Blogs

Blauwe golf lijn

Tips bij autopech in het buitenland

Geplaatst: 19 augustus 2022
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Autopech
Tips bij autopech in het buitenland

Niets is zo vervelend als met autopech langs de weg staan terwijl je in het buitenland bent. Je hebt vast een heerlijke bestemming voor ogen waar je waarschijnlijk een lange tijd naar uitgekeken hebt. Ineens komt er een obstakel je vakantiepret bederven. Hoe zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk weer de weg op kan richting je heerlijke bestemming? Wat als je geen pechhulp verzekering hebt afgesloten? Bel je dan nog steeds de ANWB, Univé of PechonderwegService? Hoe hou je het leuk tijdens het wachten op de pechhulpdienst? Je leest het allemaal in dit artikel.

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk het probleem opgelost hebben en weer doorrijden naar je bestemming. Daarom beginnen we direct met het stappenplan wat je moet doen zodra je met pech staat.

Tips als je met pech staat

Veiligheid is het allerbelangrijkste. Zorg ervoor dat de auto zo ver mogelijk van de weg af staat. Ga zelf met alle passagiers achter de vangrail staan op de meest veilige plek mogelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en auto’s komen heel hard langs rijden; zeker als je langs de snelweg staat. Zorg er dus expliciet voor dat iedereen ten alle tijden veilig is.

Zet je alarmlichten aan en je gevarendriehoek duidelijk in het zicht voor andere mobilisten. Wanneer je op de snelweg bent zet je het gevarendriehoek op zo’n 100 meter afstand van de auto en wanneer je binnen de bebouwde kom gestrand bent, zet je hem op 30 meter afstand.


" Blijf rustig en ga niet lopen stressen "


Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf rustig en ga niet lopen stressen. Tuurlijk kun je stress en frustratie niet tegenhouden als het opkomt. Je hebt je reactie erop wel zelf in de hand. Adem 5 seconden door je neus in, en 10 seconden door je mond uit. Doe dit een paar minuten zodat je weer rustig wordt.

Check terwijl je achter de vangrail staat wat de veiligheidsregels zijn van het land waar je je bevindt. In Frankrijk mag jouw zelf geregelde pechhulpdienst namelijk niet te hulp schieten langs de weg. Daar geldt een ander protocol. Alleen dépanneurs (bergers) mogen helpen. Je kunt hen bereiken door 112 te bellen. Vervolgens wordt je auto weggetakeld naar een lokale garage in de buurt. Daar kun je de alarmcentrale van je eigen wegenhulp verzekering bellen. Wanneer je frans niet goed is, kun je de app SOS Autoroute downloaden en in het engels communiceren om een dépanneur te regelen.

Je kunt dus nu je eigen pechhulpdienst bellen en wanneer je van te voren niks geregeld hebt, kun je één van de vier diensten van de infographic bellen op het bijhorende noodnummer. Wanneer je belt met de alarmcentrale, vraag dan wat je het beste kunt doen en verwachten van de wegenhulp service. Gezien ieder een andere soort verzekering heeft afgesloten kan het advies en de hulp dus erg verschillend zijn. Sommige hulpdiensten komen helemaal naar je toe gereden. Anderen vragen je of je een lokale garage belt om de auto op te halen en te lezen. De kosten kun je dan meestal bij je pechhulp verzekering declareren. Neem als het kan het telefoongesprek op, zodat je later geen discussie hoef te krijgen of de kosten wel of niet vergoed worden.

Houdt de tijd in de gaten. Wanneer een bedrijf zegt dat ze er binnen een uur zijn, time dat dan. Je hoeft niet boos te bellen als ze er met 61 minuten nog niet zijn, maar het kan geen kwaad om na 75 minuten aardig op te bellen om de status van de hulpwagen na te vragen. Soms worden dingen sneller geregeld als je op een lieve manier de voortgang stimuleert. Om dus sneller op bestemming te zijn, kun je af en toe de snelheid en status bijhouden en checken. Natuurlijk werkt het averechts als je het bedrijf iedere tien minuten gaat bellen of erg veel gaat zeuren. Let daar dus op!

