Blogs

Blauwe golf lijn

Accu van je auto opladen: zo sta je nooit onnodig stil

Geplaatst: 16 januari 2025
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Elektrisch rijden
Accu van je auto opladen: zo sta je nooit onnodig stil

Veel autobezitters twijfelen om over te stappen op elektrisch rijden. Subsidies die in de toekomst verdwijnen, problemen met accu’s en een korte actieradius: het zijn legitieme twijfels voordat je overgaat op de aankoop ervan. Op deze pagina vertellen we meer over de accu van je auto opladen, zodat je nooit onnodig (lang) stil staat met je elektrische auto.

Hoe werkt een accu opladen in een auto?

Eigenlijk werkt de accu opladen van een elektrische auto hetzelfde als tanken aan de pomp. Er zijn 2 grote verschillen: je pompt geen fossiele brandstof, maar elektriciteit in de auto. Daarnaast duurt elektrisch laden een stuk langer dan tanken. Hoelang moet de auto-accu opladen? Met een gewone lader ben je meerdere uren zoet, terwijl snelladen ongeveer 30 minuten duurt. Dit zijn de 4 stappen:

  • Auto accu opladen met acculader: deze sluit je aan via een laadstation via de laadkabel. Dit kan thuis, op het werk of bij een openbaar laadstation.
  • De lader zet wisselstroom (AC) om in gelijkstroom (DC), die de batterij kan opslaan. Snellaadstations leveren direct gelijkstroom, wat sneller laden mogelijk maakt.
  • De boordlader in de auto regelt het laadproces om de batterij veilig en efficiënt te vullen.
  • Vervolgens betaal je voor de elektriciteit die je hebt verbruikt. Snelladen is doorgaans duurder dan normaal laden. Daarnaast houd je extra grip op je verbruikskosten als je thuislaadt op basis van zonnepanelen.

“De gemiddelde actieradius van een accu van een elektrische auto is voldoende voor een retourtje woon-werkverkeer in Nederland”


Hoe zorg je ervoor dat je het meeste uit de accu haalt van je elektrische auto?

Plan je rit vooraf

De gemiddelde actieradius van een elektrische auto ligt tussen de 300 en 500 kilometer. Voor woon-werkverkeer is dit voldoende: steeds meer bedrijven hebben laadpalen geïnstalleerd en ook thuisladen neemt toe in populariteit. Ga je een langere rit maken? Plan je rit van tevoren. Gebruik apps of navigatiesystemen die rekening houden met de actieradius van je voertuig en laadstations onderweg. Ze kunnen je helpen om een route te kiezen die efficiënter is en leidt je naar laadpunten indien nodig.

Rijd efficiënt

Meer rendement uit de actieradius halen? Probeer een constante snelheid aan te houden en vermijd hard accelereren of plotseling afremmen. Hiermee bespaar je energie.

Maak gebruik van regeneratief remmen

Veel elektrische auto's hebben een regeneratief remsysteem dat energie terugwint tijdens het afremmen. Leer hoe je dit systeem effectief kunt gebruiken om je actieradius te vergroten.

Houd de bandenspanning op peil

Zorg voor een optimale bandenspanning: goed opgepompte banden verminderen de rolweerstand en kunnen helpen de actieradius te verlengen. Check de spanning van je autobanden minimaal iedere 2 maanden.

Gebruik de airco en verwarming spaarzaam

Het gebruik van airconditioning of verwarming kan de actieradius beïnvloeden. Probeer deze systemen alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is en overweeg om de auto voor te verwarmen of -koelen terwijl deze nog aan de lader hangt.

Laad volledig op voor lange ritten

Begin je reis met een volle accu om te voorkomen dat je onderweg moet opladen. Ga je op vakantie? Overweeg te investeren in een externe batterij.

En tot slot: maak gebruik van de rustmomenten!

