De grote trek naar het zuiden staat gepland of je hebt je camper na een heerlijke vakantie weer geparkeerd in de stalling. Waar het voorheen geen enkel probleem was om met een rokende uitlaat over de ‘Autopista del Mediterrani’ te sjezen, is dat tegenwoordig een ander verhaal. Voertuigen die te veel uitstoot produceren, worden een halt toegeroepen.
Die verschillende uitlaatgassen - van fijnstof tot CO2 - zijn slecht voor mens en milieu. Door de ambitieuze doelen van het klimaatakkoord van Parijs wordt de uitstoot hiervan aan banden gelegd. Zo zijn er bijvoorbeeld milieuzones in Nederland en de rest van Europa ingesteld. Deze gebieden zijn verboden terrein voor voertuigen die niet voldoen aan de juiste eisen. Voordat je op vakantie gaat - of wanneer je een camper wilt kopen, is het handig om te weten welke milieuzones er voor jouw camper gelden. We vertellen je in dit artikel meer over die milieuzones.
Een milieuzone is een gebied waar specifieke milieumaatregelen gelden, om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen. De specifieke regels per milieuzone zijn verschillend. We delen de belangrijkste regels van de milieuzones in binnen- en buitenland. Controleer wel altijd de regels van de milieuzones voor je camper, voordat je op vakantie gaat. Ze veranderen continu.
“Controleer de regels voor camper milieuzones voordat je op reis gaat. De regels veranderen continu en zijn op iedere plek anders.”
Ook als je op dit moment nog geen trotse eigenaar bent van een camper, is het belangrijk om rekening te houden met de milieuzones voor campers. Als je van plan bent om een camper te kopen, kijk dan eerst naar de uitstoot ervan. Het voorkomt een hoop stress en gedoe als je vooraf weet of je met jouw camper in een bepaald gebied mag rijden.
Waarschijnlijk is jouw (toekomstige) camper op regelmatige basis in Nederland. Je maakt trips in de omgeving of stalt ‘m in je eigen woonplaats. Handig als je weet dat je gewoon in je eigen stad ermee de weg op mag. Er zijn in Nederland geen aparte regels voor campers in milieuzones - deze vallen onder personenvoertuigen.
Tot 2025 zijn er twee soorten milieuzones in Nederland en die hebben alleen betrekking op dieselvoertuigen. Er zijn zones waar alleen diesels met emissieklasse 3 of hoger (Euro 3) of zones met emissieklasse 4 of hoger (Euro 4) toegang tot krijgen. Woon je in zo’n gebied en is de emissieklasse van je oude diesel 1, 2, of 3? Dan mag je in deze gebieden niet meer de weg ermee op. Het eigen woongebied is hierop een uitzondering. Vanaf 2025 worden deze klassen verhoogd naar emissieklasse 4 en 5.
Heb je een camper op diesel die vóór 2006 is gebouwd? Dan is de kans groot dat deze in een te lage emissieklasse valt voor de (camper) milieuzones in Nederland. Op milieuzones.nl kun je achterhalen in welke emissieklasse jouw camper of auto valt. Voor dieselbussen-, bestelauto’s en vrachtwagens gelden andere regels.
Steeds meer gemeenten in Nederland stellen milieuzones in. Op het moment van schrijven hebben Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht milieuzones. In Maastricht en Nijmegen wordt op dit moment overwogen om ook hier deze zones in te stellen.
Heeft je camper een te lage emissieklasse waardoor je een bepaald gebied niet mag doorkruisen? In sommige gevallen kan je dan ontheffing op de milieuzone aanvragen. Bijvoorbeeld als je voertuig 40 jaar of ouder is (oldtimer campers krijgen ontheffing op de milieuzone), als het gaat om een rolstoeltoegankelijk voertuig of wanneer je een camper hebt met carrosseriecode SA waarbij je in een milieuzone woont. Let op: je hebt in het laatste geval alleen ontheffing voor de eigen milieuzone, niet tot andere milieuzones.
Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland met je camper? Dan is het slim om éérst te bekijken of je met jouw camper de milieuzones in mag. We zetten de populairste Europese camperbestemmingen voor je op een rijtje:
Genieten van een overheerlijke Riesling in de Moezelvallei of als tussenstop van je vakantie: massaal trekken we met de camper naar Duitsland. Waarschijnlijk ben je daar wel bekend met de milieuzones. Voor veel Duitse steden heb je een groene milieusticker nodig om aan te tonen dat je hier mag rijden. Heb je die niet, dan ontvang je automatisch een boete bij terugkomst van je vakantie. De milieuzones in Duitsland herken je aan het verkeersbord ‘Umweltzone’. Je camper dient hierbij te voldoen aan de Euro 6- of soms Euro 5-norm.
In Duitsland zijn de milieuzones voor campers dus strenger dan in Nederland. Je vindt deze milieuzones in grote steden waaronder Düsseldorf, Berlijn, Hamburg, Stuttgart en Darmstadt.
Frankrijk is de perfecte camperbestemming voor veel Nederlanders. Ver genoeg om je in een compleet andere cultuur te wanen en niet te ver om er comfortabel naartoe te rijden. Bourgondisch genieten aan de Dordogne, flaneren aan het strand van Biarritz of helemaal tot rust komen in Normandië.
Frankrijk kent drie milieuzones: de lage-emissiezone (ZFE), permanente milieuzones (ZCR) en tijdelijke milieuzones (ZPA). Voor de tijdelijke milieuzones heb je een sticker op je voorruit nodig. Voordat je op vakantie gaat met je camper, is het daarom slim om te achterhalen of je een sticker nodig hebt - er zijn namelijk 6 verschillende soorten. Op basis van de kleur en het nummer van je sticker kun je dan een bepaalde milieuzone met de camper doorkruisen.
Vrijblijvend een bod op je camper ontvangen
Heb je een actief weekend in de Ardennen gepland of wil je uitwaaien aan de Belgische kust? Op slechts een paar uurtjes rijden sta je al op je vakantiebestemming in België. Aangezien België is opgedeeld in twee delen (Vlaanderen en Wallonië) gelden er andere regels.
In Vlaanderen zijn er milieuzones in Antwerpen, Brussel en Gent en vanaf 2022 moet je camper minimaal Euroklasse 5 hebben. In Wallonië zijn sinds 2023 voertuigen met een Euro-1 klasse of lager verboden. In de komende jaren worden die klassen verhoogd, al is het nog niet helemaal duidelijk wanneer deze regel van kracht gaat. Houd hier rekening mee voordat je een milieuzone in België inrijdt met je camper.
In een groot deel van Europa vind je milieuzones. Via de website van het NKC kan je kijken of jouw bestemming in een milieuzone ligt en of je eventueel een milieusticker nodig hebt.
De oude diesel heeft het zwaar te verduren. De dieselprijzen aan de pomp stijgen waardoor dit alternatief op benzineauto’s in populariteit afneemt. Door de komst van milieuzones worden diesels steeds vaker uit stadscentra geweerd en uiteindelijk verdwijnt de diesel uit het straatbeeld. Vanaf 2035 mogen nieuwe auto’s niets meer uitstoten en dat betekent dat de diesel (en uiteindelijk ook de benzine-variant) niet meer geproduceerd wordt.
Heb je een dieselcamper, dan doe je er slim aan deze nu te verkopen. Steeds minder mensen kiezen voor een diesel-exemplaar en dat betekent dat jouw camper minder waard wordt. Op Marktplaats raak je de camper waarschijnlijk niet meer aan de straatstenen kwijt, maar een opkoper, handelaar of garage kan de onderdelen uit je oude camper nog goed gebruiken.
Worden jij en je dieselcamper tegengewerkt door alle strenge regels en is het tijd dat jullie wegen scheiden? Verkoop je dieselcamper via OSW. Je hebt geen gedoe met onrealistische biedingen, potentiële kopers die niet komen opdagen en de hele papierwinkel eromheen. Het enige wat jij ontvangt is een realistisch bod binnen 24 uur na publicatie op het platform.
Je hoeft alleen maar je kenteken in te vullen en je aanvraag te versturen. Onze verkoopmakelaar neemt contact met je op en zet je advertentie uit onder de meer dan 500 aangesloten garages op ons platform. Binnen 24 uur ontvang je het beste bod en jij bepaalt of je je camper voor die prijs verkoopt, of niet. Geheel vrijblijvend en jij als koper betaalt niet voor onze services. Is je camper verkocht? Dan regelen wij de overschrijving en het ophalen ervan. Zodat jij zorgeloos op zoek kunt naar een camper die geschikt is voor alle milieuzones in Europa!