Marktplaats: het platform voor de koop en verkoop van je auto

Het eerste platform waar je aan denkt bij de koop en verkoop van je volgende auto? Marktplaats. Logisch, je vindt hier een groot aanbod aan occasions die wachten op een volgende eigenaar. Maar wist je dat er nog véél meer platforms zijn? In dit artikel vertellen we de opties voor het kopen en verkopen op Marktplaats én alternatieven voor dit platform. Zodat jij met een gerust hart de onderhandelingen start.

Marktplaats auto verkopen
Golf

Hoe werkt het om je auto te verkopen via Marktplaats?

Sta je op het punt om je auto te koop te zetten via Marktplaats? Aan de hand van een aantal stappen zet jij je tweedehands auto te koop:

 1. Log in of maak een account aan op Marktplaats.
 2. Klik bovenaan op de button 'plaats advertentie'.
 3. Je kunt direct aangeven in welke categorie je iets wilt verkopen. Daarnaast staat nog een knop 'auto verkopen': hier kun je direct naartoe navigeren, omdat dit een aparte categorie is.
 4. Vul het kenteken van je auto in.
 5. Maak je advertentie aan: upload duidelijke foto's en geef details in de advertentie. Zorg dat je gedetailleerde informatie geeft, dat vergroot de kans op snelle verkoop.
 6. Vul de kenmerken van de auto naar waarheid in. Een aantal staan - aan de hand van het kenteken al automatisch voor je ingevuld. Dit zijn onder andere het model, brandstof en carrosserie.
 7. Vul aan welke opties je auto heeft. Weet je niet zeker welke opties er zijn? In het boekje van de fabrikant vind je dit terug.
 8. Vul in welke prijs je minimaal voor je auto wilt krijgen. Sta je biedingen toe? Zet dit op 'aan' en geef aan vanaf welke prijs mensen kunnen bieden.
 9. Tot slot vul je je gegevens in en geef je je zichtbaarheid aan. De goedkoopste advertentie met vier weken zichtbaarheid kost je 25 euro.

Hoe bepaal je de waarde van je auto op Marktplaats?

Een verkoopprijs bepalen om je tweedehands auto te verkopen kan lastig zijn. Die prijs hangt van verschillende factoren af. Wil je je auto snel verkopen of heb je geen haast? Bij de laatste optie kun je de prijs iets hoger zetten en rustig afwachten. Hoe langer je auto te koop staat op Marktplaats, hoe meer de zichtbaarheid afneemt. Wil je er snel vanaf, dan kan het slim zijn om de auto scherp te prijzen.

Zoek in Marktplaats op vergelijkbare modellen met ongeveer dezelfde kilometerstand en je hebt een idee wat de gemiddelde verkoopprijs is. Je kunt ook op andere verkoopplatforms (waarover we later dieper op ingaan) een offerte opvragen voor de verkoop van je tweedehands auto, zodat je een idee hebt wat je minimaal terug krijgt. Bepaal voor jezelf of je de kans op een hogere prijs wilt afwachten, of dat je gaat voor een lagere prijs en gemak.

Heeft je auto gebreken, verloopt de APK bijna of zijn er onderdelen kapot? Dan heeft dit logischerwijs invloed op de verkoopprijs. Het is belangrijk om dit eerlijk te benoemen in de advertentie. Je wilt de volgende koper niet opzadelen met onverwachte kosten of gedoe achteraf.

Bedenk tot slot wat het verschil is tussen de aanschafprijs waarvoor jij de auto ooit hebt gekocht en wat je er nu ongeveer voor kunt krijgen. Vind je het de afschrijving waard? Hou er rekening mee dat bij nieuw aangeschafte auto’s de afschrijving het snelste gaat. Zet je auto te koop voor een prijs waar jij tevreden mee bent en wacht af. Je kunt altijd nog kiezen voor extra zichtbaarheid in Marktplaats als je niet de gewenste biedingen ontvangt.

De nadelen van je auto kopen of verkopen via Marktplaats

Marktplaats is het populairste platform om je auto op te verkopen. Niet voor niets worden er dagelijks duizenden occasions toegevoegd aan het aanbod. Het is laagdrempelig voor zowel koper als verkoper, vergeleken met andere platforms krijg je relatief veel terug voor je oude exemplaar én je hebt uitgebreide zoekmogelijkheden om je volgende bolide via een particulier of garage aan te schaffen. Toch kleven er ook een aantal nadelen aan je auto kopen of verkopen via Marktplaats. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Je betaalt om te adverteren op Marktplaats

Ga je je auto verkopen? In tegenstelling tot andere categorieën op Marktplaats, betaal je voor je advertentie. 25 euro voor vier weken zichtbaarheid. Wordt je auto niet verkocht in de eerste maand of wil je extra zichtbaarheid in het platform? Dan betaal je nog een extra bedrag er bovenop.

Veel concurrentie

Op Marktplaats verkopen zowel particulieren als professionele autobedrijven auto's. Met zo'n 180.000 auto's in de verkoop waarvan er dagelijks 7.500 nieuwe occasions worden toegevoegd, is het lastig om jezelf in de kijker te spelen.

