Blogs

Is er gezinsuitbreiding op komst? Tijd om te upgraden naar een 7 zits auto

Geplaatst: 28 maart 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Is er gezinsuitbreiding op komst? Tijd om te upgraden naar een 7 zits auto

In een wereld waar mobiliteit steeds belangrijker wordt - en waar de keuze uit verschillende voertuigen toeneemt - wordt het makkelijker om een voertuig te vinden dat voldoet aan jouw wensen. Helemaal als je een groot gezin hebt. De kinderen afzetten op de voetbaltraining, voor een leger boodschappen inslaan of met z’n allen op vakantie: je ontkomt in zo’n geval niet aan overstappen op een 7-zits auto. Twijfel je erover om je huidige bolide in te ruilen voor een 7-persoons auto? We vertellen op deze pagina meer over de zevenzitter.

Wat is een 7 zits auto?

De standaard auto is een ‘vijfzitter’ en hier passen 5 mensen in: de bestuurder en bijrijder voorin en drie (of 2 / 2,5) plaatsen op de achterbank. Een 7 zits auto heeft nog een extra rij stoelen. De tweede rij stoelen kun je vaak naar voren klappen - of de auto is voorzien van een roldeur. Zodat iedereen makkelijk kan instappen. De 7 zits auto heeft niet alleen voldoende ruimte voor passagiers, maar kan ook flexibel worden aangepast om bagage of vracht te vervoeren door het neerklappen van de achterste zitplaatsen. Deze auto's zijn verkrijgbaar in verschillende modellen waaronder SUV's, minibusjes en sommige stationwagens. 7-zits auto's zijn populair bij gezinnen, carpoolers en mensen die regelmatig grote groepen vervoeren.

De voordelen van een 7-zits auto

Sta je op het punt om een ‘zevenzitter’ aan te schaffen? We zetten de voordelen op een rijtje:

 • Ideaal voor het vervoeren van grote gezinnen tot 7 personen.
 • Extra ruimte om vriendjes of opa’s en oma’s mee te nemen.
 • Meer ruimte om bagage mee te nemen op vakantie.
 • Duurzamer: er worden méér mensen in één auto vervoerd. De uitstoot per persoon is daarom een stuk lager.

Kiezen voor een nieuwe of tweedehands zevenzits auto?

Wil je overstappen op een 7 zits auto? Dan zijn er een aantal afwegingen die je moet nemen. Niet alleen het type en model spelen een rol, ook de keuze tussen een nieuw of tweedehands exemplaar speelt een rol.

Redenen om te kiezen voor een nieuwe auto

 • Garantie en betrouwbaarheid: nieuwe auto's worden geleverd met garanties van de fabrikant. Zijn er problemen? Dan wordt dit binnen de garantieperiode gerepareerd.
 • Nieuwste technologie en functies: nieuwe auto's zijn voorzien van de nieuwste technologische snufjes zoals een rijassistent en in de toekomst worden de auto’s zelfs zelfrijdend.
 • Maatwerk en personalisatie: koop je een nieuwe auto? Dan kun je vaak nog een en ander laten personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld extra accessoires laten toevoegen of bepaalde kleuren kiezen.

Redenen om te kiezen voor een tweedehands auto

Dat betekent niet dat een nieuwe 7 zits auto automatisch de juiste keuze is. Er zijn ook een aantal redenen om juist voor een tweedehands zevenzitter te kiezen, zoals:

 • Lagere kosten: tweedehands auto's zijn over het algemeen in aanschaf goedkoper.
 • Minder afschrijving: zodra je met een nieuwe auto wegrijdt bij de dealer, daalt de waarde. Vooral in de eerste drie jaar is de afschrijving van een nieuwe auto het hoogste. Tweedehands auto's behouden over de tijd beter hun waarde.
 • Meer keuze: je hebt over het algemeen meer keuze uit tweedehands modellen. Op platforms zoals Marktplaats vind je duizenden occasions.
 • Lagere verzekeringskosten: een tweedehands auto verzeker je doorgaans niet all-risk, omdat dit het niet waard is. Daardoor is je premie een stuk lager.

Wil je een goede prijs/kwaliteit verhouding, dan raden we doorgaans een tweedehands auto aan in plaats van een nieuw model.

