Auto APK afgekeurd, wat nu?

Je trouwe bolide doet al jarenlang dienst als favoriete vervoersmiddel tussen je woning en werk. Of je gebruikt iedere zaterdag de auto voor de wekelijkse boodschappen. In de afgelopen jaren heb je trouw de onderhoudsbeurten gepland en je hebt al jarenlang plezier van je auto.

Maar helaas is ook jouw auto niet bestand tegen de tand des tijds. Langzaam takelt 'ie af, stijgen de onderhoudskosten en zijn bepaalde onderdelen aan vervanging toe. En of dat nog niet vervelend genoeg is, is nu het moment gekomen waarvoor je al langer vreesde: je auto is APK afgekeurd. Wat nu? Herkeuren, verkopen of schorsen? Op deze pagina vertellen we je meer over de consequenties en vervolgstappen.

Verkoop direct je afgekeurde auto

Auto APK afgekeurd
Golf

Wat is een APK?

De APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een verplichte Europese keuring voor voertuigen. Deze periodieke keuring zorgt er niet alleen voor dat jouw auto als een zonnetje blijft lopen, maar voorkomt ook gevaarlijke situaties. De auto wordt beoordeeld op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

APK check

Op welke onderdelen wordt de APK uitgevoerd?

Tijdens de APK worden de volgende onderdelen gecontroleerd:

  • de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
  • het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
  • de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)

Alles weten over de APK? Je leest het hier.

Wanneer moet een auto APK gekeurd worden?

De meeste auto's moeten jaarlijks de APK ondergaan. Auto's die na 2005 zijn geregistreerd, zijn de eerste vier jaar vrijgesteld: daarna vindt de eerste keuring plaats. De auto hoeft dan niet direct jaarlijks gekeurd te worden. Via onze kentekencheck kun je zien wanneer de APK voor jouw auto vervalt. Vóór deze datum moet je auto opnieuw gekeurd zijn.

De gevolgen van een afgekeurde auto

Wat gebeurt er als je auto niet op tijd gekeurd is?

Is je auto niet op tijd gekeurd omdat je 'm te laat naar de garage bracht of omdat 'ie vlak voor de vervaldatum is afgekeurd? Dan loop je het risico dat er binnenkort een boete op de mat valt. Vanaf het moment dat de APK is verlopen, mag je niet meer met de auto de weg op.

De boete bij een afgekeurde auto

Is je auto afgekeurd? Maak alsnog een afspraak voor een keuring binnen twee maanden na de vervaldatum. Dan ontvang je namelijk geen boete. Je moet de auto stil laten staan en mag er de weg niet meer mee op. Alleen om 'm naar een keuringsstation te brengen: zorg dat je auto op de dag van de keuring WA-verzekerd is en dat je de afspraakbevestiging mét keuringstijd bij je hebt. Zo krijg je geen problemen als je staande wordt gehouden.

De boete voor een verlopen APK is in 2022 130 euro. Je krijgt deze boete automatisch toegestuurd als je auto twee maanden na de vervaldatum niet is gekeurd. Wil je een boete voorkomen en rij je voorlopig niet met je auto? Dan kun je ook je auto laten schorsen. Je hoeft de auto dan niet te laten keuren en betaalt geen verzekering. Maar je mag er ook niet de weg mee op.

APK verlopen en je gaat er toch de weg mee op

Ook buiten het casino hou je van een gokje en ga je de weg op met je ongekeurde auto. Ook al word je niet direct staande gehouden door Oom Agent, aan de hand van traject- of kentekencontroles controleert de politie onder andere op afgekeurde auto's. Ook kan de verzekering besluiten je niet te verzekeren bij een ongeval als je met een ongekeurd voertuig rijdt. Een dure grap! Loop daarom geen risico en plan je APK op tijd in.

APK is afgekeurd, maar nog niet verlopen

Is je auto afgekeurd maar is de vervaldatum nog niet verlopen? Volg dan de onderstaande stappen om boetes en administratieve chaos te voorkomen.

Stap 1: Achterhaal waarop je auto is afgekeurd

Na afloop van een keuring krijg je een keuringsrapport. Vraag dit op bij de garage: meestal geven ze meteen een advies hoe je ervoor zorgt dat de auto alsnog door de keuring komt.

Stap 2: weeg de kosten tegen de baten af

Weeg de kosten tegen de baten af: zijn de reparatiekosten hoger dan de verkoopwaarde van je auto? Misschien is het dan slimmer om afscheid te nemen van je trouwe occasion. Laat garages alvast de waarde van je auto bepalen, zodat je de juiste beslissing maakt.

Stap 3: Zijn er reparaties uitgevoerd? Vraag een herkeuring aan

Heb je de reparaties laten doorvoeren? Zorg dan dat je een herkeuring aanvraagt vóór de vervaldatum. Komt je auto dan door de keuring, dan hoef je je nergens druk over te maken.

Stap 4: Is je auto afgekeurd? Verkoop je auto

Is je auto helemaal afgekeurd en nadert de APK vervaldatum? Schors je auto of verkoop 'm aan een handelaar of garage. Als je auto rijp is voor de sloop, kunnen bedrijven vaak de onderdelen nog gebruiken. Zo krijg jij alsnog een bedrag terug voor je auto en heb je geen kopzorgen. Op deze pagina lees je verdere ins en outs over het verkopen van je APK afgekeurde auto.

Mag je je afgekeurde auto verkopen via Marktplaats?

Marktplaats is hét platform om je tweedehands auto online te verkopen. Dagelijks worden er duizenden occasions toegevoegd aan het aanbod, waardoor je concurreert met veel andere particulieren én garages. Je mag een afgekeurde auto verkopen via Marktplaats, maar dit is voor veel kopers niet aantrekkelijk. Zorg dat je er eerlijk over bent: de potentiële koper kan een kentekencheck doen en er alsnog achter komen. Ook kan je aansprakelijk worden gesteld op eventuele gebreken vlak na aankoop.

Op Marktplaats bestaat er een speciale filter waarbij kopers gericht kunnen zoeken op auto's waarvan de APK afloopt binnen zes maanden. De kans is hierdoor klein dat je geen of weinig biedingen krijgt.

Je afgekeurde auto verkopen via OSW

Via OSW hoef je je hier niet druk over te maken. Je kunt je auto afgekeurd verkopen via ons platform aan erkende garages en wij regelen de administratieve rompslomp.

Bij ons verkoop je je (sloop- of schade-)auto, motorfiets, caravan, camper of boot aan erkende bedrijven.

In vier stappen is het eenvoudig geregeld:

  1. Aanmelden
  2. Biedingen verzamelen
  3. Bod accepteren
  4. Verkopen
Lees hier hoe het werkt