Wegenbelasting berekenen

Bereken de wegenbelasting voor een auto

Als bezitter van een motorvoertuig (bijvoorbeeld: auto, camper of motorfiets) moet u wegenbelasting betalen. De RDW wegenbelasting ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd is een belasting voor het bezitten van een motorvoertuig. Hierbij maakt het niet uit hoeveel kilometers u rijdt. Het bedrag aan motorrijtuigenbelasting dat u moet afdragen hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar het gewicht van het voertuig, de brandstofsoort, CO2 uitstoot en provincie waarin u woont. Bereken met behulp van onze kentekencheck de wegenbelasting!

Kentekencheck

Wegenbelasting tarieven

Wegenbelasting betaalt u voor het rijden met een motorvoertuig op de weg. Motorrijtuigenbelasting draagt u af voor een personenauto, bestelauto, vrachtauto, autobus of motor. In sommige gevallen geldt ook een wegenbelasting op aanhangwagens. De wegenbelasting tarieven veranderen ieder jaar, mede door de jaarlijkse inflatiecorrectie. Op onze website hebben wij een handige kentekencheck beschikbaar waarmee ook direct de wegenbelasting per provincie bekeken kan worden. Zo ziet u direct hoeveel geld u moet betalen, wanneer u bijvoorbeeld een andere auto gaat kopen. En als u een nieuwe auto gaat kopen, dan kan het zijn dat u een auto heeft die u wilt verkopen. Ook hiervoor bent u bij ons aan het juiste adres. Klik hier voor meer informatie over het verkopen van uw auto.
Meld nu uw auto aan

Wegenbelasting in termijnen betalen

In principe dient u de wegenbelasting per kwartaal te betalen. Het is echter ook mogelijk om ervoor te kiezen om de wegenbelasting per jaar te betalen. De start van het tijdvak is afhankelijk van de afgiftedatum van het kentekenbewijs. Voor nieuwe auto's geldt dat het tijdvak ingaat op het moment dat het kentekenbewijs op naam wordt gezet.

Autoverzekering

Naast de wegenbelasting is het ook verplicht om een autoverzekering te hebben. De tarieven hiervoor kunnen nogal sterk verschillen per aanbieder. Vergelijk snel en vind de best passende autoverzekering met de laagste premie. Als u online een autoverzekering afsluit bespaart u bovendien vaak honderden euro's per jaar.

Geen motorrijtuigenbelasting bij verkoop

Wanneer u uw auto verkoopt of laat slopen, dan hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen. Om dit aan te tonen, heeft u wel een vrijwaringsbewijs nodig. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weet aan de hand van dit vrijwaringsbewijs dat de auto niet meer op uw naam staat. Bij particulieren verkoop vindt de overschrijving van een auto plaats op het postkantoor. Het is ook mogelijk dat u uw auto voor een bepaalde tijd schorst. Als uw auto geschorst is, mag u er niet meer mee de weg op. Bij schorsing hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen.

Vrijstelling

Voor sommige motorvoertuigen hoeft geen wegenbelasting afgedragen te worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor oldtimers die ouder zijn dan 40 jaar. Ook elektrische voertuigen worden op dit moment nog vrijgesteld van wegenbelasting. Maar de verwachting is dat dit in de toekomst verandert.

Elektrische voertuigen

Elektrisch, waterstof en hybride

Voor een volledig elektrische/waterstof auto betaalt u geen motorrijtuigenbelasting. Deze regeling geldt in ieder geval tot en met 2024. Voor hybride motorrijtuigen zoals een hybride auto betaalt u wel motorrijtuigenbelasting.