Blogs

Waarom motorolie verversen cruciaal is

Geplaatst: 5 juli 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Waarom motorolie verversen cruciaal is

Je auto bestaat uit een hoop onderdelen. De motor kun je zien als het kloppende hart van je voertuig en die heeft regelmatig aandacht en nieuwe motorolie nodig. Motorolie zorgt onder andere voor koeling, reiniging en de prestaties van de auto. Dat zijn belangrijke functies. Men kan snel het gevoel hebben dat zolang de auto rijdt en hij APK goedgekeurd is, er niks aan de hand is. Maar je moet er toch ècht zelf aan denken om je motorolie regelmatig te (laten) verversen, tenzij je een reminder in je agenda zet. Maar hoe vaak moet je de motorolie verversen, wat kost dat en kun je dit ook zelf doen? En de belangrijkste vraag; zijn er consequenties als je door blijft rijden zonder de motorolie te vervangen?

De functie van motorolie is vrij divers. Zo is het koelen van de motor een belangrijk onderdeel, maar het trekt ook het vuil uit de motor. Hierdoor neemt de zuiverheid van de motorolie steeds meer af. Nieuwe motorolie is helder geel en volledig vervuilde motorolie is zwart.

Waarom motorolie verversen?

Wanneer de motorolie zwart geworden is, betekent dat de volledige zuiverheid eruit is en de olie dus geen zuiverend effect meer op de motor kan hebben. Dit betekent dat de vuiligheid in de motor blijft. De oliekanalen kunnen gaan dichtslibben. Wanneer de oliefilter niet vervangen wordt, kan het dicht gaan zitten en geen vuil meer opnemen. Het effect is dat er slijtage kan ontstaan; van lichte tot erge schades.
Zo denk je dus op korte termijn kosten te besparen, maar ga je door de motorolie niet te vervangen meer betalen voor de reparaties op de lange termijn. Het scheelt je dus geld om tijdig de motorolie te verversen.

Hoe vaak motorolie verversen?

De hamvraag is hierna natuurlijk hoe vaak je de motorolie moet verversen. Niet alleen moet er nieuwe motorolie in, maar de oude motorolie moet eruit. Wanneer je niet vaak of lange stukken onderweg bent, hoef je de motorolie maar eens per jaar te vervangen. Denk eraan dat wanneer je vaak kleine stukjes rijdt, de motor niet echt warm gedraaid wordt, op temperatuur komt en het oliefilter sneller vies is. De kans wordt dan groter op een hogere vochtgehalte in de olie. Dit is niet direct ernstig dus schrik vooral niet, maar er kan sneller smug ontstaan. Dit kan de oliefilter weer sneller laten dichtslibben dus vergeet het oliefilter ook niet direct te vervangen wanneer je de motorolie vervangt. Als je regelmatig langere afstanden rijdt kun je het beste na iedere 10.000 tot 15.000 km de motorolie en het oliefilter vervangen. Het is verstandig om een berekening te maken hoeveel kilometers je per maand rijdt om zo uit te rekenen om de hoeveel weken / maanden je je motorolie laat vervangen. Dit kun je vervolgens in je agenda zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van je auto en de prestaties ervan! Een andere tip is om regelmatig het oliepeil te checken. Wanneer de olie tussen de minimale en maximale hoeveelheid te zien is op de oliepeilstok, is er nog voldoende motorolie en kun je nog even wachten met de vervanging. Houdt wel in de gaten dat je toch minstens eenmaal per jaar je olie vervangt. Het kan zijn dat er genoeg olie in de occasion zit, maar dat de motorolie inmiddels volledig onzuiver geworden is en eerder schade aanbrengt dan je motor ondersteunt.

Wat kost motorolie verversen?

