De een ziet het van mijlenver af aankomen, voor de ander is het een donderslag bij heldere hemel: je auto wordt total loss verklaard. Denk je aan een total loss auto, dan denk je misschien aan een exemplaar zonder banden, een auto die is ingedeukt als een pakje boter of waarvan de ramen zijn ingetikt. Het verbaast je misschien dat je auto total loss wordt verklaard, omdat het vanaf de buitenkant niet direct zichtbaar is. Dat noemen we ‘economisch total loss’. Op deze pagina vertellen we je wat dat betekent en wat je het beste in zo’n situatie kunt doen.
Is je auto bij een ongeval als een accordeon in elkaar gevouwen en wordt het hoopje staal met een takelwagen opgetakeld vanuit de ‘crime scene’? Dan verrast het je waarschijnlijk niet dat je auto total loss wordt verklaard. De auto is niets meer waard en is rijp voor de sloop.
Aan een auto die economisch total loss wordt verklaard, zie je soms een stuk minder schade. Toch is de schade dermate ernstig (bijvoorbeeld kapotte onderdelen onder de motorkap) waardoor het niet meer loont om de auto te repareren. De kosten van de reparatie overstijgen dan de waarde van de auto.
In de meeste gevallen bepaalt de verzekeraar of een auto total loss wordt verklaard, als je een claim bij hen indient voor reparatie na schade. De verzekeringsmaatschappij stuurt een schade-expert naar de garage om de omvang van de schade te beoordelen. Of de auto daadwerkelijk total loss wordt verklaard, hangt onder andere af van de omvang van de schade, de hoogte van de reparatiekosten, de polisvoorwaarden en de marktwaarde van de auto.
"Is je auto total loss verklaard? Lees hier wat je ermee kan doen."
Iedere automobilist in Nederland is verplicht om een basisverzekering voor z’n auto af te sluiten: de WA-verzekering. Maakt een ander schade aan jouw auto, dan krijg jij de reparatiekosten hiervan vergoed door deze te verhalen op de WA-verzekering van de ander.
Wordt je auto total loss verklaard en liggen de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde? Dan heb je flinke pech. In dat geval ontvang je alleen de dagwaarde (en dus niet de volledige reparatiekosten) via de verzekering van de ander. Stel, de schade aan je auto bedraagt 2.000 euro door schuld van de tegenpartij en je auto is nog maar 1.000 euro waard. In dat geval wordt er maar 1.000 euro aan je uitgekeerd. In dat geval kan je je sloopauto beter aan een autogarage verkopen en op zoek gaan naar een nieuw exemplaar.
“Wordt je auto total loss verklaard, dan ontvang je niet de volledige reparatiekosten voor de auto, maar slechts de dagwaarde van je verzekeraar.”
Hoe de dagwaarde wordt bepaald en wanneer de verzekeraar jouw auto total loss verklaart, hangt af van de polisvoorwaarden van de autoverzekering.
Ontdek de huidige dagwaarde van je schade- of sloopauto
Heeft niet de ander, maar heb je zelf schuld aan schade aan je auto, waardoor de auto total loss is verklaard? Dan hangt het van het type autoverzekering af of je de dagwaarde van de auto wel of niet krijgt uitgekeerd. Met alleen een WA- of WA-casco-verzekering is schade door eigen schuld niet meeverzekerd. Is je auto all-risk verzekerd, dan krijg je de dagwaarde van je auto terug. Dat betekent automatisch ook dat je maandelijks meer betaalt aan verzekeringspremie. Je leest in deze blog wanneer je je auto het beste WA-, WA-casco of All-risk verzekert.
Een auto die technisch of economisch total loss is verklaard, ga je niet meer laten repareren. Dat is als water naar de zee dragen. Het is vervelend dat, wanneer je auto total loss is verklaard, je in het beste geval alleen de dagwaarde krijgt uitgekeerd.
In dat geval kan je het beste je auto verkopen aan een auto opkoper of een sloopbedrijf in de buurt. Zolang de auto op jouw naam staat, betaal je namelijk nog wegenbelasting en verzekeringen door. Maar je hebt natuurlijk helemaal geen zin om verschillende opkopers op te bellen, uit te onderhandelen over de verkoopprijs en zelf het vervoer regelen naar het autokerkhof. En op platforms zoals Marktplaats wint je afgeschreven bak ook niet de populariteitsprijs.
Verkoop je sloopauto via OSW. Op ons platform zijn meer dan 500 garages en sloopbedrijven aangesloten - van Amsterdam tot Groningen - die met liefde jouw total loss auto overnemen. In slechts drie stappen verkoop je je oude auto snel en zonder gedoe:
Ontdek wat jouw sloopauto waard is