Blogs

Ik wil mijn auto verkopen: wat is mijn auto waard?

Geplaatst: 3 februari 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
Ik wil mijn auto verkopen: wat is mijn auto waard?

Er is een tijd van komen en gaan. Jouw trouwe bolide heeft jarenlang dienst gedaan als boodschappenwagentje, als vervoersmiddel tussen je huis en kantoor of je hebt in deze auto onvergetelijke herinneringen gemaakt op vakantie. Nu is de tijd aangebroken dat je de auto wilt verkopen. Omdat het tijd wordt voor een upgrade of omdat je huidige auto APK afgekeurd is. Op deze pagina vertellen we hoe je je auto verkoopt tegen de beste prijs en zonder gedoe.

Ik wil mijn auto direct verkopen

Ik wil mijn auto verkopen

Terwijl jij rondneust, op zoek naar een nieuw voertuig, moet je eerst nog je huidige auto verkopen. Koop je je toekomstige auto bij een erkende garage? Dan kun je je auto misschien wel inruilen. Het bedrag dat de garage voor je auto biedt, wordt verrekend met de aankoopprijs voor je nieuwe auto. Scheelt een hoop gedoe. Ga je je auto online verkopen of aan een particulier? Aan de hand van deze stappen pak je dat aan.

Stap 1: Wat is mijn auto waard?

Voordat je je auto verkoopt, moet je weten wat deze waard is. Je wilt natuurlijk het onderste uit de kan halen en een goede prijs voor je occasion vangen. Doe daarom de kentekencheck op onze website, voordat je je auto te koop zet.

Je vult je e-mailadres en kenteken in en je krijgt een overzicht met algemene informatie over de auto, informatie over de APK, de motorinhoud en het gewicht.

Doe de kentekencheck

Stap 2: Bekijk online vergelijkbare modellen

De dagwaarde van een auto, is de waarde van de auto, vandaag de dag. Vanaf het moment dat een auto van de fabrieksband afrolt en wordt verkocht, neemt deze af in waarde. Afschrijving, gereden kilometers en slijtage zorgen er onder andere voor dat een auto minder waard wordt. We kunnen op basis van deze informatie de dagwaarde berekenen, maar dit is niet altijd representatief. Is de auto bijvoorbeeld gestolen of heb je er schade mee gereden, dan daalt de dagwaarde.

Daarom is het goed om naast de dagwaarde opvragen ook vergelijkend warenonderzoek te doen. De voordelen van platforms zoals Marktplaats, Gaspedaal en AutoScout, is dat ze een enorme database met tweedehands auto’s hebben. Zoek op deze plekken naar het merk + type auto dat je verkoopt, met eenzelfde kilometerstand en vergelijkbare opties.

Stap 3: Vervalt de APK binnenkort? Laat je auto eerst keuren

Voor andere autokopers is een APK die binnenkort verloopt, een rode vlag. Op het moment dat je de auto verkoopt, is het belangrijk dat er nog voor minimaal zes maanden een geldige APK op zit. Zo voorkom je dat je advertentie wegzakt in de zoekresultaten. Aan de hand van je kentekenplaat kan een potentiële koper met de kentekencheck zelf ook de APK-vervaldatum achterhalen.

Stap 4: Zorg voor een advertentie die aanspreekt

Tijd om je auto te verkopen. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf tegen een goede prijs. Dan is het belangrijk om op te vallen in de massa. We geven je hiervoor een aantal tips:

  • Laat je auto als een model stralen op de foto’s: was de auto van buiten en binnen, en zet ‘m vanuit iedere hoek op de foto.
  • Zet de belangrijkste punten (features zoals airconditioning en cruise control) bovenaan in je advertentietekst.
  • Voeg iets persoonlijks toe aan de tekst: je gaat je auto bijvoorbeeld verkopen omdat er gezinsuitbreiding aankomt of je hebt in deze auto herinneringen voor het leven gemaakt.
  • Benoem wanneer de APK vervalt en wanneer de onderhoudsbeurten hebben plaatsgevonden.
  • Schade, krasjes of gebreken? Benoem ze. Doe je dat niet, dan ziet de autokoper het wel tijdens de proefrit. Beter vooraf de verwachtingen scheppen, dan achteraf extra moeten onderhandelen.

Auto wassen

Stap 5: onderhandelingen in verkoopprijs

Dat jij een bepaald bedrag voor je auto wilt, betekent niet automatisch dat de koper bereid is dit te betalen. Ga er vanuit dat een autokoper gaat onderhandelen, dus vertel niet meteen wat je minimaal voor de auto wilt hebben.

Heb je ruim de tijd om je auto te verkopen? Dan kun je iets hoger in je prijs gaan zitten en de biedingen afwachten. Heb je minder tijd en heb je geen zin in gedoe? Dan kun je ook zakken in de prijs. Of je auto direct aan een garage verkopen.

Je auto verkopen aan een garage in plaats van een particulier

Op de meeste verkoopplatforms kun je ervoor kiezen om je auto online te verkopen via een particulier of een garage. Maar zelfs als je ‘m aan een garage verkoopt via Marktplaats, moet je alsnog de afhandeling zelf regelen. Het kan ook makkelijker en sneller, door je auto direct aan te bieden aan méér dan 500 erkende garages.

Je auto te koop aanbieden via OSW

Verkoop je je auto via OSW, dan krijgen de aangesloten garages direct een melding hiervan. De kans is groot dat jij daardoor meerdere biedingen ontvangt voor je oude of afgekeurde auto, bestelauto, oldtimer, motor of zelfs vrachtwagen binnen 24 uur. Wij helpen je bij de overschrijving en regelen de verkoop voor jou. Geen gedoe met ongemakkelijke onderhandelingen en het is snel geregeld. Je auto verkopen via OSW? Dan geniet je van de volgende voordelen:

- Snel en zonder onnodig gedoe van je auto af
- Binnen een dag geregeld: zo betaal je niet onnodig lang de verzekering
- Bied je auto gratis en vrijblijvend aan bij honderden garages in één keer

Benieuwd wat jouw auto waard is?


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Wat houdt de tenaamstelling van een auto in?
Wat houdt de tenaamstelling van een auto in?
27/01/2023
Door een veranderende gezinssituatie heb je een andere auto nodig, of je trouwe vierwieler heeft nu echt z’n laatste kilometers gemaakt en het is tijd om ‘m af te zetten op de sloop. Sta je op het punt om je oude auto te verkopen ? Dan komt daar een hoop [...]
Autoprijzen stijgen: wat betaal je voor een tweedehands auto in 2023?
Autoprijzen stijgen: wat betaal je voor een tweedehands auto in 2023?
23/01/2023
De kans is groot dat je aan de pomp, bij de kassa in de supermarkt of bij een nieuw bericht van je energieleverancier peentjes zweet. Bijna alles is duurder geworden, terwijl de lonen er niet of minimaal op vooruit gaan. Ook de autoprijzen stijgen in 2023 . De [...]
Wegenbelasting berekenen: ontdek wat jij betaalt
Wegenbelasting berekenen: ontdek wat jij betaalt
13/01/2023
Heb je je oog laten vallen op een gloednieuwe bolide of heb je een mooie tweedehands auto (via Marktplaats ) op de kop getikt? Alleen nog even de overschrijving en de betaling regelen en jij mag je eigenaar noemen van een nieuwe, trouwe vierwieler. Je hebt hard gespaard [...]