Wat kost een onderhoudsbeurt voor je voertuig?

De onderhoudsbeurt voor je auto: waarschijnlijk niet iets waar je reikhalzend naar uitkijkt. Het betekent vaak een extra kostenpost waarvoor je diep in de buidel tast. Toch is het belangrijk dat je de onderhoudsbeurt voor je auto niet uitstelt: het voertuig wordt volledig doorgelicht en eventuele gebreken komen sneller aan het licht. Plan je je onderhoudsbeurt op tijd, dan voorkom je gevaarlijke situaties én extra kosten als gevolg van onderdelen die kapot gaan. Maar wat kost een onderhoudsbeurt en waar betaal je precies voor? Je leest het op deze pagina.

Auto onderhoud
Golf

Het verschil tussen de APK en een onderhoudsbeurt?

De APK, de grote- en kleine beurt. Voor jou is het misschien allemaal één pot nat en je bereidt je weer voor op een flinke rekening. Zowel de APK als auto-onderhoudsbeurt zijn belangrijk om op tijd uit te voeren. Bij de APK wordt de verkeersveiligheid getest (waaronder de remmen), de mate van uitstoot gemeten en de registratie van het voertuig gecontroleerd.

In tegenstelling tot een onderhoudsbeurt, is de APK verplicht. Verloopt je APK en blijf je met je auto rondrijden, dan ontvang je automatisch een boete. Met de kentekencheck kun je de APK-vervaldatum van jouw auto checken.

Bekijk alle aangesloten garages die APK's uitvoeren


Wat houdt een onderhoudsbeurt in?

Je hebt twee typen onderhoudsbeurten: de grote en kleine onderhoudsbeurt. De benaming verraadt het verschil al: bij een kleine beurt wordt er op een aantal essentiële punten gecontroleerd. De grote beurt is hierop een uitbreiding.

Bij een onderhoudsbeurt kunnen de werkzaamheden per garage verschillen. Vaak hebben garages een eigen checklist waarbij ze bepaalde onderdelen controleren. Denk aan het checken van het motoroliepeil en de rem- en aircovloeistof bijvullen.

Wanneer moet je een grote en kleine onderhoudsbeurt plannen?

Iedere auto heeft een onderhoudsboekje. En als jij trouw iedere keer de onderhoudsbeurten plant, wordt dit erin bijgeschreven. Een onderhoudsbeurt (groot of klein) wordt doorgaans uitgevoerd om de 30.000 kilometer. Je houdt dit zelf in de gaten via de kilometerstand of een lampje op je dashboard geeft aan dat het tijd is voor een retourtje garage.

Veel voorkomende gevolgen als je de onderhoudsbeurt aan je auto uitstelt

Ook al is een onderhoudsbeurt van je auto niet verplicht, toch is het slim om het onderhoud van je auto niet uit te stellen. Is de motorolie bijvoorbeeld beneden peil? Dan kan dit ernstige schade aan de motor opleveren, met een flinke rekening als gevolg. Een aantal veelvoorkomende gevolgen als je de auto-onderhoudsbeurt uitstelt.

Kortom: de onderhoudsbeurten uitstellen zorgt voor slijtage aan grote onderdelen zoals de motor en remschijven. Om grip te houden op de kosten van je onderhoudsbeurt is het daarom belangrijk om deze op tijd te plannen.

Bekijk welke aangesloten garages onderhoudsbeurten uitvoeren


Waarop wordt gecontroleerd bij een grote onderhoudsbeurt?

Afhankelijk van de garage en het model en type van de auto worden er bepaalde controles gedaan. Doorgaans zijn dit de volgende controles:

De binnenkant van auto

De claxon, veiligheidsgordels, dashboardverlichting, stoelbevestiging, airbags, verwarming, airco, handrem en pedaalrubbers worden gecontroleerd.

De buitenkant van de auto

De buitenverlichting, buitenspiegels, ruitensproeiers en carrosserie. De deurscharnieren worden gecontroleerd en gesmeerd.

Onder de motorkap

Rem- en koelvloeistof, de motor, accu, V-Riem, V-Snaar, koelsysteem, brandstofslangen en versnellingsbak bekeken

De onderkant

Bandenspanning en profieldiepte, remsysteem, uitlaat, bodem, remslangen, schokdempers, kogels- en draagarmen worden gecontroleerd.

Overig onderhoud

Blijkt uit deze controles dat de onderdelen toe zijn aan vervanging, dan wordt dit, na jouw akkoord, direct tijdens de beurt uitgevoerd. Mocht het niet uitkomen, dan wordt er een aparte afspraak voor gemaakt.




Wat kost een onderhoudsbeurt voor de auto?

