Blogs

Kleine auto met automaat aanschaffen? De populairste exemplaren op een rijtje

Geplaatst: 21 maart 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Kleine auto met automaat aanschaffen? De populairste exemplaren op een rijtje

Gemak dient de mens. Daarom rijd jij het liefste in een kleine auto - bij voorkeur een die is uitgerust met een automaat. Daardoor kun je makkelijker inparkeren in een krappe parkeerplek in het drukke stadscentrum, heb je geen afslaande motor voor het groene stoplicht en hoef je niet zelf terug te schakelen in bochten. Wil je een kleine auto met automaat aanschaffen? Wij zetten de populairste exemplaren voor je op een rijtje.

De voordelen van een auto met automaat

In de Verenigde Staten is het doodnormaal om met een automaat te rijden. Daar is het eerder uitzondering dan regel om in een handgeschakeld exemplaar de weg op te gaan. In Nederland is het juist andersom: de meeste mensen leren handgeschakeld rijden - en bij wijze van uitzondering is de auto uitgerust met automaat. Het laatste decennium neemt de vraag naar auto’s met automaat ook in Nederland toe. Vooral omdat een auto met automaat veel voordelen biedt, waaronder:

 1. Gemak: We hebben het allemaal wel een keer meegemaakt: de motor die afslaat, precies op het moment dat het stoplicht op groen springt. Om vanuit stilstand weg te rijden, moet je de koppeling rustig laten opkomen en op het juiste moment gas bijgeven. Allemaal zaken waarbij je bij een kleine auto met automaat niet over na hoeft te denken.
 2. Makkelijker voor beginners: als beginnend bestuurder leer je eigenlijk pas rijden zodra je het papiertje daadwerkelijk op je zak hebt. Ineens zit er geen rijinstructeur meer naast je die jou corrigeert - en dus komt er in één keer veel op je af. Als beginnend bestuurder kan het dan fijn zijn om rijervaring op te bouwen in een auto met automaat.
 3. Soepeler rijden: als je voor het eerst in een nieuwe auto rijdt, dan is dat vaak even wennen. Zeker bij een handgeschakeld model. Iedere koppeling voelt anders aan. Zeker in het begin hoor je de motor misschien een paar keer ‘grommen’ omdat je al te vroeg gas bijgeeft. Ook als je continu een ander tempo rijdt - bijvoorbeeld door de stad of heuvelachtig terrein - zorgt rijden met een automaat voor een soepele rit.
 4. Minder slijtage: de koppelingsplaat - of de volledige koppeling - moet je sneller vervangen bij een handgeschakelde auto. Bij een (kleine) auto met automaat is de slijtage van de koppelings-componenten doorgaans een stuk minder. Dat scheelt onderhoudskosten op de lange termijn.
 5. Minder afleiding: even een handsfree telefoontje aannemen, het verkeer om je heen in de gaten houden of de navigatie volgen: rijden in een kleine auto met automaat zorgt ervoor dat je minder afgeleid raakt - en beter kunt ‘multitasken’.

Een (tweedehands) kleine auto met automaat kopen?

Makkelijk inparkeren, soepel rijden en je volledig focussen op de weg? Een kleine auto met automaat is dan voor jou weggelegd. We zetten de populairste modellen voor je op een rijtje:

 • Volkswagen e-Up!
 • Toyota Yaris
 • Ford Fiesta
 • Opel Corsa
 • Kia Picanto
 • Peugeot 108
 • Smart ForFour

Automaat standen

Hoe werkt rijden in een auto met automaat?

Net als in een handgeschakelde auto, zit er ook een pook in een auto met automaat. Deze hoef je alleen niet tijdens het rijden te gebruiken, alleen voor of na de autorit. In plaats van cijfers (de versnellingen) staan er letters op deze pook. Dit zijn de standen in een automaat:

‘D’ staat voor ‘Drive’

Als je gaat rijden in een auto met automaat, dan zet je ‘m in ‘Drive’-stand.

