Blogs

Je auto verkopen: wat heb je nodig?

Geplaatst: 17 augustus 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Je auto verkopen: wat heb je nodig?

Je huidige auto is rijp voor de sloop, je hebt een spiksplinternieuw exemplaar op het oog of vanwege een veranderende gezinssituatie moet je je oude auto verkopen. Als je je auto al eerder hebt verkocht, weet je dat de verkoop ervan vaak behoorlijk wat gedoe is. Goede foto’s van je auto nemen, een advertentie opmaken, onderhandelen over de vraagprijs, afspraken die niet worden nagekomen en de juiste documenten verzamelen om de auto over te schrijven op de volgende eigenaar. Het verzamelen van die documenten zorgt voor wat stress - want wat heb je precies nodig als je je auto gaat verkopen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Of verkoop je auto direct en zonder gedoe via OSW

Wat moet je doen als je je auto wilt verkopen?

Je hebt de knoop doorgehakt en je gaat je auto verkopen. Je wilt hier niet te veel tijd aan kwijt zijn, maar wel de beste prijs voor je occasion ontvangen. Met deze stappen maak je de meeste kans om je auto snel en efficiënt te verkopen.

Stap 1: Check de APK vervaldatum

Een auto verkopen waarvan de APK binnenkort vervalt? Bij de meeste autokopers gaan dan de alarmbellen af. Logisch: een gekeurde (en goed onderhouden) auto is een kleiner risico om te kopen. Sterker nog: je verkoopkansen nemen af op platforms zoals Marktplaats. Je kunt hier de auto’s filteren waarvan de APK binnen 6 maanden verloopt. Vergroot je verkoopkansen en zorg dat de APK up-to-date is.

Doe de kentekencheck voor jouw auto

Stap 2: Zorg voor goede foto's en een schone auto

Of het nu gaat om de webshop van een meubelzaak, de site van je vakantie-aanbieder of de online advertentie van je auto: onderschat niet de waarde van een goede foto. Waarschijnlijk kies jij eerder voor een hotel met gelikte foto’s dan voor het hotel dat daar geen enkele moeite in heeft gestoken. Zo werkt het ook met je auto. Hoe beter de foto’s, hoe groter je verkoopkansen.

Stap 3: Bepaal hoe je je auto gaat verkopen

Heb je haast en wil je zo snel mogelijk van je huidige auto af of heb je alle tijd? Hoe langer je auto op een verkoopplatform staat (zoals Marktplaats), hoe meer de verkoopkansen afnemen. Langzaam zakt je auto in de zoekresultaten en voordat je het weet ben je ingehaald door honderden andere occasions. Heb je meer tijd om te verkopen, dan kun je de prijs van je auto wat hoger instellen en wachten wat erop afkomt. Een hoge prijs kan juist ook afschrikken, dus wil je er snel vanaf dan kun je wat lager inzetten. Heb je geen zin in gedoe en ongemakkelijke onderhandelingen? Een auto verkoopplatform zoals OSW biedt dan de uitkomst.

Stap 4: Zorg voor de benodigde papieren

Heb je beet en ga je je auto verkopen aan de nieuwe eigenaar? Dan moet je de auto bij een RDW-erkende locatie overschrijven. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs (waarmee je de verzekering kunt opzeggen, waardoor de wegenbelasting stopt en waardoor jij niet meer verantwoordelijk bent voor boetes op je kenteken) en de auto staat vanaf dat moment op naam van de nieuwe eigenaar. Overschrijven kan online, bij een garage of kentekenloket. Zorg wel dat je de benodigde documenten bij je hebt, anders gaat het hele feest niet door.

Wat heb je nodig om je auto te verkopen?

We geven antwoord op de belangrijkste vraag van dit blog: wat heb je nodig om je auto te verkopen? In de praktijk gaat het nog weleens mis: papieren die missen waardoor je niet direct kunt overschrijven. Lees daarom onderstaande punten door en leer van de missers van anderen.

Je kentekencard

Voor auto’s die na 2014 zijn aangekocht, heb je een kentekencard. Dit lijkt op je rijbewijs, maar het is een groen pasje met daarop alle voertuiggegevens. Deze heb je nodig bij de verkoop van je auto. Heb je je auto vóór 2014 gekocht? Dan heb je waarschijnlijk een papieren kentekenbewijs.

kentekenbewijs

De volledige tenaamstellingscode

Bij de aankoop van je auto heb je de tenaamstellingscode ontvangen. Het eerste deel kreeg je bij de overschrijving op jouw naam, het tweede deel kreeg je thuisgestuurd samen met het kentekenbewijs. In totaal is deze code negen cijfers lang en die heb je nodig om je auto over te schrijven.

Het onderhoudsboekje

In het onderhoudsboekje van je auto wordt door de garage bijgehouden welke onderdelen zijn vervangen en wanneer onderhoud is uitgevoerd. Zo weet de nieuwe eigenaar precies wat de status van de auto is: zorg daarom dat je het onderhoudsboekje meegeeft.

