Als bezitter van een motorvoertuig (bijvoorbeeld: auto, camper of motorfiets) moet je wegenbelasting betalen. De RDW wegenbelasting ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd is een belasting voor het bezitten van een motorvoertuig. Hierbij maakt het niet uit hoeveel kilometers je rijdt. Het bedrag aan motorrijtuigenbelasting dat je moet afdragen hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar het gewicht van het voertuig, de brandstofsoort, CO2 uitstoot en provincie waarin je woont. Bereken met behulp van onze kentekencheck de wegenbelasting!
Wegenbelasting betaal je voor het rijden met een motorvoertuig op de weg. Motorrijtuigenbelasting draag je af voor een personenauto, bestelauto, vrachtauto, autobus of motor. In sommige gevallen geldt ook een wegenbelasting op aanhangwagens. De wegenbelasting tarieven veranderen ieder jaar, mede door de jaarlijkse inflatiecorrectie.
Op onze website hebben wij een handige kentekencheck beschikbaar waarmee ook direct de wegenbelasting per provincie bekeken kan worden. Zo zie je direct hoeveel geld je moet betalen, wanneer je bijvoorbeeld een andere auto gaat kopen. En als je een nieuwe auto gaat kopen, dan kan het zijn dat je een auto hebt die je wilt verkopen. Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres. Klik hier voor meer informatie over het verkopen van je auto.
Meld nu je auto aan
In principe dien je de wegenbelasting per kwartaal te betalen. Het is echter ook mogelijk om ervoor te kiezen om de wegenbelasting per jaar te betalen. De start van het tijdvak is afhankelijk van de afgiftedatum van het kentekenbewijs. Voor nieuwe auto's geldt dat het tijdvak ingaat op het moment dat het kentekenbewijs op naam wordt gezet.
Naast de wegenbelasting is het ook verplicht om een autoverzekering te hebben. De tarieven hiervoor kunnen nogal sterk verschillen per aanbieder. Vergelijk snel en vind de best passende autoverzekering met de laagste premie. Als je online een autoverzekering afsluit bespaar je bovendien vaak honderden euro's per jaar.
Wanneer je jouw auto verkoopt of laat slopen, dan hoef je geen wegenbelasting meer te betalen. Om dit aan te tonen, heb je wel een vrijwaringsbewijs nodig. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weet aan de hand van dit vrijwaringsbewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Bij particulieren verkoop vindt de overschrijving van een auto plaats op het postkantoor. Het is ook mogelijk dat je je auto voor een bepaalde tijd schorst. Als jouw auto geschorst is, mag je er niet meer mee de weg op. Bij schorsing hoef je geen wegenbelasting meer te betalen.
Voor sommige motorvoertuigen hoeft geen wegenbelasting afgedragen te worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor oldtimers die ouder zijn dan 40 jaar. Ook elektrische voertuigen worden op dit moment nog vrijgesteld van wegenbelasting. Maar de verwachting is dat dit in de toekomst verandert.
Voor een volledig elektrische/waterstof auto betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Deze regeling geldt in ieder geval tot en met 2024. Voor hybride motorrijtuigen zoals een hybride auto betaal je wel motorrijtuigenbelasting.