Blogs

Blauwe golf lijn

Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt

Geplaatst: 10 februari 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt

De prijzen op goederen, diensten en aan de pomp schieten door de lucht. Alles wordt duurder, ook autorijden in 2023. Welke kosten ben je dit jaar extra kwijt om de motor draaiende te houden? We vertellen het je in dit artikel.

De kosten die je als automobilist betaalt

De aanschaf van een auto is nog maar het tipje van de ijsberg, als het gaat om de totale kosten die je kwijt bent. Als autobezitter krijg je mogelijk te maken met de volgende kosten:

We vertellen je per onderdeel hoeveel en waarom deze kosten in 2023 stijgen.

Brandstofkosten

Een ritje naar de pomp maak je niet meer voor de lol. In de afgelopen jaren zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. In 2020 betaalde je gemiddeld 1,39 euro voor een liter Euro95 benzine, in 2021 betaalde je voor hetzelfde 1,61 euro en in 2022 betaalde je gemiddeld 1,92 euro. Een stijging van maar liefst 72% in 2 jaar! Waarschijnlijk is je loon niet 72% meegegroeid, waardoor je behoorlijk inlevert op deze kosten.

De brandstofprijzen zijn zo hoog omdat de prijs van ruwe olie is gestegen. Enerzijds komt dit door de lockdowns: economieën komen weer op gang, waardoor de vraag aan energie toeneemt. Veel energie wordt opgewekt uit aardolie. Anderzijds heeft de oorlog van Rusland veel invloed op de olieprijzen - veel aardolie wordt daar gewonnen.

Het risico is aanwezig dat de benzineprijzen halverwege dit jaar verder stijgen. De overheid heeft tijdelijk de accijnzen (belasting op o.a. brandstof) tijdelijk verlaagd om automobilisten te compenseren, maar deze worden op 1 juni 2023 weer bijgesteld naar het oude niveau. Volgens Autoreview worden fossiele brandstoffen gemiddeld 23 cent per liter duurder in 2023.

Belastingen stijgen

Als automobilist betaal je belasting. Allereerst betaalt iedereen wegenbelasting (ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd) voor het gebruik van het Nederlandse wegennet. Schaf je een nieuwe auto aan? Dan betaal je ook nog eenmalig BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen). Tot slot betaal je, als je een auto van de zaak least, bijtelling: belasting over de kilometers die je privé ermee rijdt.

Wegenbelasting wordt duurder

Hoeveel wegenbelasting je betaalt hangt af van een aantal factoren. Het gewicht van je voertuig, de brandstofsoort, CO2-uitstoot en de provincie waar je woont bepalen hoeveel je betaalt.

Iedere provincie bepaalt z'n eigen wegenbelasting tarief. Tot en met 2026 betalen autobezitters van elektrische auto's geen wegenbelasting. Aangezien steeds meer automobilisten overstappen op elektrisch rijden, zien provincies de inkomsten dalen. Daarom hebben de provincies Zuid-Holland, Limburg, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Groningen besloten hun tarieven in 2023 te verhogen. Woon je in Zuid-Holland? Dan heb je de meeste pech, daar wordt de wegenbelasting met 4% verhoogd. Weten wat jij dit jaar kwijt bent aan wegenbelasting?

Wegenbelasting berekenen in 2023

Hoeveel gaat de BPM omhoog in 2023?

De aanschaf van een nieuwe auto is niet altijd de meest economische keuze. In de eerste jaren daalt de waarde van een auto het hardste. Ook betaal je voor de aanschaf van een nieuwe auto BPM. Dit is geen vast tarief, maar wordt bepaald op het aantal CO2 per kilometer dat de auto uitstoot. Hoe minder uitstoot, hoe minder BPM je betaalt. Voor nieuwe elektrische auto's betaal je (nog) geen BPM.

Een rekenvoorbeeld: in 2022 betaalde je voor auto's met een uitstoot tot 82 gram per kilometer 376 euro aan belastingen, in 2023 is dit 400 euro: een stijging van 6%. Met de BPM calculator kun je zelf de hoogte van de BPM op nieuwe auto’s berekenen.

Bijtelling in 2023

Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Rij je meer dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak, dan betaal je hierover belasting. Dit wordt bijtelling genoemd. Voor automobilisten die op fossiele brandstoffen rijden zoals diesel of benzine, verandert er niets. Zij tellen - net als vorig jaar - 22% van de cataloguswaarde van de auto bovenop het belastbaar inkomen.

