Blogs

Blauwe golf lijn

Je autoverzekering berekenen: wat betaal je maandelijks?

Geplaatst: 25 mei 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Je autoverzekering berekenen: wat betaal je maandelijks?

Een auto bezitten kost een hoop geld. Niet alleen voor de aanschaf moet je een flinke duit in het zakje doen - daarna beginnen de maandelijkse kosten pas. APK, onderhoud, reparaties, wegenbelasting en natuurlijk de autoverzekering zijn grote kostenposten van een auto. En zoals een echte Nederlander betaamt, wil je natuurlijk niet te veel hiervoor betalen. Vóórdat je een spiksplinternieuwe bolide aanschaft, wil je eerst weten wat je autoverzekering kost. Alles over je autoverzekering berekenen en waar je verder over moet nadenken bij de aanschaf van een nieuwe auto, lees je op deze pagina.

Je autoverzekering berekenen: welk type kies je?

De hoogte van je autoverzekering hangt van een aantal factoren af. Onder andere de verzekeraar, je leeftijd en schadevrije jaren spelen hierin een rol. Maar er is nog een andere belangrijke factor: het type autoverzekering dat je kiest. Je kunt kiezen voor een WA, WA-casco of Allrisk-verzekering. We zetten de verschillen op een rijtje:

WA-autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid)

De WA-autoverzekering is voor iedereen verplicht en biedt dekking voor schade die je veroorzaakt aan eigendommen van anderen met je auto. Dit kan zowel schade aan een auto als andere eigendommen betreffen. Houd er rekening mee dat deze verzekering geen dekking biedt voor schade aan je eigen auto. In dit geval zijn de kosten voor eigen rekening en worden kosten die door anderen aan jouw auto zijn toegebracht, verhaald op de WA-verzekering van de ander.

WA-casco autoverzekering

De WA-cascoverzekering is een aanvullende verzekering op de WA-verzekering en vergoedt ook kosten die voortkomen uit brand, diefstal, storm, ruitbreuk en aanrijdingen met dieren.

Allrisk-autoverzekering

Als je alle risico's wilt vermijden, is de allrisk autoverzekering de beste optie. Dit is de meest uitgebreide autoverzekering en biedt ook dekking voor schade aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt - in tegenstelling tot de andere dekkingen.

Welke verzekering je kiest, hangt af van je budget en de conditie van je auto. Een oude barrel verzeker je liever niet allrisk: je krijgt dan de dagwaarde terug, die vaak bij een oude auto niet erg hoog is. Ga je je autoverzekering berekenen, dan kun je het beste de volgende vuistregels gebruiken:

  • Allriskverzekering: interessant bij auto’s tot drie jaar oud, daarna zakt de dagwaarde snel.
  • WA-casco: interessant bij tweedehands auto’s in goede conditie.
  • WA-verzekering: interessant voor auto’s die meer dan tien jaar oud zijn of waarvan de conditie snel achteruit is gegaan.

Benieuwd wat jouw auto waard is?

Je autoverzekering berekenen: van welke factoren is de prijs afhankelijk?

Je wilt het liefst een goedkope autoverzekering. Belangrijker is dat je het type dekking kiest: dit bepaalt in hoeverre je bent verzekerd. Daarna kun je, via een vergelijkingssite, de goedkoopste autoverzekering erbij zoeken. Zo vind je de goedkoopste autoverzekering op basis van jouw wensen en gekozen dekking.

Bekende vergelijkers op het gebied van autoverzekeringen zijn onder andere Independer en Pricewise. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de berekening van je autoverzekering:

De voertuiggegevens

Allereerst wordt de premie bepaald op basis van je voertuiggegevens. Een auto met een hogere dagwaarde heeft logischerwijs ook een hogere premie.

Je postcodegebied

Wist je dat de hoogte van je autoverzekering invloed heeft op het postcodegebied waar je woont? In gebieden met weinig ongevallen valt de maandelijkse premie vaak lager uit.

Je leeftijd

Je leeftijd speelt een belangrijke rol bij de berekening van de premie van je autoverzekering. Als beginnend bestuurder betaal je een stuk meer dan een gevorderde bestuurder. Daarnaast wordt de premie ook weer een stuk hoger bij ouderen. Vanaf 65 jaar rekenen veel autoverzekeraars een extra risico-opslag.

Schadevrije jaren

Als beginnend bestuurder betaal je niet alleen een hogere premie vanwege je leeftijd - maar heb je ook nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Verzekeraars belonen je als je geen schade meldt en dus bouw je in de jaren erna ‘no claimkorting’ op. Dit geeft je - afhankelijk van de verzekeraar - tot wel 80% korting op je maandelijkse premie.

Extra opties

Wil je alleen de WA-verzekering, maar bijvoorbeeld wel extra dekking voor diefstal of ruitschade? Dan kun je die opties er nog los bij kiezen. De meest voorkomende opties zijn diefstal, ruitschade, pechhulpverzekering, aanschafwaardegarantie, rechtsbijstandverzekering en ongevallenverzekering voor inzittenden.

Welke aanvullende kosten heb je bij de aanschaf van een auto?

