Blogs

Zoek je een geschikte auto koper voor je trouwe vierwieler?

Geplaatst: 6 januari 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Zoek je een geschikte auto koper voor je trouwe vierwieler?

Jarenlang heeft je vierwieler trouwe dienst bewezen. Deze auto bracht je veilig van A naar B en je ervaarde hiermee ultieme vrijheid. Je kon gaan en staan waar je wilde, was niet afhankelijk van OV-reisschema’s en hij reed als een zonnetje. Maar nu is het zover: jullie wegen gaan scheiden. Misschien omdat je lang hebt gespaard om je ultieme droomauto te kopen, je gezinssituatie is veranderd, je kunt een auto via je werkgever leasen of de onderhoudskosten worden te hoog. Tijd om een nieuwe auto koper te vinden. Op deze pagina vertellen we graag meer over het verkopen van je auto én lees je waarmee je rekening mee moet houden als je zelf een autokoper bent.

Verkoop je auto

Jij zoekt een auto koper voor je trouwe vierwieler

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je huidige auto verkopen en je zoekt een auto koper voor deze occasion. Je auto online verkopen doe je gemakkelijk en in een paar kliks. Maar hoe vind je online de juiste koper en nog belangrijker: hoe haal je het meeste uit de verkoopprijs?

Tips om de juiste auto koper aan te trekken

Je auto online verkopen voelt misschien als een ware titanenstrijd. Nadat je je auto hebt aangemeld op een verkoopplatform vliegt de ene na de andere (te lage) aanbieding om je oren. Jij wilt bijvoorbeeld minimaal 5.000 euro voor je oude bolide vangen en een willekeurige autokoper belt je op met de mededeling “dat ‘ie de auto vandaag nog ophaalt voor 1.000 euro”. Onderhandelen en de juiste koper vinden kost vaak enorm veel tijd. Daarom geven we tips om je auto succesvol(ler) te verkopen.

Tip 1: Zorg voor aantrekkelijke foto's

Goede foto's zijn het halve werk. Ga je je auto verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats? Dan wil je die lege zak McDonald's die je gister nog in je auto zat te verorberen, vakkundig wegwerken. Haal de stofzuiger door de auto, verwijder vlekken en haal een doekje over het dashboard.

Zorg dat de potentiële auto koper een duidelijk en eerlijk beeld krijgt van je auto. Maak de foto’s vanaf een afstand en vanuit iedere hoek aan de buitenkant. Zet ook het interieur op de foto en zoom in op details. Verdoezel je in je advertentie die kras op de linkerdeur, dan is de kans groot dat de koper bij de bezichtiging hierover gaat onderhandelen. Wees eerlijk en lever aantrekkelijke foto’s aan; de kans is groot dat je dan de juiste kopers aantrekt.

Tip 2: Zorg voor een geldige APK

De APK van de auto is voor de meeste autobezitters geen moment om de slingers uit te hangen en te proosten met champagne. Je betaalt voor de keuring en daarnaast hangen mogelijke reparaties boven je hoofd als het Zwaard van Damocles.

Toch is het belangrijk om, voordat je je auto verkoopt, een APK uit te voeren. Het is voor potentiële autokopers een rode vlag wanneer de vervaldatum nadert. Sterker nog: op Marktplaats kunnen potentiële kopers auto’s uitfilteren waarvan de APK binnen 6 maanden afloopt. Wil je je verkoopkansen vergroten, zorg dan dat je auto gekeurd wordt. En dit gegeven verzwijgen is geen goed idee: met een kentekencheck kan de koper de exacte vervaldatum eenvoudig achterhalen.

Verkoop je je auto omdat het een sloopauto is of omdat de auto niet meer door de APK komt? Dan kun je beter via een garage je auto verkopen. Garages kunnen de losse onderdelen vaak gebruiken om andere auto’s weer mee op te lappen én verzorgen vaak een ophaalservice, waardoor jij niet (onverzekerd) met je (schade)auto de weg op hoeft. Wist je dat OSW samenwerkt met meer dan 500 erkende garages die met liefde jouw tweedehands auto kopen?

Tip 3: Zorg voor een up-to-date onderhoudsboekje

Mist het onderhoudsboekje of verdoezel je ‘m bewust? Dat is voor veel autokopers een no-go. Er wordt vaak misbruik van gemaakt, dus zorg dat je een up-to-date onderhoudsboekje kunt overhandigen. Dat is ook goed voor de verkoopbaarheid en onderhandelingen voor jou als verkoper. Zoek je een garage om voor de verkoop van je auto een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren? Bekijk hier de lijst van erkende, aangesloten garages.

Tip 4: Maak een aantrekkelijke wervingstekst

“Zwarte Kia Picanto uit 2013, goede staat, APK tot juni volgend jaar.” Je hoeft geen Sinterklaasgedicht te schrijven om je auto te slijten aan de juiste koper, maar werk steken in je advertentietekst laat je opvallen tussen de grijze massa. We geven tips:

 • Benoem de conditie en wees zo volledig mogelijk.
 • Geef aan wanneer de auto voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gehad en wanneer de APK verloopt.
 • Zet de belangrijkste punten (features zoals airconditioning en cruise control) bovenaan in de advertentie.
 • Voeg een ‘persoonlijke touch’ toe. Heb je met je hatchback iedere zomer weer prachtige herinneringen door heel Europa gemaakt, maar moet je ‘m nu met pijn in je hart inruilen voor een stationwagen – vanwege gezinsuitbreiding? Benoem dat in je advertentie.
 • Laat je tekst door een ander nalezen en check grammatica- en spelfouten.

