Blogs

Afschrijving auto per jaar

Geplaatst: 19 oktober 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Afschrijving auto per jaar

De aankoop van een auto wordt vaak genoemd als een van de slechtste investeringen die je kunt doen. Dat komt omdat de afschrijving auto per jaar vrij hoog is. Zodra een gloednieuwe auto van de productieband rolt en op jouw naam wordt overgeschreven, daalt deze direct in waarde. Maar hoe hoog is de waardevermindering van de auto? En hoe kun je ervoor zorgen dat je je auto alsnog voor een fijne prijs verkoopt? We leggen het je in dit artikel uit.

Waarom is de auto één van de slechtste investeringen die je kunt doen?

Een goede investering levert op de lange termijn geld op. Sommige mensen zien de aanschaf van een auto dan ook als een slimme investering: ze kopen de auto, knappen ‘m eventueel op en verkopen ‘m na een aantal jaar weer verder. Maar bij de aanschaf en het gebruik ervan komen hoge kosten kijken. Om met je trouwe vierwieler over het asfalt te mogen scheuren, betaal je maandelijks wegenbelasting en de autoverzekering. Ook zul je je scheurijzer regelmatig moeten onderwerpen aan een beurt en moet je je (jaarlijks) melden voor de APK. En, vergeet de waardevermindering van de auto niet.

Wat zijn de kosten van een auto per jaar?

Bezint eer ge begint: de aanschaf van een auto is pas het topje van de ijsberg als we praten over keiharde knaken. Want wat betaal je aan jaarlijkse kosten voor een auto? We zetten ze voor je op een rijtje.

Wegenbelasting

Voor het gebruik van het Nederlandse wegennet betaal je deze belasting - ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. De hoogte van deze belasting hangt af van een aantal factoren waaronder het type auto, de brandstofsoort, het jaartal en de provincie waar je woont. De kosten hiervoor variëren tussen de 20 en 60 euro per maand.

Verzekeringen

Een WA-verzekering is verplicht voor iedere Nederlandse auto. Daarmee wordt de schade die jij met je auto aan eigendommen van een ander veroorzaakt, gedekt. De hoogte van een autoverzekering hangt onder andere af van het type dekking, het aantal schadevrije jaren en je leeftijd. Je betaalt ongeveer 40 tot 75 euro per maand aan een WA-verzekering. Wil je je auto beter verzekeren (Casco of All-risk)? Dan betaal je meer.

Onderhoud en reparaties

Net zoals jij waarschijnlijk regelmatig een bezoek brengt aan de tandarts, kapper of dokter, zo heeft ook je auto periodiek een onderhoudsbeurt nodig. Een lege accu, versleten remmen, een olielek of de distributieriemen die je iedere 80.000 kilometer moet laten vervangen: zomaar een greep uit het onderhoud en reparaties waar ook jouw auto niet onderuit komt. Voor een kleine beurt betaal je vaak minimaal 100 euro en voor een grote beurt minstens 200 euro.

APK

Heb je een spiksplinternieuwe auto gekocht, dan ontspring je in ieder geval 4 jaar de dans. In alle andere gevallen ben je verplicht om je auto (jaarlijks) af te zetten bij de APK. Je auto wordt gecontroleerd op de verkeersveiligheid, milieu en registratie. Voor de keuring betaal je tussen de 25 en 50 euro. Komt ‘ie niet door de keuring, dan betaal je ook voor de reparaties.

Brandstofkosten

Voor velen is een rit naar de pomp niet bepaald een uitje. Brandstofkosten rijzen de pan uit en stijgen later dit jaar nog meer. Voor een volle benzinetank van 45 liter betaal je al gauw 75 euro. Rijd je veel, dan sta je waarschijnlijk een paar keer per maand bij de pomp.

Kies je de goedkoopste verzekeringspremie, rijd je brandstof en ga je 2x per maand naar de pomp? Dan kost het rijden van een auto op jaarbasis al gauw 2.870 euro en deze prijzen zullen in de toekomst verder stijgen. Daarnaast krijg je te maken met de afschrijving van een auto - kosten die niet meteen zichtbaar zijn, maar die wel een aanslag op je portemonnee zijn.

Auto afschrijving

Hoeveel daalt de waarde van een auto per jaar?

Koop je een nieuwe auto, dan zul je de afschrijving van de auto in de eerste paar jaar hard voelen. Gemiddeld verliest een populaire auto 25% van de waarde in het eerste jaar, 18% in het tweede jaar en langzaam loopt dat af. Wil je een moderne auto kopen, dan loont het vaak om een auto aan te schaffen van minimaal 3 jaar oud. Op die manier profiteer je wel van moderne snufjes, maar ben je geen slachtoffer van de enorme jaarlijkse afschrijving op je auto.


