Wegenbelasting berekenen

Bereken de wegenbelasting voor een auto

Als autobezitter moet u wegenbelasting betalen. De RDW wegenbelasting is een belasting voor het bezitten van een auto of motor. Hierbij maakt het niet uit hoeveel kilometers u rijdt. De hoeveelheid aan motorrijtuigenbelasting dat u moet afdragen hangt af van verschillende factoren. Motorrijtuigenbelasting gaat u betalen op het moment dat u een auto koopt.

Wegenbelasting tarieven

Wegenbelasting betaalt u voor het rijden met een auto op de weg. Motorrijtuigenbelasting draagt u af voor een personenauto, bestelauto, motor of vrachtauto. In sommige gevallen geldt ook een wegenbelasting op aanhangwagens. De hoogte van de wegenbelasting tarieven is onder andere afhankelijk van het gewicht van de auto, het type brandstof en de provincie van de kentekenhouder. De hoeveelheid aan motorrijtuigenbelasting die u dient af te dragen is dus afhankelijk van een aantal factoren. Op onze website hebben wij een handige kentekencheck beschikbaar waarmee ook direct de wegenbelasting per provincie bekeken kan worden. Zo ziet u direct hoeveel geld u moet betalen, wanneer u bijvoorbeeld een andere auto gaat kopen. En als u een nieuwe auto gaat kopen, dan kan het zijn dat u een auto heeft die u wilt verkopen. Ook hiervoor bent u bij ons aan het juiste adres. Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw auto.

Wegenbelasting in termijnen betalen

In principe dient u de wegenbelasting per kwartaal te betalen. Het is echter ook mogelijk om ervoor te kiezen om de wegenbelasting per jaar te betalen. De start van het tijdvak is afhankelijk van de afgiftedatum van het kentekenbewijs. Voor nieuwe auto's geldt dat het tijdvak ingaat op het moment dat het kentekenbewijs op naam wordt gezet.

Autoverzekering

Naast de wegenbelasting is het ook verplicht om een autoverzekering te hebben. De tarieven hiervoor kunnen nogal sterk verschillen per aanbieder. Vergelijk snel en vind de best passende autoverzekering met de laagste premie. Als u online een autoverzekering afsluit bespaart u bovendien vaak honderden euro's per jaar.

Geen motorrijtuigenbelasting bij verkoop

Wanneer u de auto verkoopt of gesloopt wordt hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen. Om dit aan te tonen, heeft u wel een vrijwaringsbewijs nodig. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weet aan de hand van dit vrijwaringsbewijs dat de auto niet meer op uw naam staat. Bij particulieren verkoop vindt de overschrijving van een auto plaats op het postkantoor. Het is mogelijk dat u uw auto voor een bepaalde tijd schorst. Als uw auto geschorst is, mag u er niet meer mee de weg op. Bij schorsing hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen.

Vrijstelling

Het kan zijn dat voor sommige motorvoertuigen geen belasting wegenbelasting hoeft te worden afgedragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor oldtimers die ouder zijn dan 40 jaar. Voor oldtimers die op 1 januari 2016 tussen de 26 en 40 jaar oud waren en niet rijden op benzine, bestaat er een overgangsregeling. Zij kunnen in aanmerking komen voor een kwarttarief. Voorwaarde is wel dat in januari, februari en december niet met de oldtimer op de openbare weg mag worden gereden.

Elektrisch, waterstof en hybride

Indien u motorrijtuig alleen een elektromotor of alleen een waterstofverbrandingsmotor heeft, dan hoeft u ook geen wegenbelasting te betalen. Voor hybride motorrijtuigen zoals een hybride auto betaalt u wel gewoon motorrijtuigenbelasting.