Je auto verkopen aan een garage of particulier?

Voordat je je auto verkoopt, is het belangrijk om te bepalen of je je auto via een particulier of garage verkoopt. We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rijtje:

Je auto verkopen aan een particulier

+ Je krijgt vaak de beste prijs, zeker als je auto scherp geprijsd is en een gewild model
+ Je hebt zelf meer invloed op de verkoopprijs
+ Jij bepaalt de voorwaarden

- Je moet zelf de overschrijving en paperassen regelen
- Je moet snel bereikbaar zijn en afspreken met de potentiële autokoper om de proefrit te plannen
- Verloopt de APK binnenkort? Weinig particulieren zullen ‘m willen
- Verkoop je een schadeauto? Ook dan willen weinig automobilisten ‘m en wordt het vervoer lastig

Particulier of garage

Je auto verkopen aan een garage

+ Vaak kan je de overschrijving direct bij de garage regelen, je hebt dan geen gedoe met Tikkies of ongemakkelijke transacties bij het postkantoor
+ Verkoop je een schadeauto of auto waarvan de APK binnenkort verloopt? Een garage regelt vaak vervoer én veel garages hebben hierin interesse
+ Ben je van plan meteen een nieuwe auto te kopen? Je kunt je oude auto inruilen, de prijzen worden dan met elkaar verrekend waardoor je minder tot niets voor je nieuwe exemplaar betaalt

- Je hebt minder invloed op je verkoopprijs
- Je krijgt meestal niet de hoogste verkoopprijs

Je auto verkopen via OSW

Krijg je al hoofdpijn bij het idee dat je lachwekkende biedingen krijgt, dat de potentiële autokopers aan je deur staan voor een proefrit en dat je zelf de overschrijving moet regelen? Kies ervoor om je auto of een ander voertuig zoals een motor of zelfs een vrachtwagen te verkopen via OSW. Wij werken samen met meer dan 500 erkende garages waarvan er een aantal ongetwijfeld staan te popelen om je voertuig over te nemen.

Verkoop je auto

Ga je zelf online je volgende auto kopen? Een aantal tips voor jou als auto koper

 1. Voordat je een (tweedehands) auto koopt, zet eerst je eisen op een rijtje en bepaal je budget
 2. Filter op bekende platformen zoals Marktplaats of Autoscout wat je ongeveer kunt krijgen voor je budget
 3. Maak een shortlist van interessante auto's en controleer wanneer de APK afloopt
 4. Doe de APK van de auto om op de hoogte te zijn van alle belangrijke informatie
 5. Zorg dat je de auto grondig inspecteert en maak een proefrit voordat je overgaat op aankoop
 6. Koop bij voorkeur bij een erkende garage, zodat je van minimaal één jaar garantie profiteert

Vind de juiste koper voor je auto via OSW

Wil je tegen een goede verkoopprijs en zonder gedoe de juiste auto koper vinden? Verkoop je auto via OSW: met ruim 500 aangesloten erkende autobedrijven hebben we binnen 24 uur de juiste auto koper gevonden.

Je vult je kenteken in, vraagt de offerte aan en ontvang binnen 24 uur een voorstel in de mail. Ga je akkoord met de verkoopprijs, dan regelen wij de rest voor je. En verkoop je een total loss of schadeauto? Dan halen wij ‘m voor je op. Verkoop je via OSW, dan profiteer je van de volgende voordelen:

 • Adverteren op OSW is voor jou als autoverkoper gratis
 • Geen gedoe met onderhandelingen aan de deur: je ontvangt een vaste prijs
 • Van het ophalen van een schadeauto tot de vrijwaring en betaling: wij regelen alle administratieve rompslomp

Verkoop je auto


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Je tweedehands auto kopen of verkopen?
Je tweedehands auto kopen of verkopen?
30/12/2022
Je hebt een belangrijke missie: je gaat op zoek naar een (volgende) auto. Je zoekt een trouwe vierwieler die voorzien is van de belangrijkste opties, past bij jouw smaak en je veilig van A naar B brengt. Investeren in een auto is duur en de afschrijving is hoog. Op [...]
Wat is mijn auto waard?
Wat is mijn auto waard?
16/12/2022
Ben je van plan om binnenkort je auto te verkopen? Dan wil je natuurlijk weten wat je auto waard is. Op die manier kun je een concurrerende vraagprijs hanteren en sta je sterker in je onderhandelingen. Op deze pagina behandelen we hoe je de waarde van je auto kunt bepalen [...]
Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt
Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt
04/10/2022
De verkoop van je motor kan op een eenvoudige en snelle manier geregeld zijn. De meest gestelde vragen worden in dit artikel beantwoord. Want hoe weet je of de verkoop veilig en betrouwbaar is? En hoe wordt de prijs van je motor bepaald? Ook is het fijn om te weten of al [...]