Blogs

Wat is mijn auto waard?

Geplaatst: 16 december 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Wat is mijn auto waard?

Ben je van plan om binnenkort je auto te verkopen? Dan wil je natuurlijk weten wat je auto waard is. Op die manier kun je een concurrerende vraagprijs hanteren en sta je sterker in je onderhandelingen. Op deze pagina behandelen we hoe je de waarde van je auto kunt bepalen en hoe je een eerlijke prijs voor je oude auto krijgt.

Hoe bereken je de waarde van je auto?

Het merk, type, model, de staat en leeftijd zijn van invloed op de waarde van je auto. Daarnaast is er een verschil tussen de nieuwwaarde (wat de auto nieuw waard was, met 0 kilometer op de teller) en dagwaarde (wat de auto vandaag waard is).

Nieuwwaarde auto berekenen

De nieuwwaarde (ook wel cataloguswaarde) is wat een auto waard is, op het moment dat deze de fabriek uitrolt met nog geen kilometers op de teller. Via onze kentekencheck kun je eenvoudig de nieuwwaarde van iedere auto inzien. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is het kenteken van het desbetreffende voertuig. Je ontvangt dan verschillende gegevens en kunt onder andere de nieuwwaarde van de auto opvragen. Ook handig om in te zien als je je occasion wilt kopen.

Dagwaarde auto berekenen

De dagwaarde van de auto wordt bepaald op basis van het merk, model, de leeftijd en huidige staat. Vraag je de dagwaarde van de auto op via onze kentekencheck, dan zul je zien dat die waarschijnlijk een stuk lager is dan de nieuwwaarde. Jaarlijks schrijft de auto af en ook als deze van eigenaar naar eigenaar wordt overgeschreven, heeft dat invloed op de waarde van de auto.

De dagwaarde die je in onze kentekencheck ziet, is een indicatie op basis van de feitelijke informatie. Heb je brokken gemaakt met je bolide of juist uitbreidingen gedaan die een positief effect hebben, dan heeft dit invloed op de dagwaarde. De kentekencheck kan die factoren niet achterhalen - de daadwerkelijke waarde van je auto kan dus iets afwijken.

Doe de kentekencheck

De inruilwaarde van je auto berekenen

Heb je een nieuwe auto op het oog bij een garage? Dan kun je ook je auto inruilen. Het bedrag dat de autoverkoper biedt voor jouw auto, wordt in mindering gebracht voor de nieuwe auto. Op die manier kun je je nieuwe auto voordeliger kopen en sla je twee vliegen in één klap.

Wil je je kansen maximaliseren en het meest uit je inruilwaarde halen? Vraag dan op OSW een offerte aan: we sturen je aanvraag naar meer dan 500 garagehouders in Nederland. Je ontvangt dan binnen 24 uur een voorstel en kunt op die manier gratis je auto verkopen of inruilen bij een garage naar keuze.

Vraag een offerte aan

Auto inruilen

Je verkoopprijs bepalen op platformen zoals Marktplaats

Wil je je auto verkopen op een platform zoals Marktplaats? Dan is het handig om te weten wat je auto waard is én wat anderen ervoor vragen. Zoek bijvoorbeeld op Marktplaats naar andere verkopers die hetzelfde type auto verkopen. Vergelijk de kilometerstanden met die van jouw auto en vergelijk op basis van schade en features de voertuigen met elkaar. Zo heb je een idee wat je auto ongeveer waard is op deze platforms.

Snel van je auto af, of heb je ruim de tijd?

Verkoop je je auto omdat je al een nieuw exemplaar hebt, of omdat je er met spoed vanaf moet? Heb je ruim de tijd om je auto te verkopen, dan kun je ervoor kiezen om te starten met een hogere prijs. Hoe langer je op verkoopplatforms actief bent, hoe meer je zakt qua zichtbaarheid. Wil je je auto snel verkopen? Dan kun je beter een scherpe prijs hanteren en iets onder je concurrenten zitten. De kans is groter dat je zichtbaar bent bij het juiste publiek en je auto sneller verkoopt. Je bent daarna wel zelf verantwoordelijk voor de afhandeling en overschrijving.

Je auto verkopen via OSW

Wil je snel, voor een goede prijs en zonder gedoe je auto verkopen? Kies dan voor OSW. Met ruim 500 aangesloten erkende autobedrijven hebben we binnen no-time een geschikte garage gevonden voor de verkoop van jouw auto.

Het werkt supersimpel: je vult je kenteken in, vraagt een offerte aan en krijgt binnen 24 uur een voorstel. Indien je akkoord gaat, regelen wij de rest voor je. En in tegenstelling tot verkopen via Marktplaats, betaal je via OSW niet voor de verkoop van je auto. Daardoor profiteer jij van de volgende voordelen:

  • Geen gedoe met onderhandelingen aan de deur: je ontvangt na 24 uur een vast bod
  • Geen administratieve rompslomp: wij regelen de vrijwaring en betaling
  • Geen extra kosten: binnen 24 uur van je auto af, waardoor je geen verzekering doorbetaalt
  • Afgekeurde auto's die niet meer de weg op mogen, halen we op
  • Alle type auto's zijn welkom. Heb je een zakelijke auto of oldtimer? Of een sloopauto? Alles is welkom.

Verkoop je auto


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt
Hoe je veilig en snel je motor via OSW verkoopt
04/10/2022
De verkoop van je motor kan op een eenvoudige en snelle manier geregeld zijn. De meest gestelde vragen worden in dit artikel beantwoord. Want hoe weet je of de verkoop veilig en betrouwbaar is? En hoe wordt de prijs van je motor bepaald? Ook is het fijn om te weten of al [...]
Hoe kan ik mijn auto overschrijven?
Hoe kan ik mijn auto overschrijven?
16/09/2022
Wanneer je je nieuwe auto hebt gekocht, ben je waarschijnlijk door het dolle heen. Ook als je je auto verkocht hebt, valt er waarschijnlijk een last van je schouders. Weer een klus gedaan. Maar dan moet je de auto nog (laten) overschrijven. Hoe doe je dat? Kan dat altijd [...]
Hoe kan je een auto overschrijven?
Hoe kan je een auto overschrijven?
11/05/2022
Een geslaagde overschrijving is van enorm belang bij de overdracht van de auto. Bij de aan- of verkoop van een auto ben je wettelijk verplicht om het desbetreffende kentekenbewijs over te schrijven op de naam van de nieuwe eigenaar. De eigenaar van elke auto wordt [...]