Blogs

Wegenbelasting berekenen: ontdek wat jij betaalt

Geplaatst: 13 januari 2023
Geschatte leestijd: 7 minuten
Categorie: Automotive
Wegenbelasting berekenen: ontdek wat jij betaalt

Heb je je oog laten vallen op een gloednieuwe bolide of heb je een mooie tweedehands auto (via Marktplaats) op de kop getikt? Alleen nog even de overschrijving en de betaling regelen en jij mag je eigenaar noemen van een nieuwe, trouwe vierwieler. Je hebt hard gespaard voor dit exemplaar, maar je weet ook dat er nog meer kosten bij de aanschaf en het gebruik van een auto komen kijken. Denk aan brandstof, verzekeringen, onderhoud en wegenbelasting. Wil je vooraf je wegenbelasting berekenen voor jouw (toekomstige) auto? Je doet het eenvoudig en snel op onze website.

Ik wil mijn wegenbelasting berekenen

Hoe wordt wegenbelasting berekend?

Wegenbelasting (of motorrijtuigenbelasting) is een belasting die je betaalt voor het gebruik van de openbare weg. Het asfalt heeft regelmatig onderhoud nodig en nieuwe wegen worden aangelegd. Deze kosten worden gefinancierd met wegenbelasting. Bijna alle gemotoriseerde voertuigen (auto's, motorfietsen, bussen en vrachtwagens) betalen verplicht wegenbelasting. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren.

Type voertuig

Allereerst wordt er bij de berekening van wegenbelasting rekening gehouden met het type voertuig. Hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger de belasting op het wegdek. De wegenbelasting van een vrachtwagen ligt doorgaans hoger dan die van een personenauto.

CO2-uitstoot

Dankzij het klimaatakkoord van Parijs hebben veel landen ambitieuze duurzaamheidsdoelen. Over enkele jaren moet de CO2-uitstoot worden gehalveerd ten opzichte van 1990 en in 2050 mag er geen CO2 meer worden uitgestoten. CO2 is een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Voertuigen die veel CO2 uitstoten, dragen daarom meer bij aan de luchtvervuiling. De mate van de uitstoot bepaalt mede de hoogte van de wegenbelasting.

Type brandstof

Ook de brandstofsoort speelt een belangrijke rol bij de berekening van wegenbelasting. De verschillende brandstofsoorten zijn benzine, diesel, hybride en elektrisch. Vaak betalen autobezitters van dieselauto’s meer wegenbelasting, omdat oudere diesels fijnstof uitstoten. Fijnstof is geen vervuilende stof voor het klimaat, maar het is wel schadelijk voor de volksgezondheid. Eigenaren van dieselauto's moeten sinds 1 januari 2020 fijnstofbelasting (ook wel ‘roettaks’) betalen. Tot en met 2024 betalen bezitters van elektrische auto's geen wegenbelasting. Houders van semi-elektrische auto’s betalen wel wegenbelasting, maar minder dan een vergelijkbaar voertuig dat op benzine rijdt.

De provincie waar je woont

De twaalf provincies in Nederland bepalen zelf het wegenbelastingtarief. Waar jij staat ingeschreven met je woonadres, heeft dus invloed op de hoogte van je wegenbelasting.

Deze factoren bepalen hoeveel wegenbelasting je betaalt. De hoogte van de wegenbelasting staat los van het aantal kilometers dat je rijdt. Daarnaast zijn sommige auto’s uitgesloten van wegenbelasting: voertuigen die meer dan 40 jaar oud zijn, worden gezien als oldtimers en autobezitters hiervan hoeven geen wegenbelasting te betalen.

Je wegenbelasting berekenen

Je hoeft geen ingewikkelde berekeningen los te laten en verschillende formules met elkaar combineren om de wegenbelasting te bereken. Het enige wat je nodig hebt, is het kenteken van je (toekomstige) auto. Op verschillende websites, waaronder het RDW, kun je eenvoudig de wegenbelasting berekenen. Maar wist je dat je dit ook eenvoudig op onze website doet? Je kunt hier de wegenbelasting berekenen én andere interessante informatie van een auto inzien, door alleen het kenteken in te voeren.

Wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting berekenen zonder kenteken

Heb je een auto op het oog en wil je de wegenbelasting berekenen zonder dat je het kenteken weet? Via de website van de Belastingdienst kun je alsnog het tarief berekenen. Bij voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden moet je het type voertuig, het type brandstof en de gewichtsklasse aangeven en de hoogte van de wegenbelasting wordt berekend.