De auto- en reservesleutel

Dit heeft verder geen toelichting nodig, lijkt ons. Zorg dat je de auto- én reservesleutel meegeeft, zodat de nieuwe eigenaar gelijk kilometers kan vreten.

Je identiteitsbewijs

Vergeet niet je paspoort of identiteitsbewijs mee te nemen bij de overschrijving van je auto, zodat je jezelf kunt identificeren. Ga je online overschrijven? Zorg dan ook dat je je DigiD-code bij de hand hebt.

Je auto verkopen zonder gedoe via OSW

De verkoop van je auto wil je zo snel mogelijk regelen. Door de drukte van alledag heb je helemaal geen zin om te reageren op niet-serieuze biedingen, wachten op potentiële kopers die niet komen opdagen en zelf de overschrijving van je auto regelen. Je auto verkopen kan een stuk makkelijker met de verkoopservice van OSW. In drie stappen heb je de verkoop van je auto geregeld en wij doen de rest. Het werkt als volgt:

  1. Vul het kenteken van je auto in, controleer de voertuiggegevens en verstuur je aanvraag
  2. Samen met onze medewerker lopen we je advertentie door en zorgen we dat je auto opvalt op ons platform
  3. Binnen 24 uur ontvang je de hoogste bieding onder meer dan 500 aangesloten autobedrijven. Jij bepaalt: verkoop je je auto voor deze prijs, of niet?

Het fijne aan ons platform is dat jij niet betaalt voor onze dienstverlening. Niet op het moment dat je je auto aanmeldt, op het moment dat de auto wordt verkocht of wanneer je besluit om je auto toch niet via OSW te verkopen. De verkoopservice is helemaal gratis en wij regelen bij verkoop direct de betaling, vrijwaring én laten je auto ophalen. Goed geregeld, toch?

Benieuwd wat jouw auto waard is? Ontdek het vrijblijvend.

Veelgestelde vragen over de verkoop van je auto

 

Auto overschrijven: wat heb ik nodig?

Om je auto over te schrijven heb je de volledige tenaamstellingscode en kentekencard nodig. Neem ook je identiteitsbewijs mee en als je online overschrijft is het belangrijk om je Digid-code bij de hand te houden. Vergeet na overschrijving niet het onderhoudsboekje en de auto- en reservesleutels mee te nemen.

Kan ik mijn auto verkopen zonder keuring?

Dat kan, maar je verkleint je verkoopkansen enorm. Op verkoopplatforms zoals Marktplaats kunnen kopers filteren op auto’s waarvan de APK binnen 6 maanden verloopt. Komt je auto niet meer door de keuring of liggen de onderhoudskosten te hoog? Verkoop dan zonder gedoe en zonder APK je auto via het platform van OSW - met meer dan 500 aangesloten autobedrijven.

Welke tenaamstellingscode heb ik nodig?

Bij de overschrijving van de auto op een nieuwe eigenaar heb je de volledige tenaamstellingscode nodig. Deze code bestaat uit twee delen: het eerste deel krijg je bij de aankoop van de auto, het tweede deel wordt per post - samen met de kentekencard - toegestuurd. Ben je (een deel van) je tenaamstellingscode of kentekencard kwijt? Via de website van het RDW kun je eenvoudig een nieuw exemplaar aanvragen.

Kan ik ook een ander voertuig verkopen via OSW?

Bij OSW kan je terecht voor bijna alle soorten voertuigen. Van een autototal loss/sloopautooldtimermotorbestelbus tot een vrachtwagen en meer.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Een ei bakken op de motorkap: risico’s van een hittegolf voor je auto
Een ei bakken op de motorkap: risico’s van een hittegolf voor je auto
03/08/2023
Poeh, wat is het warm hè? Waar je in de winter nog verlangde naar een zwoele en warme zomer, betrap je jezelf er nu op dat je af en toe klaagt over het warme weer. Overdag draait je airco in huis overuren en tijdens de warme nachten plakken de dekens aan je [...]
In 3 stappen je bedrijfsauto verkopen
In 3 stappen je bedrijfsauto verkopen
20/07/2023
Als zelfstandige in de bouw - of ander technisch beroep - kun je er niet zonder: de bedrijfsbus. Ook wel je kantoor op wielen genoemd. Hierin bewaar je al je gereedschap of vervoer je spullen van A naar B. Naarmate de jaren vorderen, vindt er steeds meer onderhoud plaats. [...]
Een auto verkopen na overlijden: hoe werkt dat?
Een auto verkopen na overlijden: hoe werkt dat?
29/06/2023
Bij het overlijden van een dierbare komt er een hoop op je af. Allereerst ben je natuurlijk aan het rouwen en ondertussen moet je een hoop praktische zaken regelen. Denk aan het organiseren van de uitvaart, het uitzoeken van spullen en rekeningen opzeggen. Als de grootste [...]