Blogs

Geen wegenbelasting bij volledig elektrisch rijden: feit of fabel?

Geplaatst: 3 juni 2022
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
Geen wegenbelasting bij volledig elektrisch rijden: feit of fabel?

Geen belasting bij het rijden van een volledig elektrische auto tot 2025. Hier heb je vast rekening mee gehouden voordat je jouw elektrische droomauto aanschafte. Of je kijkt daar waarschijnlijk maar al te graag naar uit als je overweegt om een elektrische auto te kopen. Dit scheelt honderden euro’s in het kwartaal waardoor het veel interessanter lijkt om over te stappen van benzine of diesel naar volledig elektrisch rijden. Maar is de wegenbelasting wel echt nul euro? Zitten er geen addertjes onder het gras gezien alles tegenwoordig zo duur wordt? En wat kost het vanaf 2025?

Wanneer er gesproken wordt over wegenbelasting, worden er eigenlijk twee componenten bedoeld. De eerste is de motorrijtuigenbelasting; ook wel afgekort met MRB. De hoogte hiervan is afhankelijk van de brandstof, de uitstoot en het gewicht van de auto. Gezien de volledig elektrische auto nul gram uitstoot, hoef je relatief gezien veel minder te betalen. Wel is een elektrische auto over het algemeen veel zwaarder dan een benzine of dieselauto van dezelfde grootte. Dit kan dus in de toekomst voor meer kosten zorgen. Het tweede onderdeel is de provinciale belasting. Deze wordt berekend en bepaald door de lokale provincie zelf en verschilt dus per regio. Dit bedrag komt bovenop de motorrijtuigenbelasting. Ook de provinciale belasting is voor de elektrische auto tot en met 2024 nul euro. Maar wat gebeurt er hierna?

RDW gegevens

De Belastingdienst kan precies bijhouden wie hoeveel moet betalen doordat het kenteken van iedere auto ingeschreven is op een rechtsgeldig persoon. Hierdoor kan de overheid belasting heffen over het juiste voertuig bij de juiste eigenaar. Wanneer je je auto verkocht hebt, zul je automatisch ook geen wegenbelasting meer hoeven betalen. Dit hoef je zelf niet door te geven, omdat de belastingdienst deze gegevens opvraagt bij het RDW.

Vrijstelling wegenbelasting tot 2025

De overheid wil vanwege de natuur en het klimaat het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. Dit betekent dat eigenaren van volledig elektrische auto’s geen wegenbelasting hoeven te betalen tot en met 2024. Voor hybride wagens krijg je tot en met 2024 50% korting bij een maximale CO2 uitstoot van 50 gram. In 2025 krijgt men nog 25% korting bij een hybride auto en 75% korting op het tarief bij een volledig elektrische auto. Vanaf 2026 is er geen korting meer en betaald men voor zowel hybride als volledig elektrische auto’s de volle mep.

Wegenbelasting vanaf 2026

Wat die volle mep dan precies is, blijft onduidelijk. Gezien de flinke inflatie en enorme stijging in energieprijzen is dat op dit moment nog niet te voorspellen. Wel kun je rekening houden met het feit dat een elektrische auto zwaarder is dan een soortgelijk formaat auto die op benzine rijdt. Omdat gewicht één van de drie aspecten is waarop de motorrijtuigenbelasting is gebaseerd, valt er te verwachten dat je niet veel gunstiger af bent vanaf 2026. Het valt of staat met het beleid van de overheid op dat moment. Wanneer het klimaat een belangrijke pijler blijft, zal de uitstoot en de brandstofsoort zwaarder wegen dan het zwaardere gewicht van een elektrische auto. In dat geval blijf je, naar alle waarschijnlijkheid, minder of wellicht evenveel betalen als soortgelijke benzineauto.

Een gissing naar de toekomst

Een ander scenario is dat wanneer de meeste Nederlanders nog niet in een hybride of volledig elektrische auto rijden, de overheid dit wil blijven stimuleren en de korting op de wegenbelasting doortrekt voor een x aantal jaar.

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook werkelijkheid worden; wanneer het overgrote deel van de bevolking (volledig) elektrisch rijdt en de regering content is met de verdeling van benzine, diesel en elektrische auto’s, dan kunnen ze gas geven op de tarieven van de wegenbelasting voor (volledig) elektrische auto’s. De overheid wil natuurlijk genoeg belastinggeld binnen halen en hebben al flink ingekort door de wegenbelasting op nul euro te houden, waardoor ze misschien wel een inslaghaal willen maken.

Kortom, het is niet mogelijk om te voorspellen wat de precieze wegenbelasting voor je (volledig) elektrische auto zal zijn. Wel kun je er vanuit gaan dat je vanaf 2025 gewoon gaat betalen en als je je erop instelt dat de wegenbelasting ongeveer evenveel zal gaan worden als dat voor een benzineauto, dan zul je hopelijk niet teleurgesteld worden.

Test voor de toekomst

Ook kun je alvast een test doen hoeveel een niet-elektrische auto nu aan wegenbelasting moet betalen via deze pagina. Zo kun je een inschatting maken hoeveel dit wellicht gaat zijn in de toekomst. Houdt wel rekening met de hoge inflatie die op dit moment gaande is. Ondanks dat de Europese Centrale Bank en de Nederlandse Bank deze wil verlagen, gaat dat niet eenvoudig en kunnen tarieven over 4 jaar beduidend hoger liggen.

Voel je je toch een beetje in de maling genomen met de wegenbelasting en wil je je elektrische auto of je hybride auto verkopen? Dan kun je voor het beste bod hier terecht. Ook als je juist een (volledig) elektrische auto gaat rijden en je huidige auto wil verkopen, kun je dat op deze manier voor het beste bod en de beste service doen.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen

Relevante artikelen

Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?
Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?
26/05/2021
Het warmere weer heeft een tijd op zich laten wachten, maar volgende week lijkt het dan toch eindelijk zover te zijn. Een beetje zomers weer in Nederland. Dit zorgt ongetwijfeld voor een hoop plezier, maar ook voor risico’s. Want ondanks alle berichtgeving rond dit [...]
Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten
Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten
11/05/2021
Omdat veel mensen op dit moment nog steeds thuiswerken, komen de meeste auto’s voor lange periodes achter elkaar stil te staan. Is dit voor jouw auto ook het geval? Dan zou je kunnen overwegen om je auto te delen. Het delen van je auto kan heel wat voordelen [...]
De voor- en nadelen van rekeningrijden
De voor- en nadelen van rekeningrijden
12/03/2021
Nederland maakt zich op voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Zet de televisie aan en de kans is groot dat je een televisiedebat voorgeschoteld krijgt. Ook dit jaar is het milieu weer een belangrijk speerpunt van de verkiezingen. Nederland doet er alles aan om de [...]