Blogs

Optimaal brandstofrendement en sportieve prestaties met de juiste bandenspanning voor je motor

Geplaatst: 29 februari 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Motor
Optimaal brandstofrendement en sportieve prestaties met de juiste bandenspanning voor je motor

Nog even en je kunt je motor weer uit de winterstalling of garage halen. Je kunt niet wachten om dat loeiharde geronk te horen als je het gas vol opentrekt - en de geur van verbrand rubber op het asfalt op te snuiven. Maar voordat je je motorjack dichtritst, je helm opzet en de motor uit de stalling haalt, is het slim om ‘m eerst even grondig te keuren. Koning winter heeft invloed op de prestaties van je motor. Check alle vloeistoffen, de remmen en natuurlijk de bandenspanning van je motor. In dit artikel vertellen we er meer over, zodat jij deze zomer veilig met je trouwe tweewieler op pad kunt.

Waarom is het belangrijk om de bandenspanning van je motor op peil te houden?

Veilig met je motor de weg op? De bandenspanning checken is cruciaal en wel om deze redenen:

Veiligheid

Een optimale bandenspanning zorgt voor betere grip op de weg, wat de controle en stabiliteit van de motor verbetert, vooral tijdens het rijden in bochten of bij het remmen. Correct opgepompte banden verminderen ook het risico op ongelukken zoals uitglijden of verlies van controle.

Handling

De juiste bandenspanning draagt bij aan een nauwkeurige en responsieve handling van de motorfiets. Dit is vooral belangrijk in situaties waarbij snel manoeuvreren vereist is. Zoals bij het vermijden van obstakels op de weg of het reageren op veranderende verkeersomstandigheden.

Slijtage

Onjuiste bandenspanning kan leiden tot ongelijkmatige slijtage van de banden. Dit verkort de levensduur van de banden. Te lage én te hoge spanning zorgt voor overmatige slijtage. Door de banden op de juiste spanning te houden, maximaliseer je hun levensduur en bespaar je op onderhoud.

Brandstofefficiëntie

Correct opgepompte banden verminderen de rolweerstand, waardoor de brandstofefficiëntie. Je haalt dan dus meer kilometers uit een tank. Dit kan tot 1 a 2 tanks per jaar schelen.

 


“Correct opgepompte banden verminderen de rolweerstand, wat resulteert in een betere brandstofefficiëntie. Méér kilometers uit je tank halen? Zorg dat de bandenspanning van je motor op peil is.”


 

Bandenspanning controleren

Wat is de ideale bandenspanning voor een motor?

Er is niet één bandenspanning die voor alle motorbanden van toepassing is. De juiste bandenspanning hangt af van het merk en model van de motor. Ook een extra passagier en de rijomstandigheden kunnen invloed hebben op de geadviseerde spanning. Standaard wordt 2 bar voor de voorband en 2,5 bar voor de achterband geadviseerd. Check of dit ook voor jouw motor geldt.

Waar staat de bandenspanning motor?

De geadviseerde bandenspanning vind je in het boekje of op de website van de fabrikant.

Hoe controleer je de bandenspanning van de motor?

Na de winter is het slim om weer even de bandenspanning van je motor te checken. Waarschijnlijk heb je er hartje winter niet veel mee gereden. De kans bestaat dat er dan wat lucht uit de banden is gelopen. Bijna ieder tankstation heeft een luchtstation. Je gooit er een muntje in (meestal 50 cent of 1 euro), vult de juiste bandenspanning in en zet de slang op het ventiel. Dan zie je hoeveel bandenspanning er in de band zit - en worden de banden bijgevuld naar de juiste hoeveelheid.

Extra handig: je kunt ook zelf een goede (digitale) bandenspanningsmeter kopen. Je hoeft dan niet zo’n groot apparaat in je tuin te installeren, het is gewoon een handzaam formaat. Je zet het ventiel erop en kunt de bandenspanning van je motorbanden direct controleren. Zorg dat je dit doet met koude banden: controleer je dit met warme banden, dan kan dit een vertekend beeld geven.

Hoe vaak moet je de motor-bandenspanning controleren?

Controleer iedere maand de bandenspanning van je motor. Zo weet je zeker dat de spanning goed is, rijd je veilig en bespaar je op je brandstofkosten.

Het voorjaar staat weer voor de deur! Waar moet je, naast de bandenspanning, nog meer op letten?

De zon schijnt en jij hebt zin om met je motor naar het werk te rijden of een lange tocht te maken. Controleer deze zaken voordat je de weg op gaat:

 • Natuurlijk de bandenspanning van je motor
 • Check de accu (en laad ‘m eventueel op)
 • Check alle lichten: remlichten, voor- en achterlichten en richtingaanwijzers
 • Controleer je banden op droogrot
 • Controleer op lekkages: liggen er vloeistoffen onder de parkeerplek?
 • Check de hoeveelheid en kwaliteit van de vloeistoffen in je motor
 • Geef ‘m een goede wasbeurt om roestvorming en plekjes te voorkomen

Lees je dit artikel terwijl het najaar net is aangebroken? Dit zijn onze tips om je motor winterklaar te maken:

 • Ververs de olie, ook als je je motor in de winter niet wil gebruiken.
 • Check je banden, in de winter heb je extra grip nodig. En zet blokjes achter de wielen als je 'm de hele winter niet gebruikt.
 • Check de profieldiepte en vervang de motorband vanaf 2mm of minder
 • Voorkom roest in de tank - parkeer 'm daarom met volle tank
 • Vervang de koelvloeistof
 • Spuit de ketting in met kettingspray voor extra bescherming

Je huidige motor verkopen?

Heb je een allroad motor, naked bike of andere motoroccasion en wil je van je motor af? Bij OSW verkoop je ‘m zonder problemen. Binnen 24 uur geregeld en binnen 1 week opgehaald.

Ontdek hoe het werkt


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

De motorolie van de Action vs. andere merken: wat is beter?
De motorolie van de Action vs. andere merken: wat is beter?
25/01/2024
Heb je door de kou een schorre keel? De een smeert de keel met een goede borrel, de ander kiest voor de veiligere keuze: een hoestdrank. Net als jouw keel heeft ook de motor van je auto regelmatig een smeerbeurt nodig. Welke motorolie kun je dan het beste gebruiken? En is [...]
Is een wintercheck voor je auto nodig?
Is een wintercheck voor je auto nodig?
18/01/2024
Moeite hebben om ‘s ochtends je bed uit te komen, de pakjes Kleenex-zakdoekjes die niet van je zijde wijken en in de avond uitgeteld op de bank liggen. De winter is voor veel mensen een seizoen dat met de helft ingekort mag worden. Door het gebrek aan zonlicht [...]
Alcohol en autorijden: wat betekent dit voor de volgende dag?
Alcohol en autorijden: wat betekent dit voor de volgende dag?
14/12/2023
Cadeaus, chocoladeletters en champagne: de gezellige decembermaand staat weer voor de deur. En bij die gezelligheid hoort - naast lekker eten en samenzijn met vrienden en familie - misschien ook een glaasje alcohol. Alcohol en autorijden gaan niet samen. In sommige [...]