Blogs

Zonnepaneel caravan

Geplaatst: 2 augustus 2024
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Caravan
Zonnepaneel caravan

Duurzaamheid wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Niet alleen doet de overheid er alles aan om mensen te stimuleren om hierin te investeren, je houdt daarnaast meer grip op je energierekening én bent minder afhankelijk van de grillen van het energienet. Misschien heb je al zonnepanelen op je dak liggen. Waarom niet nog een stap verder gaan en een zonnepaneel op je caravan leggen? Op die manier ben je niet alleen extra duurzaam bezig, je hoeft op de camping ook niet op zoek te gaan naar een elektriciteitspunt.

Waarom een zonnepaneel op je caravan laten installeren?

Overweeg je zonnepanelen op je caravan te laten installeren? Dit zijn de voordelen:

  • Je bent minder afhankelijk van campings met stroomvoorzieningen
  • Je bent zelfvoorzienend: als de stroom uitvalt, kun jij alsnog elektriciteit gebruiken
  • Het is een duurzame energiebron
  • De terugverdientijd van zonnepanelen is over het algemeen kort
  • Je energiekosten dalen
  • Je draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot
  • Je verhoogt de waarde van je caravan (of camper)

“Een zonnepaneel op je caravan is niet alleen duurzaam, maar je houdt hiermee ook grip op je energierekening én kunt met gemak wildkamperen.”


Wat kost een zonnepaneel op de caravan?

Bij de aanschaf van zonnepanelen op je caravan moet je niet alleen rekening houden met de kosten van het paneel, maar heb je een caravan zonnepaneel set met accu nodig. Zorg dat de accu ook zonne-energie kan opslaan. Zo kun je tijdens bewolkte dagen alsnog gebruikmaken van je opgewekte zonne-energie.

Vaak is één zonnepaneel voldoende voor een caravan. Waarschijnlijk gebruik je ‘m vooral voor de koelkast, lampen en ventilator (of airco). Met een zonnepaneel kun je een koelkast en ventilator non-stop laten draaien. De kosten voor zo’n pakket liggen tussen de 500 - 1.000 euro voor zo’n pakket. De exacte kosten zijn onder andere afhankelijk van het type zonnepaneel, het merk en de aanbieder. Dit zijn de verschillende soorten zonnepanelen:

  • Monokristallijn: relatief hoge kosten, hoog rendement
  • Polykristallijn: gemiddelde kosten, gemiddeld rendement
  • Dunnefilm: laag rendement, lage kosten

Over het algemeen geldt: hoe lager de investering, hoe minder rendement je uit de zonnepanelen haalt.

Hoe moet je een zonnepaneel in je caravan aansluiten?

Ben je van plan om te investeren in een zonnepaneel op je caravan? Dan raden we aan dit door een professional te laten uitvoeren. Zo zorg je ervoor dat de stroom goed verdeeld wordt, dat het zonnepaneel niet beschadigd raakt en deze optimaal werkt. Daarnaast wordt het soms door je caravanverzekering verplicht. Geef ook altijd aan dat je een zonnepaneel plaatst aan je caravanverzekering, wellicht verandert er iets in je premie.

Wil je je caravan verkopen?

Wil je je caravan verkopen om een exemplaar mét zonnepaneel aan te schaffen? Zoek je een uniek exemplaar, zoals een Airstream? Of worden de kosten van de caravanstalling te hoog en stap je over op caravanhuur? Kortom: wil je je huidige caravan (met zonnepaneel) verkopen zonder gedoe? Dat kan via OSW.

Je vult het type caravan in, publiceer je advertentie en ontvangt binnen 24 uur het hoogste bod op jouw caravan. Wist je dat je zelfs vanuit het buitenland je caravan kunt verkopen? Bijvoorbeeld vanuit Duitsland of Spanje.

Je caravan verkopen


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Met de Bovag caravankeuring kom je veilig op je vakantiebestemming aan
Met de Bovag caravankeuring kom je veilig op je vakantiebestemming aan
12/07/2024
De vakanties staan voor de deur en de caravan kan weer uit de stalling gehaald worden. Even met de tuinslang langs de buitenkant de sleurhut stofvrij maken - en je kunt deze zomer weer de show stelen met je sleurhut op de camping … toch? Wat gebeurt er als [...]
Airco voor caravan
Airco voor caravan
28/06/2024
Hoewel het de afgelopen tijd misschien voelde alsof je voor eeuwig vast zat in de herfst, weet je ook dat het weer van het ene op het andere moment kan omslaan. En voordat je het weet sta je met beide benen midden in de zomer. Maak je deze zomer de grote trek met je [...]
Zoek je een betaalbare elektrische auto?
Zoek je een betaalbare elektrische auto?
11/04/2024
Elektrisch rijden is hot. Door de ambitieuze doelen van het klimaatakkoord van Parijs doen we met z’n allen ons best om over te stappen op duurzamere producten. We verruilen de benzineslurpers voor een elektrische auto. Het zijn met name nieuwe bolides die [...]