Blogs

Caravans en campers waren nog nooit zo populair!

Geplaatst: 30 juni 2021
Geschatte leestijd: 10 minuten
Categorie: Camper
Caravans en campers waren nog nooit zo populair!

Ondanks dat we waarschijnlijk weer ‘gewoon’ op vliegvakantie kunnen dit jaar, is de verkoop van caravans en campers explosief gestegen. Menig Nederlander heeft het kampeervirus opgelopen en trekt er ook dit jaar met een eigen kampeervoertuig op uit. Er hebben in Nederland nog nooit zoveel caravans en campers geregistreerd gestaan. Dit heeft brancheorganisatie BOVAG bekend gemaakt.

In de eerste vijf maanden van 2021 zijn er in totaal 20.141 nieuwe en tweedehands campers en caravans afgeleverd. Dit is bijna de helft meer in vergelijking met vorig jaar. Daarnaast is het zelfs het hoogst geregistreerde aantal kampeervoertuigen in vijftien jaar tijd. Er zijn in totaal 1655 nieuwe en 7677 gebruikte campers verkocht. Dit is ruim zestig procent meer dan in 2020. De caravanverkoop bleef, met een stijging van 35 procent, iets achter op de kampeerauto’s. Toch zijn er in de eerste helft van het jaar meer dan 4000 nieuwe caravans geregistreerd.

Waarom is kamperen zo populair?

In 2020 was een vakantie in eigen land de favoriete bestemming voor de Nederlandse vakantiegangers. Dit kwam natuurlijk door het coronavirus. Kamperen met een kampeervoertuig is het hele jaar door gewoon mogelijk geweest, zelfs al waren de sanitaire voorzieningen op campings gesloten en zat Nederland in het najaar grotendeels op slot. Op reis met een caravan of camper was voor veel mensen een veilige en risicovrije manier om toch op vakantie te kunnen gaan.

Zijn caravans en campers dan alleen maar populair door corona?

Nederlanders besluiten ook deze zomer weer te kamperen, hoewel de vakantie vooruitzichten voor het buitenland er een stuk rooskleuriger uitzien dan vorig jaar. Dit jaar trekken we wederom massaal met kampeervoertuigen richting onze favoriete vakantiebestemming. Heeft dit dan alleen maar te maken met corona? Nee, dat niet. Caravans en campers waren al in trek vóór corona überhaupt om de hoek kwam kijken. Kampeervoertuigen waren toen met name populair onder de pensionado’s. Afgelopen jaren is echter te zien dat ook jonge stellen en gezinnen het kamperen hebben ontdekt. Waarschijnlijk omdat een campingvakantie onwijs gezellig is, ook voor jonge en oudere kinderen. Daarnaast is een kampeervakantie voordeliger, heb je de tijd aan jezelf en geeft een kampeervoertuig je het ultieme gevoel van vrijheid.

Wat kost een caravan of camper?

Ben je zelf ook nieuwsgierig geworden naar het aanschaffen van een caravan of camper? Dan moet je rekening houden met de volgende kosten:

Kosten caravan

Een nieuwe caravan koop je voor tussen de 12.000 en 25.000 euro. Nu kan je natuurlijk ook een duurdere caravan nemen, maar gemiddeld geven we niet meer dan 25.000 euro uit. Daarnaast moet je wel 500 euro betalen voor het aanschaffen van een E rijbewijs (als je deze nog niet hebt) en heb je ook te maken met periodieke kosten zoals de verzekering, onderhoud en stalling. Vind je tienduizenden euro’s net iets te veel geld om uit te geven? Dan kan je ook kiezen voor een caravan occasion. Wat je hiervoor betaalt heeft te maken met de leeftijd, het merk en algehele staat van de caravan. Je zou eventueel kunnen kiezen voor een opknapper. Al zitten hier ook weer haken en ogen aan, omdat het onderhoud van dit soort caravans veel meer geld kost dan wanneer je een nieuwe caravan koopt.

Kosten camper

Een nieuwe camper kost ongeveer 45.000 euro. Net zoals bij de caravan is er geen maximumprijs en kan je een camper verder zo duur en luxe maken als je jezelf kan veroorloven. Buiten de aanschafprijs betaal je ook wegenbelasting, verzekering, onderhoud en stalling. Een tweedehands camper is weliswaar voordeliger, maar het is wel belangrijk om zeker te weten dat het kampeervoertuig in goede staat is. Anders zal je waarschijnlijk veel meer kwijt zijn aan je camper dan de bedoeling is.

Huren

Een ander alternatief is een caravan of camper huren. Zo kan je op een rustige manier bekijken of het bezitten van een kampeervoertuig wel iets is dat bij je past. Niet geheel onbelangrijk aangezien het toch een behoorlijke investering is.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Vochtschade aan je camper of caravan
Vochtschade aan je camper of caravan
22/04/2021
Vochtschade aan je camper of caravan, niemand zit daar op te wachten. Vocht kan leiden tot heel wat narigheden zoals schimmels. Daarnaast kan het je kampeerwagen beschadigen, met dure reparaties tot gevolg. Door jaarlijks een vochtmeting te doen in je camper of caravan [...]
Caravan of camper kopen? Onmisbare tips voor je kampeerleven droom
Caravan of camper kopen? Onmisbare tips voor je kampeerleven droom
07/04/2021
Ook in 2021 is op vakantie in eigen land onwijs populair. Dit heeft natuurlijk te maken met de coronaregels en eventuele reisbeperkingen. Veel Nederlanders durven het om deze reden ook niet aan om toch een vakantie in het buitenland te boeken. De verkoop van caravans en [...]
Verkoopcijfers mobiliteitsbranche 2020
Verkoopcijfers mobiliteitsbranche 2020
19/02/2021
Het is inmiddels alweer februari, hoog tijd om eens terug te kijken op het afgelopen jaar. De BOVAG heeft inmiddels de verkoopcijfers van tweedehands voertuigen over het jaar 2020 gepubliceerd. Ondanks het coronavirus zijn er een stuk meer tweedehands auto’s , [...]