Wegenbelasting tarieven per jaar

Net als andere kosten, wordt ook de wegenbelasting in 2023 duurder. De tarieven stijgen met 4,75%, maar provincies bepalen zelf of ze dit doorvoeren. Groningen, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg hebben deze verhogingen doorgevoerd. Elektrische auto’s betalen tot 2025 geen wegenbelasting, daarna krijgen deze autobezitters nog 75% korting. De overheid doet dit om de aankoop van elektrische voertuigen te stimuleren. Vanaf 2026 betalen deze bezitters het volledige tarief.

Wegenbelasting tarieven

De kentekencheck van OSW

Naast wegenbelasting berekenen, kun je aan de hand van onze kentekencheck nog veel meer informatie inzien. Voordat je een auto koopt, of wanneer je van plan bent je huidige auto te verkopen, is het handig om alle info over je voertuig in te zien.

Wanneer je de kentekencheck doet, kun je algemene informatie over de auto inzien zoals het merk, het aantal zitplaatsen en deuren. Ook kun je onder andere inzien wanneer de APK verloopt, wat de motorinhoud is en het energielabel van de auto. Ben je van plan de auto te kopen of verkopen? Vraag dan ook de eigenaarshistorie en dagwaarde op via onze website.

Wegenbelasting berekenen voor de aankoop van een auto

Voordat je een auto koopt, wil je weten wat je ongeveer betaalt aan wegenbelasting. Zo kun je bepalen of de aanschaf van een auto een economisch slimme keuze is. Naast het berekenen van de wegenbelasting is het ook slim om andere zaken te checken voordat je overgaat op de aanschaf:

Wat is de eigenaarshistorie?

  • Is het kentekenbewijs in orde?
  • Is de auto verzekerd?
  • Klopt de kilometerstand?
  • Is de auto niet afgekeurd in de APK?
  • Is er geen verbod voor rijden op de weg?
  • Is de auto niet gestolen?
  • Check de dagwaarde in combinatie met de vraagprijs. Kom erachter waardoor een verschil in vraagprijs ontstaat.
  • Doe een proefrit en controleer de volledige auto op eventuele gebreken.
  • Koop bij voorkeur via een garage, in plaats van een particulier i.v.m. wettelijke garantie.

Eerst je huidige auto verkopen?

Is de koop van de volgende auto bijna rond, maar wil je eerst nog van je huidige auto af? Snel, voor een goede prijs en zonder gedoe je auto verkopen doe je via OSW. Met ruim 500 aangesloten erkende autobedrijven hebben we binnen no-time een geschikte garage gevonden voor de verkoop van jouw auto, motor, bedrijfsauto of ander voertuig.

Je meldt via deze link je auto aan, vraagt een offerte op en krijgt binnen 24 uur een voorstel. Indien je akkoord gaat, regelen wij de rest voor je. Geen gedoe met ongemakkelijke onderhandelingen aan de deur, proefritten waardoor je aan huis gekluisterd bent of ingewikkelde overschrijvingen. In tegenstelling tot verkopen via Marktplaats, betaal je via OSW niet voor de verkoop van je auto. Daardoor profiteer jij van de volgende voordelen:

- Geen administratieve rompslomp: wij regelen de vrijwaring en betaling
- Geen extra kosten: binnen 24 uur van je auto af, waardoor je geen verzekering doorbetaalt
- Mag of kan je auto niet meer de weg op bijvoorbeeld omdat hij is afgekeurd? Wij zorgen dat ‘ie wordt opgehaald.

Verkoop je auto


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Zoek je een geschikte auto koper voor je trouwe vierwieler?
Zoek je een geschikte auto koper voor je trouwe vierwieler?
06/01/2023
Jarenlang heeft je vierwieler trouwe dienst bewezen. Deze auto bracht je veilig van A naar B en je ervaarde hiermee ultieme vrijheid. Je kon gaan en staan waar je wilde, was niet afhankelijk van OV-reisschema’s en hij reed als een zonnetje. Maar nu is het zover: [...]
Je tweedehands auto kopen of verkopen?
Je tweedehands auto kopen of verkopen?
30/12/2022
Je hebt een belangrijke missie: je gaat op zoek naar een (volgende) auto. Je zoekt een trouwe vierwieler die voorzien is van de belangrijkste opties, past bij jouw smaak en je veilig van A naar B brengt. Investeren in een auto is duur en de afschrijving is hoog. Op [...]
Wat is mijn auto waard?
Wat is mijn auto waard?
16/12/2022
Ben je van plan om binnenkort je auto te verkopen? Dan wil je natuurlijk weten wat je auto waard is. Op die manier kun je een concurrerende vraagprijs hanteren en sta je sterker in je onderhandelingen. Op deze pagina behandelen we hoe je de waarde van je auto kunt bepalen [...]