‘N’ staat Neutraal

De ‘N’ kun je het beste vergelijken met een pook die in z’n vrij staat. Je zet je auto in deze stand als je wil dat deze stationair blijft draaien. Dit kan je doen voor een stoplicht of als je even ergens kort moet wachten.

‘P’ staat voor ‘Park’

De ‘P’-stand zorgt ervoor dat de versnellingsbak blokkeert: deze stand kun je vergelijken met de handrem. Het zorgt ervoor dat je auto niet gaat rollen na het parkeren.

‘R’ staat voor ‘Reverse’

Deze stand gebruik je als je achteruit wilt rijden.

Kun je een kleine auto met automaat tot 500 euro vinden?

Heeft je auto het last-minute begeven of heb je op korte termijn een (extra) auto nodig - maar wil je niet inleveren op rijgenot? Dan heb je natuurlijk geen zin om een vermogen hieraan uit te geven. Wij zochten op de autoplatforms voor je uit of je een kleine auto met automaat tot 500 euro kunt kopen.

Wij zochten het voor je uit…

Op het moment dat wij via Marktplaats een zoekopdracht uitvoerden, waren er 189 auto’s met automaat te koop. Let wel op dat hier ook leaseauto's bij staan en dat de koopauto's bijna allemaal iets mankeren, waardoor je geheid naar de garage moet om je nieuwe aanwinst een opknapbeurt te geven. De meeste daarvan waren Volkswagen - zo’n 26 stuks. Als we zochten naar tweedehands kleine auto’s met automaat (coupé, hatchback of sedan), dan stonden er 87 stuks te koop.

Van alle 189 auto’s hadden 37 exemplaren nog minimaal een jaar APK en 103 exemplaren nog minimaal 6 maanden een geldige APK. Kortom: je kunt tot 500 euro een kleine auto mét automaat (en APK) vinden, maar zorg dat je goed doorvraagt naar de staat van de auto en een proefrit maakt.


“Wist je dat je op Marktplaats kleine auto’s mét automaat tot 500 euro kon vinden? Maar liefst 189 stuks op het moment van schrijven!”


Je oude auto verkopen om een tweedehands kleine auto met automaat te kopen?

Je oude (afgekeurde) auto inruilen voor een kleine auto met automaat? Moet je de distributieriem laten maken en worden de kosten te hoog? Is je auto rijp voor de sloop? Jij kiest voor comfort! Daarom heb je ook geen zin in gedoe rondom de verkoop van je auto. Is ook niet nodig: via OSW verkoop je je tweedehands auto gemakkelijk en snel. Van Alkmaar tot Arnhem: wij halen je auto op. Meld ‘m aan op ons platform en verkoop je auto vrijblijvend binnen 24 uur. Weten wat jouw oude auto waard is?

Verkoop je auto via OSW


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Een auto poetsbedrijf om die vervelende klus uit te besteden
Een auto poetsbedrijf om die vervelende klus uit te besteden
15/02/2024
Tijdens druilerige dagen over een zandpad rijden, de kinderen die de zak chips op de achterbank hebben omgekeerd of je auto die naar benzine stinkt : tijd om ‘m schoon te maken. Maar stiekem stel je die vervelende klus steeds uit, omdat je als een berg er tegenop [...]
Kosten autorijden in 2024: dit betaal je aankomend jaar
Kosten autorijden in 2024: dit betaal je aankomend jaar
08/02/2024
‘Die verdomde inflatie!’ Waarschijnlijk een van de meest uitgesproken zinnen van de afgelopen jaren. Een nieuw jaar betekent ook dat bedrijven kritisch naar hun kosten kijken - en daaruit blijkt vooral dat de prijzen stijgen. Je krijgt minder waarde voor [...]
Is het interessant om nog een dieselauto te rijden?
Is het interessant om nog een dieselauto te rijden?
21/12/2023
Een van de meest besproken onderwerpen in het nieuws: duurzaamheid. De overheid organiseert allerlei initiatieven om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen om daarmee te voldoen aan de ambitieuze doelen van het klimaatakkoord van Parijs. In die plannen is geen ruimte voor [...]