Je huidige auto is rijp voor de sloop, je hebt een spiksplinternieuw exemplaar op het oog of vanwege een veranderende gezinssituatie moet je je oude auto verkopen. Als je je auto al eerder hebt verkocht, weet je dat de verkoop ervan vaak behoorlijk wat gedoe is. Goede foto’s van je auto nemen, een advertentie opmaken, onderhandelen over de vraagprijs, afspraken die niet worden nagekomen en de juiste documenten verzamelen om de auto over te schrijven op de volgende eigenaar. Het verzamelen van die documenten zorgt voor wat stress - want wat heb je precies nodig als je je auto gaat verkopen? Dat vertellen we je in dit artikel.
Of verkoop je auto direct en zonder gedoe via OSW
Je hebt de knoop doorgehakt en je gaat je auto verkopen. Je wilt hier niet te veel tijd aan kwijt zijn, maar wel de beste prijs voor je occasion ontvangen. Met deze stappen maak je de meeste kans om je auto snel en efficiënt te verkopen.
Een auto verkopen waarvan de APK binnenkort vervalt? Bij de meeste autokopers gaan dan de alarmbellen af. Logisch: een gekeurde (en goed onderhouden) auto is een kleiner risico om te kopen. Sterker nog: je verkoopkansen nemen af op platforms zoals Marktplaats. Je kunt hier de auto’s filteren waarvan de APK binnen 6 maanden verloopt. Vergroot je verkoopkansen en zorg dat de APK up-to-date is.
Doe de kentekencheck voor jouw auto
Of het nu gaat om de webshop van een meubelzaak, de site van je vakantie-aanbieder of de online advertentie van je auto: onderschat niet de waarde van een goede foto. Waarschijnlijk kies jij eerder voor een hotel met gelikte foto’s dan voor het hotel dat daar geen enkele moeite in heeft gestoken. Zo werkt het ook met je auto. Hoe beter de foto’s, hoe groter je verkoopkansen.
Heb je haast en wil je zo snel mogelijk van je huidige auto af of heb je alle tijd? Hoe langer je auto op een verkoopplatform staat (zoals Marktplaats), hoe meer de verkoopkansen afnemen. Langzaam zakt je auto in de zoekresultaten en voordat je het weet ben je ingehaald door honderden andere occasions. Heb je meer tijd om te verkopen, dan kun je de prijs van je auto wat hoger instellen en wachten wat erop afkomt. Een hoge prijs kan juist ook afschrikken, dus wil je er snel vanaf dan kun je wat lager inzetten. Heb je geen zin in gedoe en ongemakkelijke onderhandelingen? Een auto verkoopplatform zoals OSW biedt dan de uitkomst.
Heb je beet en ga je je auto verkopen aan de nieuwe eigenaar? Dan moet je de auto bij een RDW-erkende locatie overschrijven. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs (waarmee je de verzekering kunt opzeggen, waardoor de wegenbelasting stopt en waardoor jij niet meer verantwoordelijk bent voor boetes op je kenteken) en de auto staat vanaf dat moment op naam van de nieuwe eigenaar. Overschrijven kan online, bij een garage of kentekenloket. Zorg wel dat je de benodigde documenten bij je hebt, anders gaat het hele feest niet door.
We geven antwoord op de belangrijkste vraag van dit blog: wat heb je nodig om je auto te verkopen? In de praktijk gaat het nog weleens mis: papieren die missen waardoor je niet direct kunt overschrijven. Lees daarom onderstaande punten door en leer van de missers van anderen.
Voor auto’s die na 2014 zijn aangekocht, heb je een kentekencard. Dit lijkt op je rijbewijs, maar het is een groen pasje met daarop alle voertuiggegevens. Deze heb je nodig bij de verkoop van je auto. Heb je je auto vóór 2014 gekocht? Dan heb je waarschijnlijk een papieren kentekenbewijs.
Bij de aankoop van je auto heb je de tenaamstellingscode ontvangen. Het eerste deel kreeg je bij de overschrijving op jouw naam, het tweede deel kreeg je thuisgestuurd samen met het kentekenbewijs. In totaal is deze code negen cijfers lang en die heb je nodig om je auto over te schrijven.
In het onderhoudsboekje van je auto wordt door de garage bijgehouden welke onderdelen zijn vervangen en wanneer onderhoud is uitgevoerd. Zo weet de nieuwe eigenaar precies wat de status van de auto is: zorg daarom dat je het onderhoudsboekje meegeeft.
Dit heeft verder geen toelichting nodig, lijkt ons. Zorg dat je de auto- én reservesleutel meegeeft, zodat de nieuwe eigenaar gelijk kilometers kan vreten.
Vergeet niet je paspoort of identiteitsbewijs mee te nemen bij de overschrijving van je auto, zodat je jezelf kunt identificeren. Ga je online overschrijven? Zorg dan ook dat je je DigiD-code bij de hand hebt.
De verkoop van je auto wil je zo snel mogelijk regelen. Door de drukte van alledag heb je helemaal geen zin om te reageren op niet-serieuze biedingen, wachten op potentiële kopers die niet komen opdagen en zelf de overschrijving van je auto regelen. Je auto verkopen kan een stuk makkelijker met de verkoopservice van OSW. In drie stappen heb je de verkoop van je auto geregeld en wij doen de rest. Het werkt als volgt:
Het fijne aan ons platform is dat jij niet betaalt voor onze dienstverlening. Niet op het moment dat je je auto aanmeldt, op het moment dat de auto wordt verkocht of wanneer je besluit om je auto toch niet via OSW te verkopen. De verkoopservice is helemaal gratis en wij regelen bij verkoop direct de betaling, vrijwaring én laten je auto ophalen. Goed geregeld, toch?
Benieuwd wat jouw auto waard is? Ontdek het vrijblijvend.
Om je auto over te schrijven heb je de volledige tenaamstellingscode en kentekencard nodig. Neem ook je identiteitsbewijs mee en als je online overschrijft is het belangrijk om je Digid-code bij de hand te houden. Vergeet na overschrijving niet het onderhoudsboekje en de auto- en reservesleutels mee te nemen.
Dat kan, maar je verkleint je verkoopkansen enorm. Op verkoopplatforms zoals Marktplaats kunnen kopers filteren op auto’s waarvan de APK binnen 6 maanden verloopt. Komt je auto niet meer door de keuring of liggen de onderhoudskosten te hoog? Verkoop dan zonder gedoe en zonder APK je auto via het platform van OSW - met meer dan 500 aangesloten autobedrijven.
Bij de overschrijving van de auto op een nieuwe eigenaar heb je de volledige tenaamstellingscode nodig. Deze code bestaat uit twee delen: het eerste deel krijg je bij de aankoop van de auto, het tweede deel wordt per post - samen met de kentekencard - toegestuurd. Ben je (een deel van) je tenaamstellingscode of kentekencard kwijt? Via de website van het RDW kun je eenvoudig een nieuw exemplaar aanvragen.
Bij OSW kan je terecht voor bijna alle soorten voertuigen. Van een auto, total loss/sloopauto, oldtimer, motor, bestelbus tot een vrachtwagen en meer.