Blogs

Help! Je auto stinkt naar benzine

Geplaatst: 26 oktober 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Help! Je auto stinkt naar benzine

Een penetrante geur die veel mensen stiekem lekker vinden ruiken. Nee, we hebben het niet over een zweetvoeten-fetisj. Nog een hint: je ruikt het regelmatig bij de pomp. De geur van benzine. Benzeen, een bestanddeel van benzine, zorgt voor de zoete geur van het vloeibare goedje. Tussen de jaartallen 1800 en 1900 werd deze stof zelfs aan douchegels toegevoegd - totdat producenten erachter kwamen dat het een schadelijke stof is. Niet zo gek dat veel mensen gek zijn op de geur van benzine. Of het roept herinneringen op aan die autovakantie van vroeger met je ouders. Maar je auto die naar benzine stinkt is vaak een minder goed teken. Is het gevaarlijk? En wat is de oorzaak? We leggen het haarfijn uit in dit artikel.

Is de geur van benzine schadelijk?

Lekker hoor, die benzinegeuren opsnuiven bij de plaatselijke pomp. Maar is de geur van benzine eigenlijk schadelijk? Met je hoofd een uurtje boven een emmer benzeen hangen lijkt ons niet het allerbeste advies. Deze stof inademen zorgt mogelijk voor vermoeidheid, hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid of in ernstige gevallen bewusteloosheid. De hoeveelheid benzeen die vrijkomt bij benzinelucht is minimaal, waardoor de gezondheidsrisico’s te verwaarlozen zijn. Wel krijgen sommige mensen bij het inademen van benzinelucht last van hoofdpijn. Maak je dus niet te veel zorgen als je wat benzinelucht hebt ingeademd, dat kan over het algemeen geen kwaad. Stinkt je auto naar benzine, dan liggen er mogelijk technische zaken ten grondslag.

Hoe krijg je benzinelucht uit de auto?

Heb je benzine gemorst of net getankt en ruikt het alsof je auto een middag heeft gebaad in de benzine? Met deze tips krijg je benzinelucht snel weer uit je auto:

  • Ventileren: zet de autoramen tegen elkaar open en de ventilatie van je auto open
  • Kattenbakvulling of roggebrood in de auto zetten: deze producten absorberen de geur van benzine. Na een uurtje is de geur waarschijnlijk weg en kun je de producten weggooien.
  • Schaaltje azijn neerzetten: azijn neutraliseert geuren
  • De autobekleding reinigen als er benzine in is getrokken

Ontdek vrijblijvend wat jouw auto waard is

Je auto stinkt naar benzine: de oorzaken

Dat je dit ‘liquid dinner’ voor je auto ruikt bij de pomp, is niet zo gek. Ruik je het continu in je auto tijdens het rijden, dan is er een mogelijk defect in je auto. We vertellen je graag meer over de mogelijke oorzaken waarom je auto naar benzine ruikt.

Benzinelucht na het tanken

Heeft je auto een benzinelucht na het tanken? Dat is niet gek! Je hebt minutenlang de dampen van de pomp ingeademd en waarschijnlijk blijft dat nog even hangen in je neus en auto. Niets om je zorgen over te maken.

Auto ruikt naar benzine bij starten

Ruik je diezelfde, penetrante geur bij het starten van je auto? Nog steeds geen reden tot paniek. Bij het starten is de verbranding van benzine nog niet optimaal - vandaar dat er een benzinelucht ontstaat. Staat de wind een bepaalde richting of wordt er niet goed geventileerd in de auto, dan is de kans groter dat je de benzinelucht ruikt. Dit gebeurt vooral bij wat oudere auto’s. Na een paar minuten moet de geur verdwijnen. Is dat niet het geval? Dan is er misschien iets anders aan de hand.

Auto ruikt naar benzine bij stilstaan

Komt de lucht uit de spreekwoordelijke poriën van je auto zonder dat ‘ie zich hoefde in te spannen? Dat heeft waarschijnlijk een technische oorzaak. Wat moet je doen als je benzine ruikt? Vooral niet doorrijden met je auto. Waarschijnlijk stinkt je auto naar benzine door een van de volgende oorzaken:

Hoe weet je of je auto benzine lekt? Dat zie je waarschijnlijk onder de auto: er liggen dan druppels op de tegels. In alle gevallen is het belangrijk om direct een afspraak te maken bij een garage en je auto te laten repareren.

lekkende auto


"Ruikt je auto naar benzine bij het stilstaan? Waarschijnlijk ligt hier een technisch mankement aan ten grondslag. Ga direct met je auto langs de garage."


De benzine lekt in je auto: wat betaal je aan reparatiekosten?

De tegels van je oprit liggen vol met druppels en je gaat uit van het ergste: de benzine van je auto lekt. Een flinke domper. Maar wat zijn de reparatiekosten hiervan? Indien de brandstofpomp kapot is, is de enige oplossing deze te vervangen. Is alleen de brandstoftoevoereenheid kapot, dan betaal je meestal tussen de 300-500 euro. Is het injectiesysteem ook kapot, dan kan het oplopen tot wel 1.500 euro. Een garage kan je hierover het beste informeren.

Liggen de reparatiekosten van je auto te hoog?

Is het je pechdag en moet je de volle mep betalen om je brandstof- en injectiepomp te vervangen? Balen! Wanneer de reparatiekosten van je auto hoger liggen dan de dagwaarde, wordt je auto ook wel economisch total loss verklaard. In dat geval kan je beter eieren voor je geld kiezen en je auto verkopen (en misschien overstappen op elektrisch rijden?)

Je auto verkopen doe je snel en zonder gedoe via OSW. Auto’s waarvan onderdelen kapot zijn, schadebakken, sloopauto’s en zelfs APK-afgekeurde bolides zijn van harte welkom op ons platform. In 3 stappen ben je van je auto af:

  1. Vul je kenteken in, vul de gegevens en plaats ‘m op onze veilingsite
  2. Onze aangesloten, erkende RDW-partners hebben 24 uur de tijd om te bieden. De hoogste bieding ontvang je verblijvend in je inbox en jij bepaalt of je je auto voor deze prijs verkoopt.
  3. Is de verkoop rond? Wij regelen de betaling, vrijwaring en het ophalen van de auto voor jou.

Ben je van plan om binnenkort je auto verkopen? Vul hier je kenteken in en ontdek wat jij terugkrijgt voor je occasion.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Afschrijving auto per jaar
Afschrijving auto per jaar
19/10/2023
De aankoop van een auto wordt vaak genoemd als een van de slechtste investeringen die je kunt doen. Dat komt omdat de afschrijving auto per jaar vrij hoog is. Zodra een gloednieuwe auto van de productieband rolt en op jouw naam wordt overgeschreven, daalt deze direct in [...]
De 3 meest voorkomende autoproblemen in de zomer
De 3 meest voorkomende autoproblemen in de zomer
15/06/2023
De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we massaal de grote trek maken naar \'t zuiden. De koffers zijn ingeladen, de achterbank is voorzien van de nodige entertainment en de sleurhut zit misschien al aan de trekhaak bevestigd. Tijd om koers te zetten [...]
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
16/03/2023
‘Maart roert z’n staart, april doet wat ‘ie wil.’ Bekende uitspraken die bijna iedereen begrijpt. Het Nederlandse voorjaar is grillig en terwijl de eerste bomen weer in bloei komen, trekt er uit het niets een koude wind door de straten. Gelukkig [...]