Je moet niet alleen je autoverzekering berekenen, maar ook andere kosten incalculeren bij de aanschaf van een nieuwe auto. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • APK: nieuwe auto’s zijn hier de eerste vier jaar van vrijgesteld. Daarna vindt de periodieke keuring om het jaar plaats en bij oudere auto’s moet de auto jaarlijks gekeurd worden. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de garage: reken op zo’n 50 euro voor de APK. Komt je auto niet door de keuring? Dan betaal je reparatiekosten. Dit is verplicht, want met een afgekeurde auto mag je de weg niet meer op.
  • Wegenbelasting: wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, betaal je voor de ‘belasting’ van het wegdek. De hoogte hiervan is onder andere afhankelijk van het type voertuig, je postcodegebied, het gewicht van de auto en de brandstofsoort. Gemiddeld betaal je tussen de 20 en 60 euro per maand: elektrische voertuigen zijn vooralsnog hiervan vrijgesteld.
  • Onderhoudsbeurten: om je auto als een zonnetje te laten lopen, is het belangrijk dat je alle onderhoudsbeurten trouw opvolgt. Een kleine beurt kost gemiddeld tussen de 100 en 150 euro en een grote beurt kost gemiddeld tussen de 200 en 400 euro. Dit is afhankelijk van de onderdelen die aan vervanging toe zijn.

Je oude auto eerst verkopen via OSW?

Ben je van plan om eerst je oude auto te verkopen, voordat je een nieuw exemplaar aanschaft? Dan ben je bij OSW aan het juiste adres. Je hebt helemaal geen zin in ongemakkelijke onderhandelingen aan de deur, proefritten in je eigen vrije tijd en gedoe met betalingen. Bij OSW bied je je auto aan op ons platform en bereik je in één keer meer dan 500 erkende garages door heel het land.

Terwijl jij je favoriete serie kijkt, aan het werk bent of een boek leest delen wij het hoogste bod van de autokoper met je. Jij bepaalt of je hiermee akkoord gaat. Je betaalt geen kosten en wij regelen de betaling, overschrijving en het ophalen van het voertuig. Simpel en snel geregeld.

Benieuwd wat jouw auto waard is?

Veelgestelde vragen over autoverzekeringen

Hoe kan ik een autoverzekering berekenen?

Je kunt de hoogte van de premie berekenen door naar een vergelijkingssite te gaan (bijvoorbeeld Pricewise of Independer) en de gegevens in te vullen. Of je kunt direct via de website van de verzekeraar de premie berekenen.

Hoe kan ik een autoverzekering afsluiten?

Bij de meeste verzekeraars kun je je autoverzekering direct online afsluiten. Liever direct contact met ze? Bekijk de contactpagina van je favoriete verzekeringspartij en neem contact op.

Kan ik de hoogte van mijn eigen risico zelf bepalen?

Bij de meeste verzekeraars kun je de hoogte van je eigen risico zelf bepalen. Hoe meer eigen risico je afneemt, hoe lager de maandelijkse premie. Het is vaak niet mogelijk om je eigen risico helemaal af te kopen.

Ben ik verplicht om een auto te verzekeren?

Ja, je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te nemen. Dit moet je regelen binnen 14 dagen na overschrijving. Tot die tijd mag je niet met je auto de weg op.

Zijn mijn schadevrije jaren ook geldig voor een tweede auto?

Nee, je schadevrije jaren zijn niet geldig voor een tweede auto. Veel verzekeraars hanteren wel een ‘tweede-autoregeling’. Je krijgt dan korting op je premie als je je tweede auto bij dezelfde partij verzekert.

Wat is een voorlopige dekking?

Niet alle verzekeraars accepteren nieuwe automobilisten direct. Een oorzaak is bijvoorbeeld dat je te veel claims hebt ingediend of je buiten de leeftijdsgrens valt. De verzekeraar gaat je aanvraag beoordelen: tot die tijd ben je wel verzekerd met de voorlopige dekking. Is je aanvraag goedgekeurd, dan ben je daarna gewoon verzekerd.

Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Je autoverzekering wordt jaarlijks verlengd per contractvervaldatum. Wil je overstappen of je autoverzekering opnieuw berekenen? Na deze datum kun je je autoverzekering maandelijks opzeggen.

Waar komt de naam ‘OSW’ vandaan?

Veel mensen halen de termen ‘OSW’ en ‘OWS’ door elkaar. De juiste schrijfwijze is ‘OSW’ en is ontstaan uit de volledige ‘Occasion Software’. Daarnaast staat OSW nu ook voor ‘Onze Service Werkt’: we hebben al veel autobezitters blij gemaakt met een vlotte verkoop van hun voertuig. Weten waarom onze service werkt? Je leest het hier.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Tijd om je auto af te zetten op de autosloop in Amsterdam
Tijd om je auto af te zetten op de autosloop in Amsterdam
18/05/2023
Je eerste auto. Je beleefde er fantastische roadtrips mee en ervaarde ultieme vrijheid. Nu zijn de laatste kilometers gereden; de koek is op. Tijd om ‘m af te zetten op de begraafplaats voor voertuigen: de autosloop in Amsterdam. Op deze pagina lees je wat je moet [...]
Maximaliseer de waarde van je auto: verkoop slim online
Maximaliseer de waarde van je auto: verkoop slim online
16/05/2023
Het verkopen van je auto kan een stressvol en tijdrovend proces zijn. Gelukkig zijn er manieren om dit proces te vereenvoudigen en zonder gedoe je auto te verkopen. In dit artikel delen we tips voor het verkopen van je auto, de beste autoverkoopsites en hoe je online de [...]
Je trouwe vierwieler rijp voor de autosloop? Lees hoe je ‘m verkoopt
Je trouwe vierwieler rijp voor de autosloop? Lees hoe je ‘m verkoopt
04/05/2023
Dagelijks bewees ‘ie trouwe dienst en reed je ermee naar je werk. Op vrijdagavond reed je ermee door de drive-in van de grote gele M om jezelf te trakteren op een lekkere snack na een week hard werken. Ook beleefde je er fantastische roadtrips mee. Nu is het moment [...]