uit zonnepanelen. De daken van Nederlandse woningen worden volgelegd met zonnepanelen: zeker op zonnige dagen kun je hiermee je energierekening tot 0 brengen. Op die manier wordt elektrisch rijden extra goedkoop en enorm milieuvriendelijk.

Laadpaal en zonnepanelen

Wat kost een laadpaal thuis?

Investeren in duurzame middelen betekent vaak dat het eerst geld kost, voordat je er financieel van profiteert. Een laadpaal thuis kost tussen de 600 en 1.500 euro plus de verplichte keuring en zo’n 100 euro aan installatiekosten. Een investering die je doorgaans binnen enkele jaren terugverdient.

Krijg je subsidie voor een laadpaal thuis?

Op dit moment zijn er in Nederland geen subsidies beschikbaar om een laadpaal thuis aan te schaffen. Je kunt wel contact opnemen met je gemeente, om gebruik te maken van een gratis openbare laadpaal in de buurt.

Wat betaal je voor elektrisch laden aan huis?

De kosten voor elektrisch laden hangen af van je energiecontract. Op basis van een berekening van de ANWB, betaal je doorgaans 105 euro per maand voor de brandstof. Voor benzine en diesel ligt dat gemiddelde een stuk hoger: respectievelijk 173 en 153 euro per maand. Controleer je eigen energiecontract en bereken de kosten per kWh en je gemiddeld aantal kilometers per maand zodat je weet wat jij betaalt voor elektrisch laden. Over het algemeen is een laadpaal thuis goedkoper dan een ritje naar de pomp. Lees meer over de kosten van elektrisch rijden in dit blog.

Wat is de beste laadpaal voor thuis?

Er zijn veel verschillende laadpalen voor thuis beschikbaar. Je keuze hiervoor hangt af van je type auto, de laadsnelheid, je budget en de beschikbare elektrische aansluiting in je huis. De EVBox Elvi, NewMotion Home Advanced, Alfen Eve Single Pro-line, Easee en Wallbox Pulsar Plus zijn bekende oplaadpalen voor thuis.

Kun je thuis 22kW laden?

De meeste laadpalen voor thuis leveren tussen de 3,7 en 11 kW stroom. De meeste (oude) huizen hebben namelijk een 1-fase-aansluiting. Heb je een 3-fase-aansluiting in huis, dan kan je tot 400 Volt aan stroom leveren, dit wordt ook wel krachtstroom genoemd. Met deze hoeveelheden kun je het laadvermogen opkrikken tot 22 kW.

Welke aanvullende kosten betaal je voor elektrisch rijden?

Naast acculaden betaal je bij elektrisch rijden voor de volgende zaken:

  • Wegenbelasting: tot 2024 ben je als elektrische rijder vrijgesteld van wegenbelasting. In 2025 ontvang je een korting van 75% op het tarief en vanaf 2026 betaal je het normale tarief. Je bespaart dus flink op je maandelijkse kosten als je nu al elektrisch rijdt. Lees hier alles over elektrisch rijden in combinatie met de wegenbelasting.
  • APK: veel elektrische auto's worden nieuw geproduceerd. En nieuwe auto's hoeven de eerste vier jaar niet APK gekeurd te worden. Daarna om de twee jaar: ook daar kun je dus behoorlijk kosten op besparen.
  • Onderhoud: het onderhoud bij nieuwe auto's ligt een stuk lager. Daarnaast zitten er minder onderdelen in een elektrische auto, waardoor er minder gecontroleerd en vervangen hoeft te worden. Een onderhoudsbeurt van een elektrische auto bestaat doorgaans uit een inspectie, vervanging van een interieurfilter en het vervangen van de remvloeistof.

Hoewel de grondstof- en elektriciteitsprijzen in het afgelopen jaar flink zijn gestegen, is elektrisch rijden nog altijd een stuk goedkoper (en op de lange termijn milieuvriendelijker!). Om nog gebruik te maken van de regelingen, is het slim om juist nu te investeren in een elektrische auto en een laadpaal thuis.

Je huidige auto eerst verkopen?

Misschien wil je eerst van je brandstofslurpende exemplaar af voordat je overgaat op stekkeren. In de komende jaren zullen de traditionele en oldtimer auto’s minder waard worden, omdat de vraag naar elektrische auto’s toeneemt. Wil je investeren in een elektrische auto, profiteren van de voordelen rondom korting op je wegenbelasting én nog een fijne prijs krijgen voor je huidige occasion? Verkoop je occasion via OSW.

Op ons platform kan je niet alleen je auto, maar ook je motor, schadebak, camper, caravan, boot of elektrische fiets verkopen. Wij werken samen met meer dan 500 erkende garages die strijden voor het beste bod op jouw auto. Op die manier ontvang jij een eerlijke prijs voor je oude auto.

Het enige wat je hoeft te doen is op deze pagina je kenteken en overige kenmerken in te vullen. Je verstuurt de aanvraag en ontvangt binnen 24 uur verschillende biedingen. Ben je tevreden over de verkoopprijs? Dan regelen we voor jou de betaling, vrijwaring en het ophalen van de auto. Helemaal gratis voor jou als verkoper.

De voordelen van je auto verkopen via OSW:
- Wij doen de onderhandelingen voor jou
- Je auto gratis en zonder gedoe verkopen
- Binnen 24 uur de verkoop, betaling en vrijwaring geregeld

Weten wat jij voor je auto terugkrijgt?

 


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Geen wegenbelasting bij volledig elektrisch rijden: feit of fabel?
Geen wegenbelasting bij volledig elektrisch rijden: feit of fabel?
03/06/2022
Geen belasting bij het rijden van een volledig elektrische auto tot 2025. Hier heb je vast rekening mee gehouden voordat je jouw elektrische droomauto aanschafte. Of je kijkt daar waarschijnlijk maar al te graag naar uit als je overweegt om een elektrische auto te kopen. [...]
Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?
Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?
26/05/2021
Het warmere weer heeft een tijd op zich laten wachten, maar volgende week lijkt het dan toch eindelijk zover te zijn. Een beetje zomers weer in Nederland. Dit zorgt ongetwijfeld voor een hoop plezier, maar ook voor risico’s. Want ondanks alle berichtgeving rond dit [...]
Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten
Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten
11/05/2021
Omdat veel mensen op dit moment nog steeds thuiswerken, komen de meeste auto’s voor lange periodes achter elkaar stil te staan. Is dit voor jouw auto ook het geval? Dan zou je kunnen overwegen om je auto te delen. Het delen van je auto kan heel wat voordelen [...]