We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar vroeger was het heel normaal om te roken in het vliegtuig. Ook gebruikten we geen Google Maps maar een papieren kaart om de weg te vinden en de auto was niet standaard uitgerust met veiligheidsgordels.
Over een paar decennia wordt de dieselauto toegevoegd aan dit taboe-lijstje. Dan zitten we op een kringverjaardag en kunnen we ons niet meer voorstellen dat we ooit zo’n vervuilende diesel reden. De diesel wordt langzaam in het verdomhoekje gedrukt en de regels worden in de komende jaren voor deze vervuilende voertuigen aangescherpt. Wordt de dieselauto verboden in 2025? We vertellen het in dit artikel.
Een aantal jaar geleden was het nog de normaalste zaak van de wereld om een dieselauto te rijden. Vooral wanneer je veel kilometers vrat (+/- meer dan 12.000 kilometer per jaar) bijvoorbeeld met een zakelijke auto, was het interessant om te kiezen voor een ‘dieseltje’. Hoewel de wegenbelasting voor diesels hoger ligt dan voor benzineauto’s, lagen de dieselprijzen aan de pomp een stuk lager.
Inmiddels is het niet meer zo interessant om een dieselauto te rijden. Langzaam verdwijnt deze uit het straatbeeld omdat de baten niet meer opwegen tegen de kosten. De brandstofprijzen stijgen en steeds meer stadscentra stellen milieuzones in. Daardoor ben je op steeds meer plekken in Nederland (en het buitenland) niet meer welkom met je diesel. Heb je er nog een? Dan is het raadzaam om ‘m nu nog te verkopen, voordat je er niet meer vanaf komt. Vanaf 2025 veranderen de regels rondom diesels.
"De dieselauto verdwijnt langzaam uit het straatbeeld. De brandstofkosten stijgen en steeds meer stadscentra weren de oude diesel."
Vanaf 2025 wordt het voor dieselrijders lastiger om met hun trouwe vierwieler de weg op te gaan. Er is nog geen sprake van een dieselverbod, maar de overheid doet er alles aan om deze auto’s te weren. Dat komt omdat de meeste diesels - in verhouding tot andere brandstofsoorten - veel meer CO2 uitstoten. En met het oog op het klimaatakkoord van Parijs (waarbij in 2050 de CO2 uitstoot gereduceerd moet zijn tot 0) worden er nu al drastische maatregelen genomen.
Ben je van plan om een dieselauto aan te schaffen? Dat raden we af. Vanaf 2025 worden de regels in de milieuzones in Nederland aangepast. Vanaf dat moment mogen alleen diesels met emissieklasse 4, 5 of hoger een milieuzone inrijden. Daarnaast mogen gemeenten een nul-emissiezone vanaf 2025 instellen voor vrachtwagens en bestelauto’s. Dan mag je met je bus alleen nog de zone in als deze volledig elektrisch is en geen schadelijke stoffen uitstoot.
De maatregelen die in 2025 ingaan in Nederland, zijn nog maar een tipje van de ijsberg. Door heel Europa zijn er milieuzones ingesteld en de maatregelen worden steeds strenger. Op dit moment is nog niet bekend wat er in Nederland na 2025 gebeurt: worden de emissiezones strenger of gaat er een dieselverbod in?
Een dieselverbod is onvermijdelijk en ook benzineauto’s zullen op den duur van de weg geweerd worden. Daarnaast ontwikkelt de markt van elektrische auto’s zich snel. Je wilt daarom het liefst je dieselauto verkopen vóórdat het verbod wordt aangekondigd: daarna zullen de auto’s praktisch niets meer waard zijn.
Wil je niet wachten op het dieselverbod en eieren voor je geld kiezen? Verkoop dan nu je oude diesel. Op platforms zoals Marktplaats zullen de meeste particulieren niet meer geïnteresseerd zijn in een diesel en daarnaast is de concurrentie tussen verkopers moordend. De kans is groot dat je je auto daar niet meer aan de straatstenen kunt slijten.
Via OSW verkoop je je diesel aan een erkende garage. Op ons platform zijn ruim 500 erkende dealers aangesloten. Zij kunnen jouw dieselauto nog gebruiken om te exporteren naar het buitenland of ze gebruiken de onderdelen van je auto voor de reparatie van een andere.
Meld je diesel aan en ontvang binnen 24 uur het hoogste bod in je inbox. Geheel vrijblijvend: je betaalt er niet voor en bepaalt zelf of je je auto voor dit bedrag verkoopt. Is de verkoop rond? Dan komen wij de auto vrijwaren en gratis ophalen.
Ontdek wat jij terugkrijgt voor je diesel
Nee, op dit moment is nog niet bekend wanneer het dieselverbod ingaat. Vanaf 2025 wordt de regelgeving voor dieselauto’s strenger: de milieuzones verhogen hun emissiezones. De kans is groot dat je vanaf dat moment met je oude diesel niet meer in bepaalde Nederlandse steden mag rijden.
In het klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2050 Nederland (en veel andere landen) geen CO2-uitstoot meer mag produceren. Vanaf 2030 moet dit aantal gehalveerd zijn ten opzichte van 1991. Dieselauto’s stoten relatief veel CO2 uit en zijn daarom slecht voor het milieu. Daarnaast stoten ze fijnstof uit, wat schadelijk is voor de gezondheid.
In het verleden kochten mensen een diesel omdat de literprijzen van diesels een stuk lager lagen dan van benzineauto’s. Brandstofprijzen stijgen en de verschillen tussen de literprijzen van benzine en diesel worden kleiner. Daarnaast worden er steeds meer milieuzones ingesteld in Europa (onder andere België, Duitsland en Frankrijk) en word je op steeds meer plekken geweerd met je dieselauto. Daardoor wordt deze minder waard en is het niet slim om nu een diesel te kopen. Heb je nog een oude diesel? Verkoop deze dan nu.
Benieuwd wat jouw auto waard is? Ontdek het vrijblijvend.