Blogs

Sloopauto verkopen zonder papieren. Hoe werkt dat?

Geplaatst: 13 mei 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Sloopauto
Sloopauto verkopen zonder papieren. Hoe werkt dat?

Is je auto total loss verklaard? Is de auto APK afgekeurd en zijn de investeringen niet meer de moeite waard? Heb je een oude auto met mankementen en zijn de reparatiekosten hoger dan de auto waarde? Of heb je simpelweg een auto die rijp voor de sloop is? In al deze gevallen kun je de auto verkopen aan een sloperij. Nadat de auto van je naam af gehaald is hoef je niet meer te betalen voor de wegenbelasting en verzekeringen. Maar wat nou als je de papieren en/of tenaamstellingscodes kwijt bent? Kun je dan alsnog je sloopauto verkopen?

Autopapieren

Waarom heb je autopapieren nodig voor de verkoop van je sloopauto? Op de autopapieren staan gegevens die nodig zijn bij de overschrijving van de auto. Nadat de auto is overgeschreven ontvang je een vrijwaring waarmee je kunt aantonen dat je niet meer de eigenaar van het voertuig bent. Dit is handig voor bijvoorbeeld het stopzetten van de verzekering en wegenbelasting. De autopapieren bestaan uit het kentekenbewijs en de tenaamstellingscodes. Ben je deze kwijt? Dan kun je deze opnieuw aanvragen bij het RDW. Het aanvragen van nieuwe tenaamstellingscodes kost slechts enkele euro’s. Echter, het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs kost je al gauw zo’n 30 euro. Kosten die het eigenlijk niet waard zijn als je de auto als sloopauto verkoopt.

Gratis demontagecode aanvragen

Mocht je geen kosten willen maken voor het aanvragen van nieuwe autopapieren, dan kun je er ook voor kiezen om een gratis demontagecode aan te vragen bij het RDW. Dit regel je heel gemakkelijk online via je DigiD. Binnen enkele minuten krijg je de demontagecode op de e-mail. Nu kun je eenvoudig je sloopauto verkopen aan een RDW erkende sloperij. Het aanvragen van een demontagecode gaat sneller en is gratis, een groot voordeel ten opzichte van het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs. Echter, er kleven ook nadelen aan de demontagecode vast.

Sloopauto verkopen met demontagecode of met autopapieren?

Als je het zo leest lijkt het alsof het aanvragen van een demontagecode de makkelijkste en goedkoopste manier is om je sloopauto zonder papieren te verkopen. In de praktijk is dit echter niet het geval. Wanneer het sloopbedrijf een sloopauto met een demontagecode koopt, dan zijn zij verplicht de auto te demonteren. Zij mogen de auto dan niet meer verhandelen. Dit levert een sloopbedrijf minder geld op, waardoor het voor jou dus ook minder oplevert. Wanneer je weet dat je sloopauto veel mankementen heeft of total loss is dan maakt dit niet zoveel uit. De auto zal dan immers (waarschijnlijk) toch wel gesloopt worden. Maar wanneer je auto slechts enkele mankementen heeft, die voor jou de reparaties niet meer waard zijn, dan is het wellicht slimmer om de auto te verkopen met autopapieren. In dat geval kun je beter de 30 euro voor het aanvragen van nieuwe autopapieren voor lief nemen. 

Als je besluit je sloopauto zonder papieren te verkopen via OSW, dan geven wij je altijd het beste advies. Wij weten wat je auto nog kan opleveren en zodoende beslissen we samen met jou of het slimmer is om nieuwe papieren aan te vragen, of dat een demontagecode voldoende is.

Weten wat jij voor je sloopauto terugkrijgt?


Gijs Heinen
Geplaatst door
Gijs Heinen
Delen
Sloopauto verkopen

Relevante artikelen

Blue Monday: waarom auto’s goed zijn voor de geestelijke gezondheid
Blue Monday: waarom auto’s goed zijn voor de geestelijke gezondheid
18/01/2021
Blue Monday wordt gezien als de meest deprimerende maandag van het jaar. Of dit nu is omdat we moeten afkicken van de feestdagen, januari en februari onwijs saaie en druilerige maanden zijn of omdat we massaal tekort hebben aan vitamine D. In 2021 voelt Blue Monday zelfs [...]
Tips voor een veilige verkoop van je voertuig
Tips voor een veilige verkoop van je voertuig
19/10/2020 Gesponsord
Steeds vaker lees je in het nieuws dat er vanalles mis gaat bij de online verkoop van een voertuig. Zo ook laatst weer, iemand had online een afspraak gemaakt om zijn auto te verkopen, toen de koop daadwerkelijk plaatsvond heeft de koper de man neergestoken en beroofd van [...]
De Invloed van Corona op de Automarkt
De Invloed van Corona op de Automarkt
02/10/2020 Gesponsord
Het coronavirus is van grote invloed op het consumentenvertrouwen. Het CBS meldde in april dat het vertrouwen van de consumenten enorm gedaald is. In maart – net na de eerste uitbraak - lag het vertrouwen nog op -2. Vervolgens werd er een historische daling [...]