Welke auto’s hebben 7 zitplaatsen?

Lucky number 7! Dit zijn de 7 populairste auto’s die 7 zitplaatsen hebben:

 • Citroën C4 Grand Picasso
 • BMW 2 Serie Gran Tourer
 • Peugeot 5008
 • Toyota Verso
 • Opel Zafira Tourer
 • Dacia Lodgy
 • Renault Grand Scénic

Een elektrische 7 zits auto

Groen rijden is de toekomst. Daarom wil je misschien wel een elektrische 7 zits auto. Niet alleen de zevenzitter, maar bijna iedere nieuwe auto wordt gemaakt in een elektrische versie. Toch blijft de zevenzitter op het gebied van elektrisch rijden nog een beetje achter. Zevenzitters die een elektrische motor hebben zijn onder andere de Tesla Model S, Model X en Model Y, Nissan e-NV200 Evalia en de Mercedes V-Klasse EQV. Je moet dus diep in de buidel tasten (en een nieuw exemplaar kopen) om een elektrische 7 zits auto te kopen.


“Wil je een 7 zits auto kopen? Dan tast je diep in de buidel. Er zijn nog maar weinig elektrische exemplaren - en alleen van de duurste merken.”


Gezinsuitbreiding op komst? Ruil je huidige auto om voor een 7 zits-exemplaar

Geen gedoe meer met twee auto’s rijden, de boodschappen tussen de kinderstoeltjes proppen en de hond op het dak binden. Met een 7 zits auto heb je alle vrijheid om je hele ‘roedel’ te verplaatsen. Wil je ondertussen van je oude auto af? Via OSW vind je verschillende opkopers die met liefde jouw auto overnemen. En zonder gedoe: binnen 24 uur verkocht en één week opgehaald. Geen gedoe met vrijwaren en eerlijk geld oversteken, dat regelen wij allemaal.

En het allerleukste? Je zit nergens aan vast! Eerst weten wat jouw auto waard is? Doe de kentekencheck hier.

Ontdek wat jouw auto waard is

Veelgestelde vragen over de 7 zits auto

Welke 7-zitter heeft de meeste ruimte?

Zoek je een zevenzitter met veel ruimte? Dan is de Opel Zafira Tourer wat voor jou.

Wat is de goedkoopste 7 persoons auto?

De Dacia Jogger is de goedkoopste 7-zitter van dit moment, met een vanafprijs van minder dan 20.000 euro.

Waar kan ik mijn oude auto verkopen?

Of je nu in Amsterdam, Rotterdam of juist in het zuiden van het land woont: je kunt je auto vanaf iedere plek in Nederland verkopen. Onze aangesloten opkopers, sloperijen en garages zitten namelijk door het hele land. En ze halen je auto helemaal gratis voor je op.

Ontdek hoe het werkt


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Kleine auto met automaat aanschaffen? De populairste exemplaren op een rijtje
Kleine auto met automaat aanschaffen? De populairste exemplaren op een rijtje
21/03/2024
Gemak dient de mens. Daarom rijd jij het liefste in een kleine auto - bij voorkeur een die is uitgerust met een automaat. Daardoor kun je makkelijker inparkeren in een krappe parkeerplek in het drukke stadscentrum, heb je geen afslaande motor voor het groene stoplicht en [...]
Een auto poetsbedrijf om die vervelende klus uit te besteden
Een auto poetsbedrijf om die vervelende klus uit te besteden
15/02/2024
Tijdens druilerige dagen over een zandpad rijden, de kinderen die de zak chips op de achterbank hebben omgekeerd of je auto die naar benzine stinkt : tijd om ‘m schoon te maken. Maar stiekem stel je die vervelende klus steeds uit, omdat je als een berg er tegenop [...]
Kosten autorijden in 2024: dit betaal je aankomend jaar
Kosten autorijden in 2024: dit betaal je aankomend jaar
08/02/2024
‘Die verdomde inflatie!’ Waarschijnlijk een van de meest uitgesproken zinnen van de afgelopen jaren. Een nieuw jaar betekent ook dat bedrijven kritisch naar hun kosten kijken - en daaruit blijkt vooral dat de prijzen stijgen. Je krijgt minder waarde voor [...]