Blogs

Je auto schoonmaken aan de binnenkant: zó krijg je ‘m brandschoon

Geplaatst: 30 november 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Je auto schoonmaken aan de binnenkant: zó krijg je ‘m brandschoon

Dag in, dag uit zit je in je auto: onderweg naar je werk, naar de sportschool of voor de wekelijkse boodschap. Misschien eet je in alle haast soms een broodje achter het stuur of smeert je kind de hele chocoladereep af aan het interieur. Kortom: het is slim om niet alleen de buitenkant van je auto te wassen, maar ook af en toe een doekje langs het interieur te halen. Niet alleen om vuil te verwijderen, maar ook om virussen en bacteriën te bestrijden. Maar hoe kun je je auto het beste schoonmaken aan de binnenkant? Wij geven tips in dit artikel zodat je bolide ook van binnen weer brandschoon is.

7 stappen om de binnenkant van je auto schoon te maken

Ken je dat gevoel: je stapt je bed in, wetende dat je een nieuw dekbed erop hebt gelegd. De frisgewassen geur en knisperende lakens: alsof je een hotelervaring thuis creëert. Je kunt het niet één op één vergelijken, maar het is ook een heel lekker gevoel wanneer het interieur van je auto weer schoongemaakt is. Je stuur dat niet meer plakt, stof dat niet meer ronddwarrelt en de frisse geur van schoonmaakartikelen vult je auto. Krijg je meteen zin om je auto schoon te maken aan de binnenkant? Met deze stappen wordt ‘ie weer brandschoon!

Stap 1: Afval verzamelen

Oude blikjes frisdrank, parkeerbonnetjes en andere rommel nemen langzaam de boel over in je auto. Waar je je bij de aanschaf nog zo had voorgenomen om je bolide niet te laten transformeren in een rijdende afvalwagen, wordt de afvalberg langzaam groter. Verwijder alles uit de auto voordat je begint met de grote schoonmaak.

Stap 2: Haal een stofdoek over het interieur

Het dashboard, stuur en de versnellingspook zijn een magneet voor stof. Haal eerst een doekje over alle harde onderdelen van je auto.

Stap 3: Je auto stofzuigen

Tijd om je auto te stofzuigen. Helaas gaat dat wat minder makkelijk dan in je woonkamer, omdat je te maken hebt met allerlei kleine hoekjes. Trek dus de zuigmond van de slang af, zodat je makkelijker het interieur van je auto kunt schoonmaken.

Haal eerst de matten onder alle zittingen weg en klop ze uit. Daarna kun je ze met de stofzuiger te lijf gaan. En vervolgens de rest van je auto uitzuigen. Liggen er veel hondenharen in de auto? Je hebt speciale doekjes en/of rollers om deze haren mee af te vegen.

Stap 4: De bekleding reinigen

Bij veelvuldig gebruik is de kans groot dat er in de bekleding van je auto plekken ontstaan. Met een stofzuiger alleen red je het dan niet: daarom moet er grover geschut aan te pas komen.

Voor stoffen bekleding kun je lauwwarm water mengen met een beetje Vanish of Biotex. Zitten er flinke vlekken in de stoffen stoelen? Meng wat witte azijn en baking soda tot een pasta, borstel dit mengsel (bijvoorbeeld met een tandenborstel) op de plekken, laat het uitdrogen en zuig het daarna op. Dep na met lauwwarm water.

Heb je geen stoffen, maar bijvoorbeeld lederen, alcantara of suède stoelen? Dan kun je het beste naar de winkel gaan voor een professioneel middeltje om de vlekken te verwijderen.

Interieur reinigen


Hardnekkige vlekken in de bekleding? Meng wat witte azijn en baking soda tot een pasta en smeer het op de vlek!”


Stap 5: De kofferbak schoonmaken

Je denkt er niet meteen over na, maar de kofferbak schoonmaken moet ook onderdeel zijn van het schoonmaakritueel voor je auto. Je gebruikt ‘m waarschijnlijk regelmatig om boodschappen mee te vervoeren, maar vergeet ‘m misschien bij het schoonmaken. Ook hier geldt: zuig ‘m uit met de stofzuigerslang en pak eventuele vlekken aan met een interieurreiniger.