“Een nieuwe auto verliest soms al 25% van de waarde in het eerste jaar”


Via onze kentekencheck kun je de dagwaarde van je auto achterhalen. Let op: dit is een schatting op basis van de feitelijke informatie (type, jaartal, kilometerstand). Heb je wijzigingen aangebracht of schade veroorzaakt, dan heeft dit invloed op de huidige waarde van je auto. Op basis van deze informatie kun je de afschrijving auto per jaar berekenen.

Hoe beperk je de afschrijving van je auto?

Hoewel je het misschien niet direct in je portemonnee voelt, is de hoogte van de afschrijving van je auto waarschijnlijk een confronterend bedrag. En hoewel je afschrijving niet kunt tegengaan, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden, zodat de waardevermindering binnen de perken blijft:

  1. Koop je een auto, laat dan de nieuwe exemplaren staan en ga voor een tweedehands auto. Een auto van 3 tot 5 jaar scheelt je behoorlijk wat afschrijvingskosten.
  2. Op kleine, zuinige auto’s (en van betrouwbare premium-merken) schrijven meestal minder af dan exotische modellen die minder bekend zijn op de Nederlandse markt.
  3. Switch niet iedere paar jaar van auto: dan heb je relatief hoge afschrijvingskosten. Koop een tweedehands auto van een paar jaar auto en hou ‘m lang aan. Totdat de onderhoudskosten te hoog worden.
  4. Ruil de auto af en toe in voor de fiets: door de kilometerstand te beperken, daalt de waarde minder snel.
  5. Breng je auto regelmatig naar de wasstraat: op die manier wordt de lak van je auto en de wielen minder aangetast.
  6. Verkoop je auto via een betrouwbaar platform.

Verkoop je auto via OSW

Wil je je auto inruilen of worden de gebruikskosten van de auto te hoog? Verkoop je auto via OSW. Het werkt simpel: je meldt je auto aan en binnen 24 uur ontvang je geheel vrijblijvend biedingen van autohandelaren door het hele land. Jij bepaalt of je je auto voor die prijs verkoopt. Is de verkoop akkoord? Dan zorgen wij voor een vlotte afhandeling en halen ‘m voor je op. En jij ontvangt de beste prijs voor je auto.

Ontdek zelf hoe het werkt

Veelgestelde vragen over de afschrijving van een auto

Hoe hoog is de afschrijving van een auto per jaar?

De afschrijving van een auto is gemiddeld 10-20% per jaar. In de eerste 3 jaar is de afschrijving van een auto het hoogste.

Wat is de waarde van een auto na 5 jaar?

De waarde van een auto na 5 jaar hangt af van veel factoren: het model, type, brandstofsoort en kilometerstand hebben hierop invloed. Je kunt ervan uitgaan dat een auto nog maar de helft van de nieuwwaarde waard is. Maar in sommige gevallen nog minder. Door de komst van elektrische auto’s en het instellen van strengere milieuzones zijn bijvoorbeeld benzine- en dieselauto’s steeds minder gewild. Dan kan de afschrijving nog sneller gaan. Doe de kentekencheck en ontdek de dagwaarde van jouw auto.

Ben je van plan om binnenkort je auto verkopen? Vul hier je kenteken in en ontdek wat jij terugkrijgt voor je occasion.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Je sloep verkopen? Met onze tips haal je het meeste uit de verkoop
Je sloep verkopen? Met onze tips haal je het meeste uit de verkoop
24/08/2023
Over de wateren van de Biesbosch voeren, met vrienden genieten in de grachten van Amsterdam of met de boot op vakantie door de Europese rivieren. Voor velen is het hebben van een eigen sloep een droom. Helaas zijn de Nederlandse weersomstandigheden vaak grillig. Hierdoor [...]
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
Je banden wisselen: maak je auto weer zomerklaar!
16/03/2023
‘Maart roert z’n staart, april doet wat ‘ie wil.’ Bekende uitspraken die bijna iedereen begrijpt. Het Nederlandse voorjaar is grillig en terwijl de eerste bomen weer in bloei komen, trekt er uit het niets een koude wind door de straten. Gelukkig [...]
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
Autorijden in 2023 duurder: dít ben je extra kwijt
10/02/2023
De prijzen op goederen, diensten en aan de pomp schieten door de lucht. Alles wordt duurder, ook autorijden in 2023. Welke kosten ben je dit jaar extra kwijt om de motor draaiende te houden? We vertellen het je in dit artikel. De kosten die je als automobilist betaalt [...]