Blogs

Welk rijbewijs voor een aanhanger, oplegger of caravan in 2022?

Geplaatst: 23 augustus 2022
Geschatte leestijd: 3 minuten
Categorie: Caravan
Welk rijbewijs voor een aanhanger, oplegger of caravan in 2022?

Om in een auto te rijden heb je rijbewijs B nodig. Dit heb je, als standaard automobilist, dan ook waarschijnlijk in je bezit. Met rijbewijs B mag je anno 2022 maximaal 8 personen vervoeren in een auto van maximaal 3500 kg. Maar mag je met dit rijbewijs ook met een aanhanger, oplegger of caravan rijden? En wanneer heb je een BE rijbewijs nodig? Je leest het in dit artikel.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je wilt weten of je een aanvullend rijbewijs nodig hebt. Je wil bijvoorbeeld een aanhanger of caravan achter je auto vervoeren. In dit geval is het belangrijk om te weten wanneer je een BE of B+ code 96 rijbewijs moet behalen. De nieuwe regels zijn hieronder uiteengezet.

Toegestane massa B rijbewijs

Welk rijbewijs je nodig hebt voor een aanhanger, caravan of oplegger heeft te maken met de toegestane maximale massa. De toegestane maximale massa is het lege gewicht van de aanhanger of oplegger, plus het maximale laadvermogen. Heb je een standaard rijbewijs B? Dan mag je een aanhanger en oplegger trekken van maximaal 750 kilo. Dit is ongeveer 100 kilo leeggewicht, plus nog 650 kilo aan laadvermogen. Daarnaast mag je een aanhanger vervoeren van meer dan 750 kilo mits de aanhanger en de auto samen niet boven de 3.500 kilo (inclusief laadvermogen) uitkomen. Dat komt omdat je in totaal maximaal 3500 kg mag vervoeren met de auto. De conclusie; het leeggewicht, de aanhanger en het laadvermogen mogen samen niet meer dan 750 kilo wegen tenzij de auto inclusief personen en bagage minder dan 3500 kg weegt. Je totale gewicht mag dus nooit boven de 3500 kg uitkomen met een aanhanger of oplegger achter de auto. Dat wordt wegen!

Bij de caravan is het net even anders; als de caravan onder de 750 kg weegt, kun je die altijd met een rijbewijs B vervoeren. Dat kan ook als het totale gewicht inclusief de auto boven de 3500 kg uitkomt. Dit is dus een verschil met de aanhanger en de oplegger waarbij het totale gewicht inclusief auto altijd maximaal 3500 kg is.

Wanneer is een rijbewijs BE nodig om een aanhanger, oplegger of caravan te trekken?

Heb je een BE rijbewijs nodig of twijfel je of je dit aanvullend rijbewijs nodig hebt om je aanhanger, oplegger of caravan te trekken? Dit zijn de voorwaarden:


Met een rijbewijs BE van voor 2013 mag je iedere aanhanger of oplegger gebruiken.


Met een rijbewijs BE mag je met je auto een aanhanger en oplegger trekken van maximaal 3.500 kilo. Dit omvat wederom het leeggewicht en laadvermogen. Je mag onder bepaalde voorwaarden ook een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer dan 3.500 kg is. Dateert je BE rijbewijs van voor 19 januari 2013? Dan mag je iedere aanhanger of oplegger gebruiken. In dit geval is er geen grens wat betreft het gewicht en laadvermogen. Het enige waar je rekening mee moet houden is de maximale trekhaaklast. Deze vind je op het kentekenbewijs of in het instructieboekje van je auto.

Voorwaarden B+ Code 96 rijbewijs

Een B+ Code 96 rijbewijs volstaat wanneer het gewicht van de auto en aanhanger of caravan samen niet hoger is dan 4250 kg (leeggewicht en laadvermogen).

Overzicht combinaties rijbewijs en aanhanger, oplegger of caravan

Hieronder een overzicht waarin precies duidelijk is wanneer je rijbewijs B of rijbewijs BE nodig hebt. Ook is Code 96 en C1E en CE meegenomen. Zo zie je precies het verschil in gewicht waarmee je mag rijden tussen de verschillende rijbewijzen.

Gewicht auto Gewicht aanhanger Rijbewijs
3.000 kg 650 kg B
2.400 kg 850 kg B
2.400 kg 1.400 kg B+ Code 96
2.400 kg 2.000 kg BE
3.000 kg 4.000 kg BE, C1E of CE

Bron: Rijksoverheid

Nieuwe caravan kopen? Houd rekening met het benodigde rijbewijs en het gewicht

Ben je op zoek naar een nieuwe caravan? Of ben je van plan om een auto te kopen waar je ook een aanhanger, caravan, trailer of oplegger mee wil trekken? Let dan heel goed op het gewicht en welk rijbewijs je nodig hebt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Mocht je je huidige caravan willen verkopen om een beter passende caravan terug te kopen, kun je hier je eigen caravan verkopen voor het beste bod mogelijk. OSW zorgt voor een snelle en veilige verkoop van uw caravan. Dat kunt u hier regelen.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen

Relevante artikelen

Tips bij autopech in het buitenland
Tips bij autopech in het buitenland
19/08/2022
Niets is zo vervelend als met autopech langs de weg staan terwijl je in het buitenland bent. Je hebt vast een heerlijke bestemming voor ogen waar je waarschijnlijk een lange tijd naar uitgekeken hebt. Ineens komt er een obstakel je vakantiepret bederven. Hoe zorg je [...]
Wat kost te hard rijden in het buitenland?
Wat kost te hard rijden in het buitenland?
21/06/2022
De zomervakantie ligt om de hoek en de zon schijnt op dit moment al flink. Dat geeft je vast de zomerkriebels om heerlijk op reis te gaan. Vele Nederlanders gaan met de auto op vakantie naar een bestemming in Europa. 44% van alle vakantiegangers richting het buitenland [...]
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
29/04/2022
Bij een voorbereiding op een operatie komt veel kijken. Het is spannend en kan mentaal veel met je doen, maar je moet ook alles praktisch regelen. Zeker omdat de meesten van ons een druk leven hebben en wellicht ook een gezin. Kun je jezelf dan een lift naar het [...]