Blogs

De zelfrijdende auto: het vervoer van de toekomst?

Geplaatst: 7 maart 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
De zelfrijdende auto: het vervoer van de toekomst?

De een vindt het heerlijk om het roer zelf in handen te houden en over de Nederlandse wegen te sjezen, voor de ander is autorijden slechts een noodzakelijk goed. Of in sommige gevallen zelfs een activiteit waar ze liever niet aan deelnemen. Zeker voor de mensen die bang zijn om auto te rijden, kan de zelfrijdende auto een uitkomst zijn. Wat is een zelfrijdende auto, wat zijn de huidige ontwikkelingen en hoe ziet de toekomst eruit? We vertellen het in dit artikel.

Wat is een zelfrijdende auto?

Een zelfrijdende auto, ook wel bekend als een autonome auto, zelfsturende auto of robotauto, is een voertuig dat met behulp van kunstmatige intelligentie - en zonder tussenkomst van menselijke handelingen - een auto kan besturen en de passagiers van A naar B kan brengen. Deze voertuigen maken gebruik van geavanceerde sensoren, computersystemen, kunstmatige intelligentie en andere technologieën om de omgeving te begrijpen, obstakels te detecteren, beslissingen te nemen en veilig te rijden.

Wat zijn de huidige ontwikkelingen op het gebied van de zelfrijdende auto?

Op dit moment rijden er nog geen volledig zelfrijdende auto’s in Nederland. Wel zijn er auto’s die soortgelijke technieken gebruiken en die de bestuurder helpen. We zetten de verschillende typen op een rijtje:

  • Advanced Driver Assistance Systems (ADAS): dit zijn auto’s met een slim hulpsysteem om de bestuurder te helpen. Deze auto’s zijn uitgerust met sensoren om voldoende afstand te houden tot andere auto’s en binnen de rijstroken te blijven.
  • Connected voertuig: een connected voertuig verzamelt informatie en deelt dit via internet. Deze informatie wordt via een server gedeeld met de bestuurder en andere weggebruikers die zo’n zelfde systeem gebruiken.
  • Coöperatief voertuig: dit type voertuig neemt bepaalde taken over van de bestuurder. Op basis van andere weggebruikers of informatiesystemen langs de weg zorgt ervoor dat dit type voertuig steeds slimmer wordt, steeds vaker kan ingrijpen en op termijn ook zelfstandig kan rijden.
  • Autonoom voertuig: ofwel de zelfrijdende auto. Deze auto analyseert zelf data en anticipeert hierop. Het verschil met de coöperatieve auto is dat deze auto niet in verbinding hoeft te staan met andere weggebruikers of systemen langs de weg. Dit type auto rijdt nog niet op de openbare weg.

Waarom rijden er op dit moment nog geen zelfrijdende auto’s op de weg?

Om zelfrijdende auto’s op de openbare weg te laten domineren, is er nog een lange weg te gaan. Op dit moment wordt er volop getest - maar fabrikanten willen er helemaal zeker van zijn dat de zelfrijdende auto’s veilig genoeg zijn om deel te nemen aan het verkeer. Het brengt voor hen een grote mate van verantwoordelijkheid mee: wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk in noodsituaties? Maar ook andere ethische kwesties spelen een rol: welke gegevens en data worden verzameld en hoe wordt de privacy van de bestuurder gewaarborgd?

In de toekomst weten we vrijwel zeker dat de zelfstandige auto niet meer weg te denken is uit het straatbeeld. Tot die tijd zetten we alvast een aantal weetjes over zelfrijdende auto’s op een rijtje:

Weetjes over zelfrijdende auto’s

De meest moderne auto's voldoen al aan SAE niveau 2

Veel moderne auto’s voldoen al aan SAE niveau 2. Dit is een voorloper van de zelfrijdende auto. Deze techniek zorgt ervoor dat auto’s de snelheid automatisch aanpassen op basis van sensoren (adaptive cruise control), rijstrookassistentie biedt, zelf kan parkeren, verkeersborden herkent en zelfstandig kan rijden op de snelweg - met minimale interactie van de bestuurder. Het bekendste voorbeeld van de auto die hiermee is uitgerust, is Tesla.

