Blogs

De motorolie van de Action vs. andere merken: wat is beter?

Geplaatst: 25 januari 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
De motorolie van de Action vs. andere merken: wat is beter?

Heb je door de kou een schorre keel? De een smeert de keel met een goede borrel, de ander kiest voor de veiligere keuze: een hoestdrank. Net als jouw keel heeft ook de motor van je auto regelmatig een smeerbeurt nodig. Welke motorolie kun je dan het beste gebruiken? En is de populaire motorolie van de Action goed genoeg voor jouw trouwe vierwieler? We zochten het voor je uit.

Waarom heeft je auto motorolie nodig?

Om je auto als een zonnetje te laten lopen, is het belangrijk dat het oliepeil hoog genoeg is. Motorolie zorgt er namelijk voor dat de bewegende onderdelen worden gesmeerd, het helpt bij het afvoeren van warmte en dicht ruimtes tussen zuigerveren en cilinders af.

Wat gebeurt er als je motorolie niet op tijd wordt ververst?

Wordt de motorolie niet op tijd ververst of is het oliepeil te laag? Dan heeft dit invloed op de prestaties van je auto. Een te laag oliepeil zorgt ervoor dat motoronderdelen sneller slijten, er vuil wordt opgehoopt óf dat de motor oververhit raakt. Kortom: als je je motorolie niet op tijd ververst, kan de motor kapot gaan. Afhankelijk van het type auto en motor kunnen de kosten variëren tussen de 1.500-5.000 euro om de motor van je auto te vervangen. Is de dagwaarde van je auto lager, dan wordt je auto waarschijnlijk economisch total loss verklaard.


“Is het oliepeil van je auto te laag? Dan kan de motor van je auto het begeven. De kosten om de motor van je auto te vervangen variëren tussen de 1.500-5.000 euro.”


Hoe kun je je motorolie peilen?

Om ervoor te zorgen dat de motorolie op peil blijft, is het belangrijk om het oliepeil regelmatig te checken. Dat doe je als volgt:

  1. Zorg voor een koude motor: controleer het oliepeil bij voorkeur als de motor koud is. Dit zorgt ervoor dat de olie zich heeft kunnen verzamelen in het carter, waardoor een nauwkeuriger meting mogelijk is.
  2. Parkeer op een vlakke ondergrond: zorg ervoor dat de auto op een horizontaal oppervlak staat, dit zorgt voor een nauwkeurige meting.
  3. Open de motorkap en zoek de peilstok: de peilstok is meestal opvallend van kleur (meestal geel of oranje) en heeft een handvat dat vaak voorzien is van de aanduiding "OIL".
  4. Haal de peilstok eruit: trek de peilstok helemaal uit, veeg deze af met een doek of keukenpapier.
  5. Plaats de peilstok terug: steek de peilstok terug en zorg ervoor dat deze goed vastzit.
  6. Haal de peilstok er weer uit: haal de stok er opnieuw uit en bekijk het olieniveau. Meestal heeft de peilstok markeringen die aangeven of het oliepeil tussen het minimum en maximum niveau ligt. Zorg ervoor dat het oliepeil zich ergens tussen deze markeringen bevindt.

OSW tips en tricks

Bekijk ook onze tips & tricks!

Tijdens de kleine en grote beurt wordt ook het oliepeil van je auto gecheckt. Liggen er regelmatig druppels op de grond die niet weggaan? Dan kan het zijn dat je auto olie lekt. Check dan het oliepeil en laat het lek zo snel mogelijk bij een erkende garage repareren.

Motorolie bijvullen: is Action motorolie goed genoeg?

Kom je erachter dat het oliepeil te laag is? Geen nood: je hoeft niet naar een garage de motorolie te laten vullen, dat kan je prima zelf doen. Wel is het belangrijk dat je juiste motorolie gebruikt. Is olie van de Action goed genoeg?

Daar kunnen we geen zwart/wit antwoord op geven. Er zijn veel verschillende soorten diktes in motoroliën, waaronder 0W-20, 20W-50, 10W-60, 5w30 of 5w40. Daarnaast zijn er aanvullende opties zoals mineraal-, synthetisch-, half-syntheet- of volsyntheet-motorolie. Als leek is het logisch dat je geen idee hebt welke motorolie je auto nodig heeft. De grote Nederlandse merken zoals Castrol, Eurol en Kroon Oil hebben een database waarbij je kunt kijken welke motorolie er in jouw auto hoort op basis van het merk.

Daarnaast kun je ook kijken welke motorolie er bij de vorige smeerbeurt is gebruikt. Vaak hebben goedkopere motoroliën - waaronder de motorolie van de Action - dezelfde diktes (bijvoorbeeld 5W-30 of 10W-40) als de bekendere (en duurdere) merken, maar verschillende specificaties. Deze worden niet door de autofabrikanten aangeraden.


"Goedkopere motoroliën zoals die van de Action hebben dezelfde diktes als bekende merken, maar verschillende specificaties. Deze worden niet door de autofabrikanten aangeraden."


De kans is aanwezig dat je auto gesmeerd loopt met motorolie van de Action en je geen problemen ondervindt. Luister je naar het advies van de erkende autogarages, dan kun je beter kiezen voor de motoroliën die door de fabrikant worden aangeraden. In de meeste gevallen is goedkoop namelijk duurkoop.

Worden de kosten van je auto te hoog?

Heb je gebreken aan je motor door een te laag oliepeil? Is je auto APK afgekeurd (en rijp voor de sloop), is de afschrijving van je auto te hoog of is er een andere reden waardoor de reparatiekosten van je auto hoger uitvallen dan de dagwaarde? Dan is het tijd om je auto te verkopen. Dat doe je gemakkelijk via OSW:

- Ontdek vrijblijvend wat je auto waard is
- Ontvang binnen 24 uur het hoogste bod op je occasion
- De verkoop van je auto via OSW is voor jou als verkoper helemaal gratis
- Wij regelen het ophalen van je auto, de overschrijving en betaling

Ontdek wat je auto waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Is een wintercheck voor je auto nodig?
Is een wintercheck voor je auto nodig?
18/01/2024
Moeite hebben om ‘s ochtends je bed uit te komen, de pakjes Kleenex-zakdoekjes die niet van je zijde wijken en in de avond uitgeteld op de bank liggen. De winter is voor veel mensen een seizoen dat met de helft ingekort mag worden. Door het gebrek aan zonlicht [...]
Je auto schoonmaken aan de binnenkant: zó krijg je ‘m brandschoon
Je auto schoonmaken aan de binnenkant: zó krijg je ‘m brandschoon
30/11/2023
Dag in, dag uit zit je in je auto: onderweg naar je werk, naar de sportschool of voor de wekelijkse boodschap. Misschien eet je in alle haast soms een broodje achter het stuur of smeert je kind de hele chocoladereep af aan het interieur. Kortom: het is slim om niet alleen [...]
Afschrijving auto per jaar
Afschrijving auto per jaar
19/10/2023
De aankoop van een auto wordt vaak genoemd als een van de slechtste investeringen die je kunt doen. Dat komt omdat de afschrijving auto per jaar vrij hoog is. Zodra een gloednieuwe auto van de productieband rolt en op jouw naam wordt overgeschreven, daalt deze direct in [...]