Blogs

Waarom heeft een auto de kleine beurt nodig?

Geplaatst: 6 juli 2021
Geschatte leestijd: 10 minuten
Categorie: Automotive
Waarom heeft een auto de kleine beurt nodig?

Ben je de trotse eigenaar van een auto? Dan weet je dat de periodieke onderhoudsbeurten onlosmakelijk verbonden zijn met de conditie van je voertuig. De noodzaak van een grote beurt kennen we wel. Maar ook de kleine beurt is heel belangrijk om je auto in goede staat te houden. We leggen je in dit blog uit waarom.

Als autobezitter heb je wellicht wel gehoord van de ‘kleine beurt’ en dat je auto deze een keer in de zoveel tijd nodig heeft. Toch bestaat er onduidelijkheid over wat een kleine beurt precies inhoudt en wat er tijdens zo’n beurt wordt gedaan. Waarom heeft je auto die kleine beurt nodig?

Wanneer heeft je auto een kleine of grote beurt nodig?

De nieuwe moderne auto’s geven door middel van een lampje in het dashboard aan dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt van je auto. Niet iedereen heeft een dergelijke auto in zijn bezit, dus hoe weet je dan dat het tijd is voor de kleine beurt van je voertuig? In de meeste gevallen heeft je auto iedere 10.000 à 15.000 kilometer een onderhoudsbeurt nodig. De kleine beurt wisselt zich af met de grote beurt. Rijd je jaarlijks minder dan het aangegeven aantal kilometers? Dan kan je een kleine en grote beurt eventueel combineren met je APK. Zo weet je zeker dat je auto al het groot en klein onderhoud krijgt wat hij nodig heeft.

Wat valt onder klein onderhoud aan je auto?

Tijdens de kleine beurt van je auto worden er bepaalde dingen nagekeken. Zoals de naam al doet vermoeden is deze controle een stuk minder uitvoerig als bij de grote beurt, zo worden vooral de onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage nagekeken.
Dit wordt nagekeken als je jouw auto voor klein onderhoud naar de garage brengt:

  • Koelvloeistof
  • Uitlaat
  • Interieurfilters
  • Distributieriem
  • Motorolie
  • Oliefilter
  • Luchtfilter
  • Remvloeistof
  • Remmen
  • Banden
  • Accu
  • Zijn er lekkages?
  • Katalysator
  • Multiriemen
  • Ruiten en ruitenwissers
  • Schokdempers
  • Verlichting

Kosten kleine beurt auto

Wat een kleine beurt gaat kosten is mede afhankelijk van wat er precies vervangen moet worden. Daarnaast kan de prijs per garage verschillen. Je moet rekenen op een bedrag tussen de 100 en 150 euro. Dit kan echter ook hoger uitvallen als er veel slijtage is, of je auto lang geen beurt heeft gehad. In zo een geval moet er vanzelfsprekend meer vervangen worden en hier betaal je dus ook voor.

Kan je de kosten van een kleine beurt verlagen?

Als je een beetje handig bent kan je bepaalde dingen ook zelf vervangen voordat je de auto wegbrengt voor een kleine beurt. Je hoeft geen automonteur te zijn om de kosten iets te drukken door bepaalde zaken al zelf in orde te maken, voordat je de auto naar de garage brengt. Denk aan het verversen van je motorolie, ruitensproeier- en koelvloeistof bijvoorbeeld.

Waarom is een kleine beurt net zo belangrijk als een grote beurt?

Veel mensen nemen het niet zo heel nauw met de onderhoudsbeurten van hun auto. Het is tenslotte niet wettelijk verplicht. Je loopt echter wel een groter risico dat je auto APK wordt afgekeurd als de onderdelen niet op orde zijn. Niet te vergeten: wat als een van de onderdelen het door slijtage begeeft? Meestal ben je dan veel verder van huis, en dat terwijl het makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Defecte onderdelen

Tijdens de kleine beurt worden defecte onderdelen direct opgemerkt en vervangen. Zo voorkom je dat je auto beschadigt en de reparatiekosten waarschijnlijk nog veel hoger gaan uitvallen. Sla je een grote of kleine beurt over? Dan heb je geen garantie meer op je auto. Daarnaast is het gevaarlijk om met defecte of sterk versleten auto-onderdelen de weg op te gaan. Een risico wat je als automobilist liever niet wil nemen, want een eventueel ongeluk komt je nog veel duurder te staan. Vergeet ook niet dat een auto met een netjes up-to-date onderhoudsboekje veel meer oplevert als je de auto ooit wil gaan verkopen.

Sla dus nooit een onderhoudsbeurt aan je auto over. Ook de kleine niet!


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Er zitten meer spinnen in je auto dan je denkt!
Er zitten meer spinnen in je auto dan je denkt!
23/06/2021
Het internet staat bol met nieuwsberichten over automobilisten die schrikken van hun spin en hun auto prompt tegen de vangrails parkeren. Het is dan ook een schrikbeeld van menig persoon met een echte spinnenangst: Je kijkt naar een random plek in je auto en ziet dat er [...]
Per 1 juli 2021 verplicht kilometerstand registratie voor motorfietsen
Per 1 juli 2021 verplicht kilometerstand registratie voor motorfietsen
18/06/2021
Motorzaken moeten vanaf 1 juli 2021 de kilometerstand van motoren registreren bij de RDW . Dit gaat op dezelfde manier als waarop op dit moment de kilometerstand van auto\'s wordt geregistreerd. De verplichte kilometerstand registratie moet ervoor zorgen dat er minder [...]
6 dingen die slecht zijn voor je auto (maar we weleens doen)
6 dingen die slecht zijn voor je auto (maar we weleens doen)
30/03/2020
Op het moment dat je een nieuwe (tweedehands) auto hebt gekocht, zal je er alles aan doen om te zorgen dat deze zo lang mogelijk netjes blijft. Echter sluipen er na, verloop van tijd, wat dingen in die ervoor kunnen zorgen dat je flitsende bolide niet zo lang meegaat als [...]