Blogs

Autoverzekering vergelijken: wat is de beste keuze?

Geplaatst: 6 april 2023
Geschatte leestijd: 7 minuten
Categorie: Automotive
Autoverzekering vergelijken: wat is de beste keuze?

Sta je op het punt om een (nieuwe) auto te kopen, dan kom je er niet onderuit: een autoverzekering afsluiten. Je wilt dit op tijd regelen. Zonder autoverzekering mag je namelijk niet de weg op. Je draait voor alle kosten op in het geval van een ongeval. En word je gepakt, dan komt je dat duur te staan.

Verdiep je daarom nu alvast in de verschillende autoverzekeringen. Zoals een echte Nederlander betaamt, wil je natuurlijk de beste dekking voor je auto tegen de laagste prijs. Daarom gaan we in dit blog autoverzekeringen vergelijken voor jou. Lees waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering en hoe je de beste verzekering kiest.

De beste autoverzekeringen vergelijken

In je zoektocht naar de beste autoverzekering, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Voordat je autoverzekeringen gaat vergelijken, is het belangrijk om te bepalen wat je nodig hebt. We zetten de verschillende type autoverzekeringen op een rijtje.

WA-autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid)

De WA-verzekering is de basisverzekering en verplicht voor iedereen. Deze verzekering dekt de schade die je veroorzaakt aan eigendommen van anderen (dit kan de auto zijn, maar ook andere eigendommen) met je auto.

Met de WA-verzekering ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. Rij je tegen een paaltje of veroorzaak je een botsing, dan betaal je zelf voor de reparaties. Wanneer een ander schade maakt aan jouw auto, worden deze kosten op de verzekering van de ander verhaald.

WA-casco autoverzekering

In het geval van brand, diefstal, storm, ruitbreuk en aanrijdingen met dieren zijn de kosten voor eigen rekening als je alleen een WA-verzekering hebt. Met een WA-casco autoverzekering zijn deze kosten wel gedekt. De cascoverzekering is een aanvulling op de basisverzekering.

Allrisk-autoverzekering

Ga jij het liefst alle risico’s uit de weg? Dan kun je kiezen voor volledige dekking: de allrisk verzekering. Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Je bent - in tegenstelling tot de andere dekkingen - ook verzekerd voor schade aan je eigen auto die je zelf veroorzaakt.

Welke autoverzekering kies ik?

Ieder type autoverzekering heeft een eigen prijskaartje. Hoe meer dekking je hebt, hoe meer je aan maandelijkse premie betaalt. Het liefst wil je een goedkope autoverzekering afsluiten, maar goedkoop is soms duurkoop. Kies dus eerst de dekking en daarna welke verzekeraar deze modules het goedkoopst aanbiedt. Voordat je autoverzekeringen gaat vergelijken, is het dus slim om te bepalen welk type autoverzekering je kiest. Dit bepaal je zelf op basis van het type auto, je rijgedrag en in hoeverre je risico’s wilt afvangen.

In sommige gevallen is het bijvoorbeeld niet slim om allrisk af te sluiten. Het is niet rendabel om een oudere bolide - die de 10+ jaar al heeft aangetikt - allrisk te verzekeren. We zetten de richtlijnen voor het kiezen van de juiste autoverzekering voor je op een rijtje:

  • WA-autoverzekering: Heb je een oude auto en wil je de maandelijkse premie zo laag mogelijk houden? In de meeste gevallen is een WA-verzekering dan voldoende.
  • WA-casco-autoverzekering: Heb je een tweedehands auto met nog een redelijke dagwaarde en wil je de financiële gevolgen van schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of storm niet zelf dragen? Dan kun je het beste kiezen voor een WA cascoverzekering.
  • Allrisk-autoverzekering: heb je een gloednieuwe auto (minder dan drie jaar oud en weinig kilometers op de teller), ga je het liefst alle risico’s uit de weg of komt je rijstijl sterk overeen met die van Max Verstappen op het circuit? Kies dan voor de allriskverzekering. Daarmee krijg je de meeste schade vergoed, maar betaal je ook de hoogste premie.

