Op vakantie met de auto, gezinsuitbreiding op komst of zakelijk een goede indruk maken: zomaar een greep uit de redenen om je hatchback in te ruilen voor een station auto. Maar waar komt deze naam vandaan? Welke modellen zijn het populairst en wat is precies het verschil tussen een hatchback en station auto? We vertellen het in deze blog.
In deze blog hebben we het vooral over de station auto, maar een bekendere benaming is natuurlijk stationwagen. De term “station auto”, "station car" of "station wagon" hebben we - zoals zoveel woorden in onze taal - geleend uit het Engels.
Station auto’s werden vroeger als taxi’s voor reizigers ingezet. Deze auto’s hadden een grote laadcapaciteit en werden daarom vaak gebruikt om passagiers en hun bagage van en naar treinstations te vervoeren. Deze voertuigen stonden bekend als "depot hacks" of "stationwagons". In het Nederlands is dit vertaald naar station auto of stationwagen.
“De stationwagon werd vroeger ingezet om passagiers van en naar treinstations te vervoeren. Vandaar de naam.”
Het verschil tussen een hatchback en een stationcar zit voornamelijk in de grootte, de vorm en de functionaliteit van de voertuigen. Hatchbacks zijn doorgaans compacter dan stationcars. Ze vallen in de categorie van kleine tot middelgrote auto's. Ook hebben ze een kortere achterzijde en een steile daklijn vergeleken met de station auto. Laatstgenoemde biedt veel meer ruimte (zowel voor de passagiers als in de kofferbak), de hatchback is makkelijker in te parkeren. In de meeste gevallen is de station car een 5-zits auto, maar enkele varianten - waaronder de Ford Galaxy - is een 7-zits stationcar.
De meeste bekende automerken hebben stationcars in hun vloot - zowel nieuwe als occasions. In sommige markten, zoals de Verenigde Staten, geven consumenten de voorkeur aan SUV's en crossovers boven stationcars, wat de vraag naar deze voertuigen beperkt. Daardoor produceren sommige automerken geen stationauto's. Automerken die onder andere geen stationcars produceren zijn op dit moment Tesla, Toyota, Honda en Mazda. De volgende merken produceren wél station auto’s, met een aantal modellen per merk:
Wat voor jou een fijne stationwagen is, hoeft niet voor een ander te gelden. Kijk vooral naar je eigen wensen en behoeften zoals budget, gewenste opties en merkvoorkeuren. We zetten populaire modellen met hun specifieke kenmerken op een rij:
De Volvo V90 heeft een stijlvol design, hoogwaardig interieur en geavanceerde veiligheidsfuncties. Deze auto heeft een luxe afwerking en plug-in hybride optie, luxe afwerking.
De BMW 5 Serie Touring is geschikt voor de sportieve rijder. De auto heeft een luxueus interieur en je kunt gebruik maken van geavanceerde rijhulpsystemen, waaronder adaptive cruise control.
In de Mercedes-Benz E-Klasse Estate ervaar je uitstekend rijcomfort. Ideaal om met het gezin mee op vakantie te gaan, omdat je veel laadruimte hebt. De auto is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals de 'Connected Light'-lichtstrook - wat een luxe uitstraling geeft. Daarnaast is er in deze auto een plug-in hybride optie.
De Volkswagen Passat Variant doet wat je mag verwachten van een Volkswagen: het is een betrouwbare auto - waar Volkswagen bekend om staat. Je hebt een digitale cockpit, plug-in hybride variant en veel praktische laadruimte.
Met de Ford Mondeo Wagon rijd je comfortabel. Daarnaast is deze auto voorzien van een hybride optie, adaptieve cruise control en SYNC-infotainmentsysteem.
De Peugeot 508 SW heeft een modern design - en steelt daarmee de show op de parkeerplaats. Deze station auto is voorzien van een i-Cockpit en heeft een plug-in hybride optie.
Wel de voordelen van een stationcar ervaren, maar óók in een compact model rijden? Dat is de Volkswagen Golf Variant. Dat maakt deze auto wendbaar en praktisch.
Bovengenoemde stationauto's zijn een greep uit de populaire modellen - maar welke jouw favoriet is, hangt af van je eigen wensen. Wil je méér voor je budget? Kies er dan voor om niet een nieuw exemplaar aan te schaffen - maar schaf een stationcar occasion aan. In de eerste drie jaar is de afschrijving op een auto namelijk het hoogste.
Autorijden wordt steeds duurder. Naast de aanschaf voor een nieuwe of occasion stationwagon ben je veel geld kwijt aan wegenbelasting, bijtelling en brandstofkosten. Daarom wil je misschien overstappen op elektrisch rijden. De volgende stationcars zijn er in 100% elektrische uitvoering of hybride-vorm:
Ook elektrisch rijden wordt duurder. Maar met een laadpaal aan huis kun je deze kosten drukken door ‘m aan te sluiten op je zonnepanelen óf tijdens daluren te laden aan huis.
Wordt het tijd voor een grotere auto? Dan wil je natuurlijk eerst van je compacte hatchback af. Dat doe je gemakkelijk bij OSW. Van Volkswagen tot Volvo: via OSW verkoop je je occasion met gemak. Je vult het kenteken in en na het publiceren van de advertentie kunnen onze aangesloten partners op een afgesloten platform op jouw tweedehands auto bieden. Je ontvangt het hoogste bod per mail - en bepaalt zelf of je ‘m voor die prijs verkoopt, of niet. Na afronding van de verkoop wordt de auto opgehaald, gevrijwaard en de betaling automatisch geregeld. Veilig, vrijblijvend en gratis.