Om veilig aan te komen op je eindbestemming is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Je kunt het beste iedere 2 uur een kwartiertje rust inplannen. Met een gemiddelde snelheid van 100 km/u op de snelwegen en actieradius tussen de 300 - 500 kilometer kien je dat perfect uit. Zoek vooraf de juiste laadpalen langs de snelweg op, kies voor snelladen en trakteer jezelf op een koffie in het tankstation. Zo kun jij er weer fris en fruitig een paar uur tegenaan!

De voordelen van elektrisch rijden ten opzichte van traditionele auto’s

Hoewel elektrisch rijden nog wat haken en ogen heeft, is de actieradius voldoende voor het meeste woon/werkverkeer. Daarnaast heeft elektrisch rijden nog veel meer voordelen ten opzichte van de traditionele brandstofslurpers, zoals:

Elektrisch rijden is in gebruik milieuvriendelijker

Elektrische voertuigen (EV's) stoten geen uitlaatgassen uit tijdens het rijden, wat bijdraagt aan een lagere luchtvervuiling en een vermindering van broeikasgassen. Daarnaast kan je groene stroom opwekken, terwijl fossiele brandstoffen (zoals benzine en diesel) altijd vervuilend zijn.

Lagere brandstofkosten

Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel. Daarnaast heb je invloed op de hoogte van de kosten door niet snel te laden, op te laden tijdens daluren of een laadpaal in combinatie met zonnepanelen thuis aan te leggen. Daarnaast zijn EV's doorgaans veel efficiënter in het omzetten van energie naar beweging dan verbrandingsmotoren. Dit betekent dat een groter percentage van de elektrische energie uit de batterij wordt omgezet in voortstuwing. Oftewel: meer rendement uit je brandstof.

Minder onderhoudskosten

Elektrische auto's hebben minder bewegende delen in hun aandrijfsystemen. Daardoor hoef je een elektrische auto minder vaak te onderwerpen aan een onderhoudsbeurt. Over het algemeen wordt een grote beurt voor elektrische auto’s iedere 30.000 kilometer aangeraden.

Geruisloos rijden

Elektrische voertuigen zijn veel stiller dan auto's met verbrandingsmotoren, wat bijdraagt aan minder geluidsoverlast in stedelijke gebieden en een rustigere rijervaring.

Belastingvoordelen en subsidies

In Nederland stimuleert de overheid elektrisch rijden. Daarom profiteer je aankomend jaar nog van lagere kosten, zoals korting op het tarief voor wegenbelasting.

Technologische vooruitgang

Veel moderne elektrische voertuigen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën en rijhulpsystemen, zoals autonome rijfuncties en uitgebreide infotainment-systemen.

Je huidige auto verkopen via OSW?

Ben je overstag en wil je je oude vervuiler inruilen voor een elektrisch exemplaar? Of wil je je huidige elektrische auto vervangen voor een nieuwer exemplaar? Via OSW kun je alle auto’s verkopen: van elektrische Opels tot een Toyota en van sloop-exemplaren en tot stationwagons.

Ontdek hoe makkelijk je auto verkopen is via OSW


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen

Relevante artikelen

Auto’s met hoge instap
Auto’s met hoge instap
26/12/2024
Auto’s met hoge instap zijn ideaal om het overzicht op de weg te behouden én om makkelijk in en uit te stappen. Je hoeft namelijk niet te bukken en dat scheelt weer rugklachten. Zoek je een leuke auto met hoge instap? Wij zetten de beste exemplaren voor je op [...]
Vocht in de auto: hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?
Vocht in de auto: hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?
04/10/2024
Problemen met de bedrading, scheuren in de rubbers en een muffe geur: merk jij dat de staat van je auto achteruit gaat? Misschien zit er wel vocht in de auto. Vervelend! Een auto die langdurig blootgesteld wordt aan vocht kan gebreken vertonen - met schimmel, [...]
Welke merken fabriceren elektrische auto’s?
Welke merken fabriceren elektrische auto’s?
13/09/2024
Steeds meer mensen rijden elektrisch. Het is beter voor het milieu, je hebt minder te maken met fluctuerende prijzen aan de pomp en de overheid biedt subsidies aan elektrische rijders. Steeds meer merken spelen daarop in en fabriceren een speciale lijn met elektrische [...]