Waaraan moet ik nog meer denken bij autoverzekeringen vergelijken?

Ieder voertuig en iedere rijstijl is anders. Daarom is er geen ‘one-size-fits-all’ oplossing als het gaat om het kiezen van de juiste autoverzekering. Naast de drie type verzekeringen, kun je ook los een aantal modules toevoegen, waaronder:

  • Diefstal
  • Ruitschade
  • Pechhulpverzekering
  • Aanschafwaardegarantie
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Ongevallenverzekering voor inzittenden

Autoverzekeringen, no claimkorting en eigen risico

Wanneer je een allrisk-verzekering afsluit ben je voor de meeste schade en ongevallen verzekerd en worden de kosten vergoed. Daardoor hoef je niet in één keer een groot bedrag af te tikken bij schade.

Dat betekent niet dat je probleemloos deuken kunt rijden, spiegels eraf kunt tikken en donuts door je straat rijden. Wanneer je schade meldt aan je verzekering voel je dat (indirect) in je portemonnee.

In je schadevrije jaren bouw je namelijk no-claimkorting op. Koop je je eerste auto, dan betaal je de volle premie bij een verzekeraar. Maar rijd je netjes en meld je geen schade, dan bouw je schadevrije jaren en dus no claimkorting op. Dit geeft je - afhankelijk van de verzekeraar - tot wel 80% korting op je maandelijkse premie. Meld je daarna schade, dan keldert je no-claimkorting sneller dan de beurscrash in 2008. Daarnaast heb je bij sommige autoverzekeraars te maken met een eigen risico van 100 tot 150 euro. In veel gevallen is het daarom niet interessant om je auto allrisk te verzekeren.

De beste autoverzekeringen vergelijken

Heb je de dekking gekozen? Dan kun je de verschillende autoverzekeringen vergelijken. Grote partijen om je auto bij te verzekeren zijn onder andere ANWB, Allianz, Centraal Beheer, OHRA, FBTO en Univé. Er zijn verschillende auto vergelijkingssites, waaronder Kassa en de Consumentenbond. Op basis van het type auto, het jaartal en je eigen wensen kun je je maandelijkse premie berekenen. Op die manier kies je de autoverzekering met de beste voorwaarden, zonder dat je te veel betaalt.

Eerst je tweedehands auto verkopen?

Wil je eerst je huidige auto verkopen voordat je overstapt op een nieuw exemplaar? Je kunt je auto verkopen via een platform zoals Marktplaats. Maar misschien heb je helemaal geen zin in contact met potentiële kopers, ongemakkelijke onderhandelingen aan de deur en proefritjes bij je thuis.

OSW is hét platform om je auto of ander voertuig te verkopen. Je kunt hier je motor, schadebak, camper, caravan, boot of zelf je vrachtwagen verkopen. Wij werken samen met meer dan 500 erkende garages. Daardoor zit er altijd een partij tussen die graag jouw auto overneemt.

Het werkt eenvoudig: je vult op deze pagina je kenteken en overige kenmerken in. Je verstuurt de aanvraag en ontvangt binnen 24 uur verschillende biedingen. Ben je tevreden over de verkoopprijs? Dan zorgen wij voor de afhandeling. Wij regelen de betaling, vrijwaring en het ophalen van de auto. Helemaal gratis voor jou als verkoper.

De voordelen van je auto verkopen via OSW:
- Je auto verkopen zonder gedoe
- Helemaal gratis voor jou als verkoper
- Binnen 24 uur een bod, de auto gratis opgehaald en direct betaald en gevrijwaard

Weten wat jij voor je auto terugkrijgt?

 

Veel gestelde vragen op het gebied van autoverzekeringen vergelijken

 

Wat kost een autoverzekering gemiddeld?

Autorijden kost een hoop geld. Je betaalt voor de aanschaf en hebt daarnaast een aantal aanvullende en terugkerende kosten. De wegenbelasting, het onderhoud, de APK, brandstof en je autoverzekering zijn een aantal van die verplichte kosten.