Zorg dat je je batterij bespaart. Het is begrijpelijk dat je je snel gaat vervelen wanneer je twee uur lang langs de weg staat te wachten zonder je telefoon te gebruiken. Wel is het verstandig om je telefoon zo min mogelijk te gebruiken tenzij je een powerbank mee hebt en je telefoon dus één of twee keer in de tussentijd kan opladen. Het is cruciaal om echt bereikbaar te zijn voor zowel de pechhulpdienst die je thuis geregeld hebt, als de lokale garage. Je wilt niet onbereikbaar zijn op zo’n cruciaal moment. Dan heb je kans dat de hulptroep je niet kan vinden en je echt op jezelf aangewezen bent. Verderop in dit artikel worden tips gegeven hoe je het leuk kan houden tijdens het wachten.

Ontdek wat jouw auto waard is

Verschil pechhulpdiensten in Europese landen

De meest voorkomende landen waarin Nederlanders stranden met de auto zijn Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Spanje. In Frankrijk is het zoals vermeld niet mogelijk om je eigen geregelde hulpdienst langs de weg te laten komen. Dit is het enige besproken EU land met die regel gelukkig. In Duitsland regelt ADAC de autoproblemen langs de weg. Je kan hun alarmcentrale bereiken op het nummer +49 089 2020 4000. In België is Touring een groot bedrijf dat je helpt als je autopech hebt. Je kan hen bereiken op +32 2288 63 440. In Italië is ACI Soccorso Stradale je beste vriend via het nummer +39 02 66 165 116. In Spanje heb je de luxe om drie verschillende bedrijven te bellen. Reale Seguros is te bereiken op +34 902 365 240. Generali kun je bellen op +34 911 123 443 en Mapfre beantwoord je vragen via +34 902 448 844.

Pechhulp aanvragen
Afbeelding 2: Pechhulp in het buitenland aanvragen

De meest bezochte landen in Europa zijn op een rijtje gezet in een document. Hierin staan ook de noodnummers van de landelijke hulpdiensten die je kan bellen. Wanneer je namelijk geen pechhulpdienst ingeschakeld hebt, kun je voor een hoger tarief de assistentie inschakelen bij de ANWB, Allianz Global Assistance of een andere bedrijf vanuit Nederland. Eenmalig de ondersteuning inschakelen gaat veel meer kosten dan als je een abonnement zou hebben. Het zou kunnen dat de landelijke hulpdienst van het land waar je op dit moment bent goedkoper is dan zonder abonnement een Nederlandse dienst om hulp vragen. Je kunt de alarmcentrale nummers dus bellen om te informeren. De vier grootste pechhulpdiensten van Nederland staan ook in het document inclusief tarieven als je een jaarabonnement neemt. Zo kun je al een eerste vergelijking maken tussen de ANWB, Univé, Allianz Global Assistance en PechonderwegService.

Bewaar het document voor als je op reis gaat naar het buitenland. Je kan ook alvast alle noodnummers in je telefoon zetten. Op die manier weet je zeker dat je ook onverhoopt zonder internetverbinding hulp kunt inschakelen. Je weet het maar nooit…

Download hier de PDF

Tips contact met garagebedrijf

Wanneer je weet of jouw pechhulp verzekering de kosten dekt van het lokale garagebedrijf, kun je op zoek gaan naar een goede, lokale garage. Wanneer mogelijk is het verstandig om meerdere bedrijven te benaderen om te vragen naar de mogelijkheden voor ophalen en eventueel vervangend vervoer voor de tijd dat je auto gerepareerd wordt. Dan kun je nog de buurt verkennen en een leuke draai geven aan je pech moment. Verschillende bedrijven zullen verschillende regels en opties hebben. Kunnen kiezen is altijd handiger.

