Bereken de wegenbelasting voor een auto

Als autobezitter moet je wegenbelasting betalen. De RDW wegenbelasting is een belasting voor het bezitten van een auto of motor. Hierbij maakt het niet uit hoeveel kilometers je rijdt. De hoeveelheid aan motorrijtuigenbelasting dat je moet afdragen hangt af van verschillende factoren. Motorrijtuigenbelasting ga je betalen op het moment dat je een auto koopt.

Wegenbelasting tarieven

Wegenbelasting betaal je voor het rijden met een auto op de web. Motorrijtuigenbelasting draag je af voor een personenauto, bestelauto, motor of vrachtauto. In sommige gevallen geldt ook een wegenbelasting op aanhangwagens. De hoogte van de wegenbelasting tarieven is onder andere afhankelijk van het gewicht van de auto, het type brandstof en de provincie van de kentekenhouder.

De hoeveelheid aanmotorrijtuigenbelasting die je dient af te dragen is dus afhankelijk van een aantal factoren. Op onze website hebben wij een handige kentekencheck beschikbaar waarmee ook direct de wegenbelasting per provincie bekeken kan worden. Zo zie je direct hoeveel geld je moet betalen, wanneer je bijvoorbeeld een andere auto gaat kopen. En als je een nieuwe auto gaat kopen, dan kan het zijn dat je een auto hebt die je wilt verkopen. Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres. Klik hier voor meer informatie over het verkopen van je auto.

Wegenbelasting in termijnen betalen

In principe dien je de wegenbelasting per kwartaal te betalen. Het is echter ook mogelijk om ervoor te kiezen om de wegenbelasting per jaar te betalen. De start van het tijdvak is afhanekleijk van de afgiftedatum van het kentekenbewijs. Voor nieuwe auto's geldt dat het tijdvak ingaat op het moment dat het kentekenbewijs op naam wordt gezet.

Autoverzekering

Naast de wegenbelasting is het ook verplicht om een autoverzekering te hebben. De tarieven hiervoor kunnen nogal sterk verschillen per aanbieder. Vergelijk snel en vind de best passende autoverzekering met de laagste premie. Als je online een autoverzekering afsluit bespaar je bovendien vaak honderden euro's per jaar.

Geen motorrijtuigenbelasting bij verkoop

Wanneer je de auto verkoopt of gesloopt wordt hoef je geen wegenbelasting meer te betalen. Om dit aan te komen, heb je wel een vrijwaringsbewijs nodig. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weet aan de hand van dit vrijwaringsbewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Bij particulieren verkoop vindt de overschrijving van een auto plaats op het postkantoor. Het is mogelijk dat je jouw auto voor een bepaalde tijd schorst. Als je auto geschorst is, mag je er niet meer mee de weg op. Bij schorsing hoef je geen wegenbelasting meer te betalen.

Vrijstelling

Het kan zijn dat voor sommige motorvoertuigen geen belasting wegenbelasting hoeft te worden afgedragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor oldtimers die ouder zijn dan 40 jaar. Voor oldtimers die op 1 januari 2016 tussen de 26 en 40 jaar oud waren en niet rijden op benzine, bestaat er een overgangsregeling. Zij kunnen in aanmerking komen voor een kwarttarief. Voorwaarde is wel dat in januari, februari en december niet met de oldtimer op de openbare weg mag worden gereden.

Electrisch, waterstof en hybride

Indien je motorrijtuig alleen een electromotor of alleen een waterstofverbrandingsmotor heeft, dan hoe je ook geen wegenbelasting te betalen. Voor hybride motorrijtuigen zoals een hybride auto betaal je wel gewoon motorrijtuigenbelasting.