Zoals je al in dit blog hebt kunnen lezen, hangt de premie van je autoverzekering af van een aantal factoren. Gemiddeld betaal je zo’n 75 euro per maand voor je autoverzekering. Maar die premie daalt naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt. Op verschillende websites - waaronder die van de Consumentenbond - kun je autoverzekeringen vergelijken.

Welke autoverzekering doet niet moeilijk?

Een verzekeraar doet een risicoanalyse voordat ze een klant aannemen. Zij willen het liefst zo min mogelijk schade uitkeren, want daardoor maken zij meer winst. Hoe die risicoanalyse wordt uitgevoerd, is per verzekeraar verschillend. Je mag bijvoorbeeld geweigerd worden omdat je in het verleden te veel schade hebt gemeld of vanwege je leeftijd.

Over het algemeen geldt: hoe groter de verzekeringsmaatschappij, hoe flexibeler ze zijn in het accepteren van klanten. Bij maatschappijen zoals Ohra, Univé, Centraal Beheer Achmea en Nationale Nederlanden heb je sneller de kans om geaccepteerd te worden. Word je bij een verzekeraar afgewezen, dan kun je alsnog een aanvraag doen bij een andere maatschappij. Of je kunt een lichtere dekking aanvragen. Ga in ieder geval niet zonder verzekering rijden, want dat levert je flinke boetes op.

Bij het toekennen van vergoedingen van schade, hanteert de verzekeraar de polisvoorwaarden. Neem in je vergelijkingsoverzicht mee per verzekeraar wat wel en niet wordt vergoed. Op die manier voorkom je teleurstellingen bij eventuele schade.

Zorgt een ander voor schade aan jouw auto? Zorg dat op de plek van het ongeval direct een schadeformulier wordt ingevuld. Doe je dat niet, dan draai jij zelf op voor deze kosten.

Hoe kan ik een tweede auto verzekeren?

Heb je meerdere auto’s in je huishouden die je op één naam zet? Dan kun je ze samen verzekeren en krijg je in veel gevallen korting op je maandelijkse premie. Dit wordt de tweede autoregeling of tweede gezinsautoregeling genoemd.

Hiervoor gelden een aantal regels, die ook weer afhankelijk zijn van de verzekeraar. Zo mag je in de afgelopen jaren geen schade hebben gereden, moet je minimaal 24 jaar oud zijn en mag het uitsluitend op je eigen naam of die van je partner worden gezet. Ook zijn er vaak restricties op het gebied van de nieuw- of dagwaarde van de auto. Vergelijk autoverzekeringen via een vergelijkingssite en kom erachter hoeveel korting je op de premie krijgt.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Tot 850 euro prijsverschil in autopremies voor dezelfde dekking
Tot 850 euro prijsverschil in autopremies voor dezelfde dekking
26/08/2022
Dat er verschil in prijs voor autoverzekeringen zit, is algemene kennis bij autobestuurders. Hierdoor doen prijsvergelijkende websites het erg goed. Maar dat er maar liefst 850 euro verschil in premie kan zijn tussen de goedkoopste en duurste verzekering is wel schokkend. [...]
32% heeft een te dure autoverzekering; behoor jij daarbij?
32% heeft een te dure autoverzekering; behoor jij daarbij?
08/04/2022
Maar liefst 32% van de autobestuurders heeft gekozen voor een te groot auto verzekeringspakket en betaalt dus meer dan zou moeten. Dat zijn keiharde euro’s die uitgegeven worden zonder dat het zou moeten. Nederlanders staan erom bekend dat ze liever iets meer [...]
Wat te doen met je verzekering als je auto verkocht is?
Wat te doen met je verzekering als je auto verkocht is?
29/10/2021
Als een auto op je naam staat dan heb je verzekeringsplicht. Op het moment dat je de auto verkoopt komt deze plicht te vervallen. Je kan de verzekering dan opzeggen. Hoe gaat dit in zijn werk? Wat moet je doen met je verzekering als je auto verkocht is? Als [...]