Blogs

Hoe kan je een auto overschrijven?

Geplaatst: 11 mei 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Hoe kan je een auto overschrijven?

Een geslaagde overschrijving is van enorm belang bij de overdracht van de auto. Bij de aan- of verkoop van een auto ben je wettelijk verplicht om het desbetreffende kentekenbewijs over te schrijven op de naam van de nieuwe eigenaar. De eigenaar van elke auto wordt geregistreerd bij de overheidsinstantie RDW. Het voertuig moet op de juiste naam staan om bijvoorbeeld een autoverzekering af te sluiten. De overheid gebruikt deze gegevens om criminele activiteiten tegen te gaan. Veel mensen vinden de tenaamstelling overschrijven een lastig onderdeel van het aankoop- of verkoopproces. Daarom leggen wij het zo eenvoudig mogelijk voor je uit.

Hoe gaat het in zijn werk?

De verkoper moet een aantal documenten gebruiken om de overschrijving rond te kunnen maken;

  • Als de auto na januari 2014 gekocht is heb je een kentekenbewijs, een kentekencard en een tenaamstellingscode bestaande uit negen cijfers.
  • Wanneer de auto voor januari 2014 gekocht is, bestaat in de meeste gevallen je kentekenbewijs uit een voertuigbewijs (1A), tenaamstellingscode (deel 1B) en een overschrijvingsbewijs (deel 2)

Als de verkoper niet beschikt over een van deze documenten, dient diegene bij het RDW een nieuw bewijs aan te vragen. De koper van het voertuig moet zich kunnen legitimeren en heeft een rijbewijs nodig. Als alle documenten aanwezig zijn, is het tijd om naar een kentekenloket te gaan. Een kentekenloket is te vinden bij een postkantoor. In Nederland zijn er ruim 750 kentekenloketten en u wordt geholpen door mensen met verstand van zaken.

Het Stappenplan

Hoe ga je precies te werk?

  1. Zorg dat je de juiste papieren in bezit hebt. Voor de verkoper geldt: als de auto na januari 2014 gekocht is heb je een kentekenbewijs, een kentekencard en een tenaamstellingscode bestaande uit negen cijfers nodig. Indien de auto voor januari 2014 gekocht is, bestaat in de meeste gevallen je kentekenbewijs uit een voertuigbewijs (1A), tenaamstellingscode (deel 1B) en een overschrijvingsbewijs (deel 2). Mocht je één of meerdere documenten niet hebben, kun je dat opnieuw bij het RDW aanvragen. De koper heeft een legitimatiebewijs en rijbewijs nodig.
  2. De twee partijen gaan naar een kentekenloket om de overschrijving rond te maken. Deze stap is overbodig wanneer je je voertuig via OSW verkoopt. OSW werkt uitsluitend met RDW erkende bedrijven die ter plekke de vrijwaring rond maken. Deze ontvang je direct via de e-mail.
  3. Als de overschrijving is voltooid, ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs die aan de verkoper gegeven moet worden. Een vrijwaringsbewijs is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam staat van de verkoper. Hiermee kan de verkopende partij de autoverzekering en opzeggen. De motorrijtuigenbelasting wordt automatisch stopgezet.
  4. De koper ontvangt de documenten van de verkoper. Wanneer het een papieren kentekenbewijs betreft, gaat het om het voertuigbewijs en het keuringsrapport van de APK. Bij een kentekencard is het alleen het APK keuringsrapport dat overhandigd moet worden aan de koper.

Online overschrijven

Het is mogelijk om het voertuig online over te schrijven. Dat gaat via het RDW. Je komt hiervoor alleen in aanmerking als je particulier bent of een eenmanszaak hebt. Je moet ook in bezit zijn van een DigiD app met een gecontroleerd identiteitsbewijs. Als je aan die voorwaarden voldoet, kun je online de overschrijving regelen.

Meer details

Er valt nog veel meer te vertellen over het overschrijven van de auto. Hoe schrijf je precies de auto online over? Hoe zien de papieren eruit die ik nodig heb? En kan je de auto ook ‘s avonds of op zondag overschrijven?  Dat kun je hier lezen. 

Autoverzekering

Bij het kopen of verkopen van de auto is het van belang dat de verzekering op orde is. Als verkoper moet je onthouden dat je je verzekering moet stoppen om te voorkomen dat je onnodige kosten maakt. Als koper is het uiteraard belangrijk dat je direct de auto verzekerd. Op de site van uw verzekeraar vindt u meer informatie over het stopzetten van de verzekering of het verzekeren van de nieuwe auto.

Zorgeloze verkoop

Wanneer je je voertuig via OSW verkoopt, wordt de vrijwaring voor je geregeld door een erkend RDW bedrijf en hoef je zelf geen stappen te ondernemen. Dat betekent dus dat je volledig in het gehele verkoopproces ontzorgd wordt en je snel voor het beste bod alle belangrijke documenten ontvangt zonder van huis te moeten. Wanneer je je auto wil verkopen, kun je dat hier doen. Voor het verkopen van een sloopauto, kun je hier klikken. Bij het verkopen van een caravan, motor, camper of boot kun je hier terecht.

Bronvermelding

2022. Auto overschrijven, hoe doe je dat? Autosloperijen.


Bart van Doorn
Geplaatst door
Bart van Doorn
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Je dieselauto; houden of verkopen?
Je dieselauto; houden of verkopen?
16/04/2022
Het is gedaan met de diesel naam. In de jaren negentig was diesel een hit en een groot succes. Tegenwoordig koopt nog maar 2,16% van alle nieuwe autokopers een diesel. Diesel heeft zo’n grote deuk in zijn imago gekregen de afgelopen jaren dat het lijkt alsof het [...]
32% heeft een te dure autoverzekering; behoor jij daarbij?
32% heeft een te dure autoverzekering; behoor jij daarbij?
08/04/2022
Maar liefst 32% van de autobestuurders heeft gekozen voor een te groot auto verzekeringspakket en betaalt dus meer dan zou moeten. Dat zijn keiharde euro’s die uitgegeven worden zonder dat het zou moeten. Nederlanders staan erom bekend dat ze liever iets meer [...]
Positief nieuws na de schades van afgelopen stormen
Positief nieuws na de schades van afgelopen stormen
01/03/2022
Ben je inmiddels alweer bijgekomen van storm Eunice en aan het genieten van de heerlijke zon? Wellicht heeft uw schutting het niet overleefd zoals bij vele anderen of is er een boom in de buurt omgevallen. Ook kunt u schade aan uw occasion hebben wat gevolg kan hebben [...]