Fraudegevoelig

Zelf alles regelen betekent ook extra waakzaam zijn. Nep-biedingen, slechte communicatie of onduidelijkheid zijn belangrijke signalen: niet iedere Marktplaats-gebruiker heeft het juiste met je voor. Vraag altijd de kilometerstand en het onderhoudsboekje op. Met onze kentekencheck kun je de status van de auto bekijken.

Als koper is het slim om te kopen bij een verkoper die Kopersbescherming aanbiedt; je betaalt een klein bedrag voor deze service, maar het geeft jou extra zekerheid zodat je niet de kat in de zak koopt.

Het kost veel tijd

Reageren op biedingen, onderhandelen via de chat, een proefrit plannen, de overschrijving en betaling zelf regelen. Een auto verkopen via Marktplaats kost een hoop tijd en energie. Zeker als je daarnaast een drukke baan hebt en een gezin draaiende moet houden.

Onrealistische biedingen

Als je zelf weleens iets verkoopt via Marktplaats, dan ben je er waarschijnlijk wel bekend mee: de onrealistische biedingen. Je geeft netjes aan in je advertentie wat je er minimaal voor wilt hebben, maar krijgt toch biedingen die ver onder dat bedrag liggen. Vervelend en erg tijdrovend.

Geen garantie als je bij een particulier koopt

Koop je via Marktplaats een auto en heb je onderweg naar huis al panne? Dan moet je zelf opdraaien voor de kosten. Koop je niet bij een erkende garage, dan krijg je namelijk geen garantie. Koop daarom liever via een platform dat uitsluitend werkt met erkende garages.


Doe een kentekencheck

Alternatieven voor Marktplaats

AutoScout24

Voor de aankoop van auto's, motoren, caravans, campers, bedrijfswagens, aanhangers, trailers, opleggers en trucks zit je bij AutoScout24 goed. Al meer dan 20 jaar is dit platform actief in Europa en vind je hier het aanbod van zo'n 52.000 autobedrijven. Ook kun je gratis een advertentie aanmaken op dit platform.

Voor- en nadelen:
Groot aanbod van verschillende voertuigen
Gratis een advertentie plaatsen
Mogelijkheid om de verkoop door AutoScout24 te laten regelen
Veel concurrentie: je concurreert met name erkende autobedrijven


Gaspedaal

Gaspedaal.nl is een verzamelsite van verschillende platforms (waaronder AutoScout24) waardoor zij het grootste aanbod aan occasions aanbieden. Hierop kun je alleen auto's kopen van erkende bedrijven. Dat betekent dat je als particulier niet je auto hier kunt verkopen.

Voor- en nadelen:
Grootste aanbod van auto's door erkende garages
Je koopt van erkende bedrijven en hebt dus garantie
Als particulier kun je niet op Gaspedaal een advertentie plaatsen


Auto Trader

Op Auto Trader kun je je volgende auto alleen kopen van erkende autobedrijven. Dat betekent dat je op dit platform niet je auto kunt verkopen als particulier. En na het lezen van deze pagina weet je dat verkopen via Marktplaats niet altijd de beste optie is.

Voor- en nadelen:
Je koopt van erkende bedrijven en hebt dus garantie
Als particulier kun je niet op Auto Trader een advertentie plaatsen


AutoTrack

Check, check, Auto Track. Dit platform werkt eigenlijk hetzelfde Marktplaats. Je kunt hier occasions en nieuwe auto's kopen en verkopen. Het enige voordeel als verkoper: in basis is het platform gratis in tegenstelling tot verkopen via Marktplaats. Je regelt zelf de onderhandelingen, proefritten en betaling.

Voor- en nadelen:
Groot aanbod aan occasions én nieuwe auto's
Gratis advertentie plaatsen om te verkopen
Veel concurrentie: je concurreert met name erkende autobedrijven


OSW

En tot slot mag natuurlijk ons eigen platform, OSW, niet missen in dit rijtje. Want er zijn genoeg platforms en garages waarop je je volgende auto kunt aanschaffen. Maar de verkoop van je huidige auto brengt vaak een hoop uitdagingen met zich mee. Bij OSW verkoop je je auto aan een erkende garage tegen een eerlijke prijs.

Voor- en nadelen:
Via ons platform bied je je occasion gratis bij erkende garages aan
Je ontvangt een eerlijke prijs voor je oude voertuig
Snel geregeld en volledig ontzorgd: je bent geen tijd kwijt aan het verkopen van je auto.


Meld je voertuig voor de verkoop aan

Je occasion verkopen via OSW in plaats van Marktplaats

Geen zin in ongemakkelijke onderhandelingen aan de deur of Marktplaats-mafketels die niet komen opdagen? Dat is met je auto verkopen bij OSW verleden tijd. Bij ons verkoop je je (sloop- of schade-)auto, motorfiets, caravan, camper of boot aan erkende bedrijven.

In vier stappen is het eenvoudig geregeld.

 1. Aanmelden
 2. Biedingen verzamelen
 3. Bod accepteren
 4. Verkopen
Lees hier hoe het werkt
Auto inkoop

Als bedrijf voertuigen inkopen?

Al meer dan 10 jaar kun je als bedrijf voer- en vaartuigen inkopen via het OSW inkoopplatform. Meer dan 450 erkende bedrijven zijn hierop aangesloten. Van de inkoop van losse voertuigen tot de verkoop van je volledige voorraad. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Meer informatie