De kerstvakantie staat weer voor de deur! En sinds de corona-periode is reizen met de camper ontzettend in populariteit toegenomen. Maar mag je met een autorijbewijs een camper besturen? Wij vertellen in dit artikel welk rijbewijs je voor de camper nodig hebt.
Als je autorijdt, dan heb je rijbewijs B. Daarnaast zijn er nog veel meer rijbewijzen, afhankelijk van het type voertuig (en de zwaarte ervan). We zetten ze voor je op een rij:
Daarnaast heb je ook nog een rijbewijs met een code erop. Deze cijfercode houdt in dat je alleen onder bepaalde voorwaarden mag rijden. Heb je bijvoorbeeld je rijbewijs gehaald in een automaat? Dan mag je niet handgeschakeld rijden en staat er op je rijbewijs code 78. Ook bij (medische) beperkingen kan er een rijbewijscode op je roze pasje staan.
Goed nieuws! Want je hebt niet bij iedere camper een apart rijbewijs nodig. In sommige campers mag je namelijk met je rijbewijs B rijden. We zetten hieronder de verschillende camper-rijbewijzen voor je op een rij:
Met een rijbewijs B mag je in een voertuig rijden met een maximaal gewicht van 3.500 kg. Dit kan een camper of caravan zijn. Een extra aanhanger mag een maximaal gewicht van 750 kg hebben.
“Met rijbewijs B mag je in sommige campers gewoon rijden! Wil je een zwaardere camper rijden, dan heb je wel een aanvullend rijbewijs nodig.”
Wil je op pad met een zwaardere camper? Je mag met rijbewijs C1 een camper met maximaal gewicht tussen 3.500 kg en 7.500 kg besturen. Dit rijbewijs staat ook het rijden met een aanhanger toe, zolang de combinatie samen niet meer dan 12.000 kg weegt.
Met rijbewijs C - groot rijbewijs voor camper - mag je campers besturen met een gewicht boven 7.500 kg. Voor het rijden met een camper van deze grootte is een C-rijbewijs vereist, samen met een eventuele aanhanger waarvoor een aanvullend rijbewijs E achter C nodig kan zijn (C1E of CE).
Wil je een aanhanger achter je camper hangen die zwaarder is dan 750 kg, dan heb je rijbewijs BE (in combinatie met rijbewijs B) nodig. Dit is nodig als je met een camper met een aanhanger wil rijden waarvan het gecombineerde gewicht meer dan 3.500 kg is, waarbij de aanhanger zwaarder is dan 750 kg.
Kortom: met een rijbewijs C voor campers mag je in alle kampeerwagens rijden.
Ga je rijden in een zware camper, dan heb je rijbewijs C nodig. Hiermee mag je niet alleen campers besturen, maar ook vrachtwagens. Voor de opleiding met vakbekwaamheid en zo'n 12 uur rijles moet je rond de 2.000 euro in totaal rekenen. De exacte hoogte is afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt en het tarief van de rijschool.
De plannen uit het klimaatakkoord van Parijs zijn ambitieus. Daarom worden de regels rondom uitstoot flink aangescherpt, wat ook invloed heeft op je camper-avonturen. Rijdt jouw camper op diesel? Dan wordt deze op bepaalde plekken - nu of in de toekomst - geweerd. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en België moet je hier in ieder geval rekening mee houden. Op het moment van schrijven heb je op veel plekken minimaal Euroklasse 5 nodig. Voordat je een camper aanschaft of ermee op pad gaat, is het dus belangrijk om de milieuzones en eventuele beperkingen op je bestemming te checken.
Er komt rook uit de motorkap, er springt een vreemd lampje aan op het dashboard of je krijgt je camper niet meer aan de praat. Extra vervelend in het buitenland. Sta je met je camper met pech langs de weg? Dit zijn de nummers van de pechhulpdiensten:
Verder nog wat tips als je met auto- of camper-pech staat:
Zoek je een zwaarder model omdat je rijbewijs C hebt gehaald, is je huidige camper rijp voor de sloop of gebruik je ‘m te weinig en stap je over op camperhuur? Dat doe je gemakkelijk bij OSW. Onze campermakelaar helpt je met het opzetten van de advertentie - en verzamelt de hoogste bieding voor jou - helemaal gratis en vrijblijvend. Benieuwd hoe het werkt?