De kosten verschillen uiteraard per type auto en of je hybride, diesel of benzine rijdt. Wel ligt het gemiddelde tussen de 75 en 100 euro om de motorolie en de oliefilter te laten vervangen. Dat klinkt behoorlijk veel, maar gezien reparaties aan de motor honderden euro’s kunnen kosten, ben je op de lange termijn goedkoper uit door af en toe die 75 à 100 euro te betalen. Zie het als een investering zodat je auto langer mee gaat en de dagwaarde niet gigantisch daalt. Zodra je een flinke reparatie hebt, kan het zijn dat de dagwaarde van de auto lager ligt dan de torenhoge kosten voor de grote reparaties. Dan wil je de auto liever verkopen en er zo snel mogelijk vanaf. Bij OSW ben je dan aan het juiste adres. Je kan hier je occasion voor het beste bod verkopen. Bij OSW heb je je sloopauto binnen 48 uur verkocht en wordt hij snel opgehaald. Zo bespaar je flink op de verzekering en wegenbelasting die na de overdracht stopgezet kunnen worden. Wat de ervaring leert, is dat je relatief gezien minder voor je auto kunt vragen wanneer er nog een grote reparatie aan komt. Logisch, want die kosten gaan van de waarde van je auto af. En al helemaal zonde als dat komt doordat je vergeten was de motorolie te vervangen.

Welke motorolie gebruiken?

Dat verschilt per auto en type. Er zijn mensen die beweren dat de motorolie van een goedkope winkel goed werkt, en er zijn mensen die zweren dat alleen goede kwaliteit en daardoor dure olie goed is. Het is dus verstandig om goed te kijken naar wat je te besteden hebt en wat je gevoel hierin ook zegt. Voor optimaal advies ga je naar de garage al kun je er vergif op innemen dat die niet de allergoedkoopste motorolie zal adviseren. Wel kun je luisteren naar de redenen waarom een kwalitatieve motorolie beter zou zijn waardoor je daarna een weloverwogen keuze kunt maken. Ook speelt de leeftijd van de auto een rol. Wanneer je een gloednieuwe auto hebt zul je er hopelijk een stuk zuiniger op zijn dan wanneer je auto al 15 jaar oud is.

Olie laten verversen

Kan je zelf motorolie vervangen?

Er zijn mensen die zelf de motorolie willen vervangen. De meeste mensen hebben geen brug staan thuis en moeten het op een andere manier regelen. Voor een nauwkeurige uitleg hoe je zelf de motorolie op een veilig en succesvolle manier vervangt, kunt je hier klikken. Je kunt waarschijnlijk zelf een goede inschatting maken of het gaat lukken om de motorolie op een veilige en goede manier te vervangen. Ben je handig en klus je vaker? Dan kun je je er waarschijnlijk wel aan wagen. Hou er rekening mee dat je kleren ook erg smerig kunnen worden. Je bespaart dan weliswaar die 75 euro aan motorolie verversing, maar als vlekken krijgt die er niet meer uit gaan op je goede kleren, kost het je indirect alsnog dat bedrag.

Motorolie in alle auto’s?

Tegenwoordig bestaan er niet alleen benzine en dieselauto's, maar worden er erg veel hybride en volledig elektrische auto’s verkocht. De volledig elektrische auto gebruikt geen bougies, versnellingsbak en daardoor motorolie. Je hoeft dan ook niet te denken aan de motorolie verversen.

Een hybride auto rijdt het beste op een motorolie die zeer uniek en speciaal is. Het moet namelijk een lage viscositeitsgraad hebben zodat de elektrische accu niet aangetast wordt. Het vervangen van de motorolie bij een hybride auto is dus wel noodzakelijk.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen

Relevante artikelen

Hoe kun je het beste je motor wassen?
Hoe kun je het beste je motor wassen?
16/05/2022
Verkeerd wassen van je motor is de nummer #1 reden van schade aan de motor. Voornamelijk lakschade, roest en andere corrosie. Erg zonde om je motor binnen een uur door verkeerd wassen flink te beschadigen en daardoor in waarde te laten afnemen. Daarom hebben wij een [...]
Hoogte verkeersboetes 2022: Zo duur worden de bekeuringen
Hoogte verkeersboetes 2022: Zo duur worden de bekeuringen
16/11/2021
Het is weer die tijd van het jaar. Nee, we hebben het nu niet over Sinterklaas, Kerst en al die andere leuke dagen, maar over de nieuwe verkeersboete bedragen voor het komende jaar. Nieuwsgierig naar wat de hoogte van diverse verkeersboetes in 2022 is? Lees dan snel [...]
Wanneer heeft je auto een grote beurt nodig?
Wanneer heeft je auto een grote beurt nodig?
13/07/2021
Hoewel moderne auto’s tegenwoordig zelf kunnen bepalen wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt, kent iedereen de termen ‘grote en kleine beurt ’ wel. Een grote beurt wordt ook wel groot onderhoud genoemd. Als je auto deze beurt nodig heeft worden [...]