Zelfrijdende auto's bestaan al een tijdje

Hoewel er pas recentelijk meer aandacht voor is, begon de ontwikkeling van zelfrijdende auto's al in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Destijds werden experimenten uitgevoerd met systemen zoals cruise control. Door die ontwikkelingen van toen komen we nu steeds een stap dichter bij de zelfrijdende auto.

zelfrijdende auto's

Testen gebeurt wereldwijd

Zelfrijdende auto's worden wereldwijd getest in verschillende omgevingen, variërend van stedelijke gebieden tot snelwegen en in extreme weersomstandigheden. In de VS, Europa en Azië zijn er testlocaties.


“Wereldwijd wordt er veel getest met zelfrijdende auto’s. In Azië, Europa, en de VS worden ze getest in de meest extreme (weers)omstandigheden”


Autonome shuttles worden al gebruikt

In grote steden zoals Singapore, Dubai en Parijs worden autonome shuttles al ingezet voor openbaar vervoer. Deze voertuigen opereren meestal op vastgestelde routes en dienen als aanvulling op het bestaande openbaar vervoer.

Zelfrijdende auto’s zorgen voor een verbeterde veiligheid & infrastructuur

Hoewel het logisch is als je nog wat sceptisch bent over de zelfrijdende auto, kan het - mits goed uitgevoerd - goed uitpakken voor de verkeersveiligheid en infrastructuur van een stad. Waar mensen fouten maken, kunnen zelfrijdende auto’s in de toekomst beter anticiperen op onverwachte situaties. Ook kunnen ze de behoefte aan parkeerplaatsen verminderen, de verkeersstroom optimaliseren en de vraag naar openbaar vervoer veranderen.

Wetgeving en regelgeving zijn in ontwikkeling

Overheden over de hele wereld werken aan wet- en regelgevingen met betrekking tot zelfrijdende auto's, inclusief kwesties zoals aansprakelijkheid, verzekeringen en ethische normen. Dit is een complex proces dat de acceptatie en adoptie van zelfrijdende technologieën beïnvloedt.

De zelfrijdende auto is nog een stap te ver, maar misschien wil je wel al rijden in een elektrische auto?

Naast de zelfrijdende auto is er natuurlijk nog een grote ontwikkeling in de autobranche: de elektrische auto. Massaal worden dieselauto’s ingeruild - zeker aangezien vanaf 2025 veel diesel-exemplaren worden geweerd uit de grote steden. Ook door de stijgende brandstofprijzen wordt er vaker gekozen voor de ‘stekkerauto’ in plaats van de benzineauto. Ga jij binnenkort ook over op ‘stekkeren’?

Verkoop dan je oude auto via OSW

Ben je toe aan een elektrisch exemplaar, stinkt je oude auto naar benzine of wordt de afschrijving per jaar te hoog? Verkoop je oude occasion via OSW. Van Deurne tot Den Haag en van Uden tot Utrecht: door het hele land kun je je auto verkopen en halen wij ‘m voor je op. Binnen 24 uur het hoogste bod in je inbox, binnen 1 week opgehaald.

Verkoop je auto

Of lees hier hoe het werkt


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Een Opel elektrische auto rijden?
Een Opel elektrische auto rijden?
22/02/2024
Zoek je een auto, dan is de kans groot dat je kiest voor ‘Duitse degelijkheid’. Onze Oosterburen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van succesvolle en betrouwbare automerken, waaronder Volkswagen, Audi, Ford en Opel. Hoewel Opel directe concurrent [...]
Bijtelling elektrische auto berekenen in 2024
Bijtelling elektrische auto berekenen in 2024
28/12/2023
December is bij uitstek dé maand om in de financiën te duiken. Zorgaanbieders vergelijken, een goedkoper internetabonnement lospeuteren bij je huidige aanbieder en een budget voor komend jaar maken: je bent er momenteel misschien druk mee bezig. Een nieuw jaar [...]
Alcohol en autorijden: wat betekent dit voor de volgende dag?
Alcohol en autorijden: wat betekent dit voor de volgende dag?
14/12/2023
Cadeaus, chocoladeletters en champagne: de gezellige decembermaand staat weer voor de deur. En bij die gezelligheid hoort - naast lekker eten en samenzijn met vrienden en familie - misschien ook een glaasje alcohol. Alcohol en autorijden gaan niet samen. In sommige [...]