Stap 6: Een sopje voor de rest van de auto

Haal daarna een sopje over de rest van het interieur: meng lauwwarm water met allesreiniger en veeg met een natte doek over het dashboard, toerenteller, de rest van de middenconsole, versnellingspook en handrem.

Stap 7: Laat je auto weer fris ruiken

Etensresten, schimmels of roken in de auto: je krijgt soms te maken met vervelende geuren in je auto. Ruik je na het schoonmaken van je auto nog steeds een muffe geur? Zet dan een schaaltje zuiveringszout of koffiedik een nacht in je auto: dat neutraliseert de geuren. Nog steeds last van stank in je auto? Dat komt omdat je ventilatiesysteem of airco misschien gereinigd moet worden. In een kleine of grote onderhoudsbeurt kan de garage deze systemen reinigen.

Krijg je je auto niet meer schoon?

Ondanks al je verwoede schoonmaakpogingen blijft er een muffe lucht in je (oude) auto hangen. Of zelfs een professionele schoonmaker krijgt de vlekken niet meer uit de bekleding. Misschien is dat het laatste duwtje in je rug om je huidige auto te verkopen.

Dat kan makkelijk via OSW: de verkoop van je auto regelen we binnen 24 uur. Je vult het kenteken van je auto in op onze website en ontvangt na een dag het hoogste bod in je inbox. Jij bepaalt of je je auto voor deze prijs verkoopt. Deze service is voor jou als koper geheel vrijblijvend. Probeer het zelf uit.

Ontdek wat je auto waard is

Veelgestelde vragen over je auto schoonmaken van de binnenkant

 

Waarmee maak je de binnenkant van je auto schoon?

Om je auto schoon te maken heb je een stofzuiger, spons, microvezeldoek, water en allesreiniger. Heb je zwaarder geschut nodig om de vlekken uit bijvoorbeeld je zakelijke auto te krijgen? Een mengsel met baking soda en azijn doet wonderen. In dit artikel lees je hoe je je auto in 7 stappen weer brandschoon krijgt.

Hoe krijg ik de bekleding van mijn auto schoon?

Allereerst stofzuig je je bekleding. Zitten er vlekken in? Kies dan voor een mengsel van baking soda en azijn om op de vlek te smeren (alleen op stoffen bekleding). Zuig het daarna op en dep met een lauwwarm sopje na. Heb je andere bekleding of krijg je de vlekken er niet uit? Koop een professionele spray of laat je auto professioneel reinigen.

Wat kost het om een auto van binnen te laten reinigen?

Wat de kosten van interieurreiniging zijn, hangt af van het type programma dat je kiest. Laat je je auto uitzuigen en schoonmaken, dan ben je voor een paar tientjes klaar. Een professionele reiniging van de bekleding start vaak vanaf 100 euro.

Benieuwd wat je auto waard is?


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Afschrijving auto per jaar
Afschrijving auto per jaar
19/10/2023
De aankoop van een auto wordt vaak genoemd als een van de slechtste investeringen die je kunt doen. Dat komt omdat de afschrijving auto per jaar vrij hoog is. Zodra een gloednieuwe auto van de productieband rolt en op jouw naam wordt overgeschreven, daalt deze direct in [...]
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
16/03/2023
‘Maart roert z’n staart, april doet wat ‘ie wil.’ Bekende uitspraken die bijna iedereen begrijpt. Het Nederlandse voorjaar is grillig en terwijl de eerste bomen weer in bloei komen, trekt er uit het niets een koude wind door de straten. Gelukkig [...]
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
10/02/2023
De prijzen op goederen, diensten en aan de pomp schieten door de lucht. Alles wordt duurder, ook autorijden in 2023. Welke kosten ben je dit jaar extra kwijt om de motor draaiende te houden? We vertellen het je in dit artikel. De kosten die je als automobilist betaalt [...]