Automobilisten die een elektrische auto via de zaak rijden, gaan in 2023 mogelijk meer betalen. Voorheen kregen alle elektrische rijders een gereduceerd bijtellingspercentage. Per 1 januari krijgen alleen automobilisten waarvan de cataloguswaarde boven de 30.000 euro ligt, een gereduceerd tarief. Voor alle anderen geldt het standaardtarief van 22%. Je bijtelling berekenen voor 2023 kan via de site van Autoweek.

Autoverzekeringen

Bedrijven maken meer kosten. Huur van panden gaat omhoog, energieprijzen stijgen en inkoop wordt duurder. Dat gaat ten koste van de marges en die kosten worden vaak doorbelast aan klanten. Dat is de belangrijkste reden dat de premies van autoverzekeringen in 2023 stijgen. Om hoeveel stijging het precies gaat, hangt af van de verzekering. Volgens vergelijkingssite Pricewise gaat het om stijgingen tussen de 5% en 25%.

Onderhoud, reparaties en APK

Wat voor verzekeringsmaatschappijen geldt, geldt ook voor automonteurs en garages. Kosten worden doorbelast aan klanten. Het gevolg? Jij betaalt meer voor onderhoud, reparaties en de APK.

Autorijden in 2023 wordt duurder, hoeveel betaal je dit jaar extra?

Het is duidelijk dat jij als automobilist dit jaar er behoorlijk op achteruit gaat. Hoeveel jij extra betaalt, hangt af van de provincie waar je woont, hoeveel kilometer je gemiddeld rijdt, hoe je auto verzekerd is en of je de auto bezit of least.

Heb je een benzine-auto, dan betaal je in 2023 minimaal 50 euro extra per maand. Schaf je een nieuwe auto aan, valt je auto dit jaar voor het eerst buiten de bijtelling-regeling en staan er grote reparaties aan je auto op de planning? Dan loopt dit bedrag op al snel naar 100 euro extra per maand.

Een piepklein doekje voor het bloeden: de kilometervergoeding is onlangs verhoogd van 0,19 cent naar 0,21 cent per kilometer en volgend jaar stijgt dit naar 0,22 cent. Helaas weegt het niet op tegen de hoge kosten die je per maand extra maakt. Wil je het voor jezelf niet nóg duurder maken? Ook de boetes stijgen dit jaar, pas dus op het met indrukken van het rechterpedaal ;-).

Wordt autorijden in 2023 te duur en wil je je auto verkopen?

Autorijden in 2023 betekent extra kosten. Wil je je (tweede) auto de deur uitdoen om te besparen? Verkoop je auto via OSW. Vul je kenteken in op onze website en ontvang binnen 24 uur een voorstel op maat. Ga je akkoord met de prijs? Dan regelen wij de betaling, overschrijving en halen we je auto op. Jij betaalt hier niets voor en ontvangt het verkoopbedrag direct op je rekening. BMW, Volkswagen of elk ander merk kun je aanmelden.

Ontdek wat je auto waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Is pechhulpdienst verzekering aanschaffen echt nodig?
Is pechhulpdienst verzekering aanschaffen echt nodig?
19/09/2022
De regen laat zich weer in Nederland zien en we gaan richting de herfst. Dat betekent dat het gladder op de weg wordt en er statistisch gezien meer ongelukken en pechgevallen zullen zijn. De moeite waard dus om na te denken of je een pechhulp pakket wilt aanschaffen om op [...]
Waarom motorolie verversen cruciaal is
Waarom motorolie verversen cruciaal is
05/07/2022
Je auto bestaat uit een hoop onderdelen. De motor kun je zien als het kloppende hart van je voertuig en die heeft regelmatig aandacht en nieuwe motorolie nodig. Motorolie zorgt onder andere voor koeling, reiniging en de prestaties van de auto. Dat zijn belangrijke [...]
Hoe kun je het beste je motor wassen?
Hoe kun je het beste je motor wassen?
16/05/2022
Verkeerd wassen van je motor is de nummer #1 reden van schade aan de motor. Voornamelijk lakschade, roest en andere corrosie. Erg zonde om je motor binnen een uur door verkeerd wassen flink te beschadigen en daardoor in waarde te laten afnemen. Daarom hebben wij een [...]