Blogs

Wat te doen met je total loss schadeauto?

Geplaatst: 19 mei 2021
Geschatte leestijd: 8 minuten
Categorie: Sloopauto
Wat te doen met je total loss schadeauto?

Je hoopt natuurlijk van niet, maar ook jouw auto kan binnen een oogwenk worden omgedoopt tot een total loss schadeauto. In de meeste gevallen betreft het een oudere wagen, maar het kan ook gebeuren dat jouw nieuwe auto na een ongeluk ineens een schadeauto is. Wat maakt een auto een schadeauto en wat moet je in zo een geval doen?

Schade rijden aan je auto kan op veel manieren gebeuren. Meestal betreft dit een ongeluk, zoals een botsing. Je kan hierbij denken aan blikschade, maar het kan ook zo zijn dat de schade zo zwaar is dat de auto total loss wordt verklaard.

Auto total loss

Wanneer je auto total loss wordt verklaard, dan kan dit op twee manieren. Als je auto technisch total loss is, dan is reparatie nagenoeg onmogelijk. Je kenteken wordt ingenomen en de auto kan naar de sloop. Is je auto economisch total loss, dan is de dagwaarde van de wagen lager dan wat de reparatie van de auto je gaat kosten. Kortom: de auto is niet meer te repareren zonder dat je er financieel op achteruit gaat.

Total loss bij minimale schade

Het is zuur als je auto met (ogenschijnlijk) minimale schade alsnog total loss verklaard wordt. Dit zie je sneller gebeuren bij oudere modellen auto’s. Zelfs ogenschijnlijk kleine schade kan onverwacht veel meer geld kosten dan de auto nog waard is. Ook bij lakschade kunnen de kosten alsnog snel oplopen. In dit geval kan je er bij de verzekeringsmaatschappij voor kiezen om de auto terug te krijgen en de schade uitgekeerd te krijgen. Gaat je verzekeringsmaatschappij hiermee akkoord? Dan kan de handige autobezitter zelf aan het sleutelen slaan of kan je de reparatie wellicht alsnog goedkoper uit laten voeren. Door blijven rijden met kleine schade kan daarentegen ook weer voor problemen op langere termijn zorgen. Dus rijd je schade met je auto? Laat dit dan direct nakijken door een expert. Zo voorkom je dat je een oudere auto met weinig schade later alsnog economisch total loss moet laten verklaren, omdat het probleem te duur of onherstelbaar is geworden.

Auto wel of niet laten repareren

Heb je ervoor gekozen om het geld voor de reparatie uitgekeerd te krijgen? Dan kan je een paar dingen doen. Je kan blijven doorrijden met de schade. Je loopt dan wel het risico dat de schade erger wordt en/of je problemen krijgt met de APK. Bepaalde schade kan er namelijk voor zorgen dat je auto wordt afgekeurd. Lakschade kan gaan roesten, hier wordt de auto niet beter en mooier op.

Een tweede optie is om zelf op zoek te gaan naar een garage waar je de schade goedkoop kan laten repareren. Wil je nog meer geld besparen? Voer de reparaties dan zelf uit. Dit kost natuurlijk tijd, maar in het beste geval houd je zelfs geld over. Je kan benodigde auto-onderdelen goedkoop overnemen van een autosloperij. Je auto krijgt wel een WOK-status (Wacht Op Keuren). De auto is verzekerd, maar je mag er niet mee rijden tot de auto gekeurd is.

Een derde optie is om een economisch total loss auto zelf te verkopen. Via ons kan je gemakkelijk jouw schadeauto verkopen. Binnen 24 uur ontvang je een vrijblijvend bod van onze erkende opkopers. De auto wordt kosteloos bij je thuis opgehaald. Ook de vrijwaring van de auto wordt bij het ophalen direct geregeld.

Weten wat jij voor je schadeauto terugkrijgt?

Niet laten repareren

Wil je de auto niet laten repareren of is de auto technisch total loss? Dan wordt de dagwaarde van de auto door experts bepaald. De dagwaarde is de prijs die voor een gelijkwaardige auto wordt betaald. De restwaarde wordt vastgesteld nadat meerdere opkopers een bod hebben uitgebracht op de schade auto. Eventuele opkopers worden benaderd door de expert die de auto total loss heeft verklaard. Je ontvangt in dit geval alleen de dagwaarde van de auto van voor het ongeluk. Als je een aanvullende casco verzekering hebt afgesloten dan krijg je de nieuw- of vervangingswaarde uitgekeerd.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen