Blogs

Bijtelling berekenen: kosten privégebruik van je zakelijke auto

Geplaatst: 27 april 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Bijtelling berekenen: kosten privégebruik van je zakelijke auto

Lekker, gratis rondrijden in de auto van de zaak. Veel organisaties hebben een wagenpark voor de deur, zodat je als medewerker met de wagen van de zaak zakelijke relaties kunt bezoeken. Ideaal: het scheelt een hoop administratieve rompslomp en rittenregistraties.

Vaak wordt gedacht dat het gebruik ervan helemaal gratis is en dat je ook privé onbeperkt kilometers kunt vreten met deze auto. Bij een zakelijke leaseauto betaal je óók kosten, al is het vaak wel iets voordeliger. Een van die kosten is bijtelling: een vergoeding die je betaalt over je privé gereden kilometers. Ga je binnenkort een zakelijke leaseauto rijden, dan wil je eerst je bijtelling berekenen. We vertellen je op deze pagina er alles over.

Wat is bijtelling?

Wanneer je een auto van de zaak hebt, is de kans groot dat je je huidige auto verkoopt en ook privé rijdt in deze leaseauto. Voor deze privékilometers is je werkgever niet verantwoordelijk en daarom betaal je daar zelf belasting over. Dit is een percentage van de catalogusprijs van je auto. Daarnaast wordt de hoogte van de bijtelling bepaald op basis van de CO2-uitstoot van de leasebak.

Je bijtelling berekenen

Voordat je een leaseauto uit het wagenpark kiest, wil je natuurlijk eerst je bijtelling berekenen om te weten wat je kwijt bent. Rij je minder dan 500 kilometer privé per jaar met de leaseauto, dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Het bijtellingspercentage in 2023

Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Voor 2023 gelden de volgende percentages: 4% bijtelling voor volledig elektrische auto's en 22% bijtelling voor alle andere auto's.

Dit bijtellingspercentage pas je toe op basis van de cataloguswaarde van de auto: dit is de oorspronkelijke nieuwprijs inclusief BTW en BPM. Stel, een benzineauto heeft een cataloguswaarde van €35.000,-. Omdat het om een benzineauto gaat, is de bijtelling 22%. Je kunt dan de bijtelling berekenen op basis van de volgende som:

22% x €35.000,- = €7.700,- per jaar

Deze kosten hoef je niet direct uit eigen zak te betalen, maar dit bedrag wordt toegevoegd aan je loonstrook. Bijtelling is dus eigenlijk loon in natura. Over dit extra bedrag - in dit geval 7.700 euro - betaal je belasting zodra je je jaaropgave betaalt.

Hoeveel belasting je over je verzamelinkomen betaalt, is weer afhankelijk van de hoogte van je loon. Is je loon maximaal 68.507 euro per jaar (incl. de hoogte van de bijtelling) dan betaal je 37,35%. Daarboven betaal je 49,5%. Laten we voor het gemak ervan uitgaan dat je alleen bent en minder dan 68.507 euro per jaar verdient. Je betaalt dan jaarlijks 2875,95 euro over de bijtelling van 7.700 euro.

Cataloguswaarde auto 35.000 euro
Bijtelling op basis van 22% 7.700 euro
Belastingschijf 2023: 37,35% (onder de 68.507 per jaar) 2.875,95 euro belasting over bijtelling in 2023

Een leaseauto privé rijden kost - op basis van bovenstaande rekenvoorbeeld - zo’n 240 euro per maand. Daarmee zijn de meeste kosten gedekt én hoef je niet te investeren in de aanschaf van een nieuwe auto.

Je bijtelling als ZZP’er berekenen

Ook als ZZP’er kun je een auto zakelijk leasen, alleen heb je dan geen werkgever die de administratieve rompslomp voor je regelt. Dat moet je zelf doen. Ook hier tel je weer het bijtellingspercentage van de cataloguswaarde bovenop je belastbaar inkomen. Je bijtelling berekenen werkt dus hetzelfde als ZZP’er.

Welke kosten zitten bij een zakelijke leaseauto inbegrepen?

Of de maandelijkse kosten van je leaseauto helemaal zijn gedekt met die 240 euro, hangt af van je leasecontract. De volgende zaken zijn vaak in dit bedrag verwerkt:

Brandstofkosten voor privé- en zakelijk gebruik worden vaak ook vergoed door middel van een tankpas. Vaak zit daar een limiet op met maximaal aantal kilometers en deze mag meestal alleen gebruikt worden voor de leaseauto en niet andere voertuigen. Soms is het niet toegestaan om meer dan een maximum aantal kilometers per jaar te rijden of de auto in het buitenland te gebruiken. Dit is afhankelijk van je leasecontract.

Overweeg je een zakelijke leaseauto?

Heb je de bijtelling berekend en overweeg je over te stappen naar een zakelijke leaseauto? Dan moet je misschien eerst je huidige (zakelijke) auto verkopen. Dat kan je doen via platforms zoals Marktplaats, of gemakkelijk en snel via OSW. Omdat we samenwerken met meer dan 500 erkende garages, ontvang je snel een bod voor je auto. Ideaal als je niet te lang de wegenbelasting en verzekeringen wilt doorbetalen. Of het nou een Volkswagen, Volvo, BMW of een ander merk is, voor alle soorten auto's kan je bij ons terecht,

Verkoop je auto via OSW en profiteer van de volgende voordelen:
- Wij onderhandelen voor jou over de verkoopprijs
- Je auto gratis en zonder gedoe verkopen
- Binnen 24 uur de verkoop, betaling en vrijwaring geregeld

Weten wat jij voor je auto terugkrijgt?

 


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

5 manieren om een auto op naam te zetten
5 manieren om een auto op naam te zetten
20/04/2023
Het is tijd om afscheid te nemen van je huidige bolide. Jarenlang heb je er met plezier in gereden. Lange afstanden rijden was met deze kilometervreter een feestje. Nu worden de onderhoudskosten te hoog, heb je je hart verloren aan een volgend exemplaar of doe je de auto [...]
De inruilwaarde van je auto
De inruilwaarde van je auto
03/03/2023
Het wordt tijd om je oude bolide te verkopen. Omdat je je hart bent verloren aan een spiksplinternieuw model, omdat de auto de nodige kilometers heeft gelopen of omdat je genoodzaakt bent om je auto te verkopen , vanwege een veranderende gezinssituatie. We raden aan je [...]
Auto rijp voor de sloop? De (verkoop)mogelijkheden
Auto rijp voor de sloop? De (verkoop)mogelijkheden
24/02/2023
Jarenlang heb je met plezier in je auto gereden. Met deze trouwe vierwieler ontdekte je de ultieme vrijheid: geen gedoe meer met dienstregelingen in het openbaar vervoer en gemakkelijk van A naar B rijden. Maar nu is het onvermijdelijke moment aangebroken: jullie wegen [...]