Let's talk about money. Want zodra je nog een laatste glimp van je auto opvangt zodra je 'm wegbrengt voor de onderhoudsbeurt, gaan je gedachten direct naar de eventuele kosten. Het is iedere keer weer spannend als je wacht op het telefoontje van de garage. Voordat je de auto wegbrengt, weet je vaak wel of het om een grote of kleine beurt gaat. Daarvan zijn de kosten afhankelijk. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van het type auto en de staat van de onderdelen.

Wat kost een grote beurt?

Bij een standaard grote onderhoudsbeurt betaal je 200 tot 400 euro. Vloeistoffen worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld. Zijn er bepaalde onderdelen toe aan vervanging? Dan komen deze kosten er bovenop. Zo moeten de distributieriemen van je auto gemiddeld tussen de 60.000 en 120.000 kilometer vervangen worden: de kosten voor alleen de vervanging ervan liggen tussen de 300 en 1.000 euro.

Wat kost een kleine beurt?

De kleine beurt kost minder tijd en is daarom doorgaans ook goedkoper. Gemiddeld betaal je tussen de 100 en 150 euro, mits er geen reparaties of vervangingen plaatsvinden.




3 tips om grip te houden op de kosten op het onderhoud van je auto

Een auto en het onderhoud ervan kost geld. Om ervoor te zorgen dat je volgende onderhoudsbeurt gesmeerd loopt, hebben we drie tips om meer grip te krijgen op de onderhoudskosten.

Tip 1: Zelf klein onderhoud uitvoeren

Aan de hand van de bovenstaande checklist kun je jezelf alvast voorbereiden op de volgende onderhoudsbeurt. Controleer zelf alvast het motorpeil of ververs de olie. Bij een garage betaal je vaak een bepaalde marge over de producten die ze gebruiken én betaal je voor de uren van de monteur.

Tip 2: Kies voor gebruikte onderdelen

Soms is een auto rijp voor de sloop, maar lopen sommige onderdelen nog als een zonnetje. Die onderdelen worden uit de auto gehaald om een tweede leven te krijgen. Is een bepaald auto-onderdeel aan vervanging toe? Kies voor een tweedehands onderdeel. Duurzamer én beter voor je portemonnee. Zoek hier naar gebruikte auto-onderdelen.

Tip 3: De onderhoudsbeurt tegelijkertijd met de APK plannen

Je APK kun je twee maanden vóór de vervaldatum plannen, zonder dat vervaldatum naar voren schuift. Daardoor kun je de onderhoudsbeurt en APK tegelijkertijd plannen. Sommige onderdelen worden bij beide afspraken gecontroleerd, dat bespaart weer kosten en kun je met de garage een mooie deal maken.

Tip 4: Op tijd onderhoud plannen

Als je je planten in huis geen water geeft, gaan ze dood. Ook bij je auto is het belangrijk om de onderhoudsbeurten serieus te nemen. Plan ze op tijd en consistent, daarmee voorkom je dure vervangingen die met een simpele reparatie opgelost konden worden.




Vallen de kosten van de onderhoudsbeurt van je auto hoger uit?

Bracht je nietsvermoedend je dierbare voertuig naar de garage en werd je verrast met een waslijst aan reparaties? Dan kan het voordeliger zijn om je auto te verkopen en een nieuw exemplaar aan te schaffen.

Bij OSW bieden we diverse mogelijkheden om je voertuig online eenvoudig, veilig en snel te verkopen. Onze occasion experts helpen je met de verkoop van je voertuig, zonder dat je slachtoffer wordt van malafide Marktplaats-praktijken. Via ons platform meld je je voertuig aan en verkoop je je voertuig makkelijk en snel.

✓ 100% gratis en vrijblijvend
✓ Je voer- of vaartuig wordt opgehaald
✓ Directe betaling (contant of per overboeking)
✓ Persoonlijke aandacht

Verkoop je auto zorgeloos via ons platform


Veelgestelde vragen op het gebied van de auto onderhoudsbeurt

Hoe vaak moet een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd?

Afhankelijk van het merk en type wordt een onderhoudsbeurt iedere 30.000 kilometer uitgevoerd. De garage noteert eerdere onderhoudsbeurten en op basis daarvan kun je zien of de auto een grote of kleine onderhoudsbeurt nodig heeft. Wanneer je net een nieuwe auto hebt gekocht, is het slim om de garage eerst een grote onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

Is een onderhoudsbeurt nodig?

Onderhoudsbeurten aan je auto zijn niet verplicht, maar wel nodig. Het voorkomt grotere slijtage aan de auto. Vervang je niet op tijd de remblokken, dan gaan de remschijven slijten. Wordt de koelvloeistof niet op tijd bijgevuld, dan kan de motor oververhit raken. Niet op tijd een auto-onderhoudsbeurt uitvoeren zorgt voor meer reparatiekosten aan de auto.