Uiteraard is het lastig om voorwaardes te bespreken als de taalbarrière flink is. Als je van te voren al weet dat taal een lastig puntje is, kun je het beste al je vragen van te voren opschrijven. Het handigste is om deze via Google Translate te vertalen.

Wanneer je de man van de garage niet begrijpt of hij begrijpt jou niet, kun je wanneer mogelijk een andere telefoon gebruiken en daar de vragen in Google Translate zetten. Die kan vervolgens de vragen uitspreken. Houdt de telefoon met het telefoongesprek er dan erg dichtbij zodat de medewerker van de garage het kan verstaan. Ook Google Translate heeft niet de beste uitspraak, maar wellicht werkt het.

Ook is het verstandig om het telefoongesprek op te nemen. Zo kun je altijd achteraf nog de gemaakte afspraken terugluisteren en eventueel gebruiken als er onverhoopt problemen ontstaan.

Tips voor fun tijdens het wachten

Zoals vermeld is het logisch dat je leuke afleiding wilt tijdens het wachten op hulp. Gelukkig zijn er ook andere dingen die je kunt doen dan uren door je telefoon heen scrollen. Zorg er wel altijd voor dat je ten alle tijden veilig bent.

Dit is hét moment om eens een gek dansje te doen. We zijn gewend om ons altijd normaal te gedragen. Nu je moet wachten zonder telefoon, kun je het even helemaal anders doen. Bedenk danspasjes achter elkaar en laat de medepassagiers het nadoen. Er wordt gegarandeerd gelachen. Niet alleen gaat de tijd dan sneller, het wordt een moment dat je op een vrolijke manier zal onthouden!

Kijk eens heel goed om je heen. Zie je bomen? Bestudeer die dan alsof je een padvinder bent. We zijn erg druk in het leven. Zodra je ‘doelloze tijd’ hebt kun je je dus vervelen, of ook ècht eens verdiepen in wat je ziet. Staat er een boom; ga dan heel uitgebreid en langzaam bekijken hoe die boom eruit ziet, wat de structuur is en hoe het voelt. Je kan helemaal opgaan in de kleinste dingen als je jezelf er echt voor openstelt. Zo kun je wel een uur één specifieke boom bestuderen.

Auto toch verkopen

Is er meer aan de hand en wordt de reparatie duurder dan dat je auto nog waard is? Dan kun je ervoor kiezen om je auto te verkopen. OSW regelt eenvoudig en snel het beste bod voor uw auto. Ook als deze in het buitenland staat. Onze 11 jaar ervaring komt hier mooi aan te pas. Meldt je auto hier binnen enkele minuten aan.

Ontvang een bod op je auto


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wat kost te hard rijden in het buitenland?
Wat kost te hard rijden in het buitenland?
21/06/2022
De zomervakantie ligt om de hoek en de zon schijnt op dit moment al flink. Dat geeft je vast de zomerkriebels om heerlijk op reis te gaan. Vele Nederlanders gaan met de auto op vakantie naar een bestemming in Europa. 44% van alle vakantiegangers richting het buitenland [...]
Hoe kan je een auto overschrijven?
Hoe kan je een auto overschrijven?
22/05/2022
Een geslaagde overschrijving is van enorm belang bij de overdracht van de auto. Bij de aan- of verkoop van een auto ben je wettelijk verplicht om het desbetreffende kentekenbewijs over te schrijven op de naam van de nieuwe eigenaar. De eigenaar van elke auto wordt [...]
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
29/04/2022
Bij een voorbereiding op een operatie komt veel kijken. Het is spannend en kan mentaal veel met je doen, maar je moet ook alles praktisch regelen. Zeker omdat de meesten van ons een druk leven hebben en wellicht ook een gezin. Kun je jezelf dan een lift naar het [...]