Blogs

45 kilometer auto

Geplaatst: 9 augustus 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
45 kilometer auto

Vroeger was deze auto vooral voorbehouden aan 65+-ers, maar tegenwoordig zie je steeds meer jongeren in de 45 kilometer auto rijden. Dat komt omdat je hier al vóór je 18e verjaardag zelfstandig in mag rijden. Maar wat zijn precies de regels van de 45 kilometer auto? We vertellen er meer over op deze pagina.

Heb je voor de 45 kilometer auto een rijbewijs nodig?

Om in een gewone auto te mogen rijden, heb je rijbewijs B nodig. Dat hoeft niet voor de 45 kilometer auto. Betekent dit dat je zonder rijbewijs hierin mag rijden? Nee! Je hebt er alsnog een rijbewijs voor nodig, namelijk rijbewijs AM.

Dit is hetzelfde rijbewijs dat je nodig hebt om te rijden op brom- en snorfietsen. Om rijbewijs AM te halen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen voor de bromfiets. Heb je al rijbewijs B, dan hoef je niet alsnog een apart AM-rijbewijs te halen: dit wordt automatisch bijgeschreven op je roze pasje.


“Met een AM-rijbewijs (en vanaf 16 jaar) mag je al in een 45 km auto rijden.”


Wat zijn de regels voor een 45 km auto?

Ondanks dat je met een 45 kilometer-auto alleen rijbewijs AM nodig hebt, moet je uiteraard wel aan bepaalde regels voldoen. Je moet met de brommobiel of biro - zoals de 45 kilometer auto ook wel wordt genoemd - op de gewone rijbaan rijden. Je mag dus niet op een fietspad rijden.

Aangezien de maximumsnelheid van deze auto’s 45 kilometer is, mag je met de brommobiel niet de auto(snel)weg op gaan. Je mag namelijk maximaal de helft van de maximumsnelheid rijden op Nederlandse wegen. Autowegen waar je harder dan 90 km/u mag rijden, zijn daarom uitgesloten voor 45 kilometer auto’s. Ook op wegen waar het verbodsbord C9 staat (een rond bord met rode rand waar een tractor, bromfiets en fiets op zijn afgebeeld) zijn verboden voor langzaam rijdend verkeer - waaronder de 45 kilometer auto.

Heeft een 45 km auto een kenteken?

Ja, een brommobiel moet in Nederland voorzien zijn van een kenteken. Net als bij andere motorvoertuigen, is het hebben van een kenteken verplicht voor identificatie en registratie. Zowel de voor- en achterkant van de auto zijn voorzien van een kentekenplaat en het voertuig is ook aangemeld bij het RDW.

Welke merken produceren 45 km auto’s?

Met de komst van de Birò is rijden in een 45 kilometer auto ineens hip geworden (onder jongeren) in grote steden. Deze auto’s worden ook wel ‘city cars’ genoemd - en met name in steden zoals Amsterdam (waar mobiliteit een uitdaging is) zijn deze brommobielen ontzettend populair. Naast het merk Birò is er nog een aantal andere merken die gespecialiseerd zijn in het produceren van 45 km auto’s:

  • Aixam
  • Ligier
  • Microcar
  • JDM
  • Chatenet
  • Bellier

Zijn er ook elektrische 45 kilometer auto’s?

Ook de 45 km auto’s maken ontwikkelingen door. Een aantal merken produceert volledig elektrische brommobielen. Waaronder de volgende exemplaren:

  • Aixam eCity
  • Ligier Myli
  • Microcar Dué First Electric
  • Renault Twizy 45
  • Citroën Ami
  • Estrima Birò
  • Opel Rocks-e

Elektrisch rijden wordt ook steeds duurder. Maar alsnog is dit een stuk goedkoper dan een exemplaar rijden op basis van fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. De elektrische 45 kilometer auto’s zijn over het algemeen vriendelijker geprijsd vergeleken met gewone elektrische auto’s. Daarnaast betaal je voor deze elektrische auto’s ook geen bijtelling.

Tot slot heb je iets meer grip op de brandstofkosten als je elektrisch rijdt - helemaal als je een laadpaal aan huis hebt. Dan kun je (helemaal in combinatie met zonnepanelen) profiteren van goedkoop rijden.


“Bij een elektrische 45 kilometer auto betaal je géén bijtelling! Dat scheelt flink in de kosten.”


De langzaamste vs. de snelste auto ter wereld

Je zou het niet verwachten, maar de huidige 45 kilometer-auto’s zijn niet eens de langzaamste auto’s ter wereld. De Peel P50 heeft de niet-zo prestigieuze titel 'langzaamste auto ooit gebouwd' op z'n naam staan volgens het Guinness Wereldrecord. De topsnelheid van deze auto is 38 km/u. Inmiddels rijdt deze niet meer op de weg, maar is het een collectors-item dat je kunt aankopen voor ongeveer $18,000. Nog even doorsparen, dus.

De snelste auto ter wereld daarentegen is op dit moment de Koenigsegg Jesko Absolut met een topsnelheid van 499 km/u. Daar kunnen zelfs de auto's van Max Verstappen niet tegenop.

Je (45 kilometer) auto verkopen?

Wordt het tijd om over te stappen op een normale (kleine) auto - of wil je die juist inruilen voor een stads exemplaar? Bij OSW verkoop je makkelijk en snel je auto. Van 45 kilometer auto tot Volvo. Zelfs exemplaren die rijp zijn voor de sloop, zoals een oude Citroën of Fiat, nemen onze partners graag van je over.

Je vult je kenteken in, ontvangt vrijblijvend binnen 24 uur een bod en alle administratieve rompslomp eromheen wordt voor je geregeld. Je oude auto wordt zelfs voor je opgehaald! Leuker kunnen we het niet maken - wel een stuk makkelijker. En dat is wel zo prettig bij de verkoop van je auto.

Probeer het zelf


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen