Een auto bezitten geeft je zowel lusten als lasten. Je ervaart de ultieme vrijheid, het is vaak de snelste (en meest efficiënte) manier van vervoer en je bent van niemand afhankelijk. Om die auto als een zonnetje te laten lopen, is het belangrijk dat je ‘m goed onderhoudt. De remmen smeren, banden op tijd laten vervangen en olie op peil houden zijn standaard checks. Om ervoor te zorgen dat jij ieder jaar veilig over de Nederlandse wegen racet, is het belangrijk om je auto te onderwerpen aan een periodieke check: de APK keuring.
Op deze pagina vertellen we wanneer je dit moet doen, wat er wordt gecheckt, hoeveel dit ongeveer kost en wat je kunt doen als je APK is verlopen. Kortom: alles over de APK keuring lees je in dit blog.
APK is de ‘Algemene Periodieke Keuring’. De term ‘APK keuring’ is dus eigenlijk dubbelop, want de ‘keuring’ zit al verwerkt in deze afkorting. Toch wordt het in de volksmond vaak zo genoemd. Dit is een verplichte periodieke keuring voor je auto door het RDW, waarbij de verkeersveiligheid, het milieu en de registratie van het voertuig wordt gecheckt.
Naarmate een auto ouder wordt, is het risico op gebreken groter. Heb je een auto van een paar jaar oud, dan moet je ‘m waarschijnlijk jaarlijks laten keuren. Heb je een gloednieuwe auto, dan ontspring je voorlopig de dans. De eerste APK keuring vindt plaats als de auto vier jaar oud is. De volgende twee keuringen om het jaar en daarna is de APK jaarlijks. Gelukkig hoef je dit niet zelf uit te rekenen, maar ontvang je automatisch een brief van de belasting vlak voordat je APK vervalt. En met onze kentekencheck zie je direct de APK vervaldatum.
Er is geen vast bedrag voor de APK keuring, dit bepaalt een garage zelf. Soms wordt de APK in combinatie met een onderhoudsbeurt gepland en daardoor bespaar je kosten. De prijs voor de keuring ligt tussen de 19 en 63 euro. Het loont dus om een aantal APK keuringen te vergelijken, zodat je hier niet te veel voor betaalt.
Moet een onderdeel vervangen worden of is een reparatie nodig? Deze kosten komen erbij. Is het een essentieel onderdeel van de keuring, dan moet je het laten vervangen. Anders wordt de auto niet goedgekeurd. De meeste autogarages laten dit vooraf weten, zodat je niet voor een vervelende verrassing staat. Zeker weten dat je te maken hebt met een garage die erkend is door het RDW? Bekijk onze aangesloten garages en plan je APK.
Iedere APK ziet er hetzelfde uit: de garage heeft vanuit het RDW een vaste checklist met alle zaken die gecheckt worden. Is er een gebrek in één onderdeel, dan komt de auto niet door de keuring. Tijdens de APK wordt op de volgende punten gecheckt:
Worden de reparatiekosten van je auto te hoog of wordt het tijd voor een nieuw exemplaar, maar is je auto APK afgekeurd? Dan heb je als verkoper een slechte onderhandelingspositie. Op verkoopplatforms zoals Marktplaats kunnen autokopers voertuigen uitfilteren waarvan de APK binnenkort verloopt, of al verlopen is. Wil je je auto verkopen dan is het slim om eerst de auto te laten keuren. Komt je auto niet meer door de keuring, dan is het belangrijk om er niet meer mee de weg op te gaan. Je loopt dan het risico dat je een boete ontvangt. Meld je auto af bij het RDW binnen een maand na het vervallen van de APK, of verkoop je auto aan een garage die sloop- en schadeauto’s overneemt. Bij OSW zijn meer dan 500 erkende garages aangesloten. Wil je je auto zonder APK verkopen? Dan regelen we dat voor jou. Je meldt je auto aan, ontvangt binnen 24 uur een bod en bij acceptatie regelen wij de betaling, vrijwaring en ophalen van het voertuig.
De voordelen van je (afgekeurde) auto verkopen via OSW:
Weten wat jij voor je auto terugkrijgt?
Heb je een nieuwe auto, dan hoeft deze niet APK gekeurd worden. De eerste keuring vindt na 4 jaar plaats, daarna om het jaar en vanaf 8 jaar oud wordt de auto jaarlijks gekeurd. Weten wat de APK vervaldatum van je auto is? Doe de kentekencheck.
Is je auto afgekeurd of ben je te laat met het regelen van de APK? Regel de keuring alsnog zo snel mogelijk. Bij gebreken aan onderdelen kan het voor onveilige situaties op de weg zorgen. Is de APK verlopen maar heb je wel een afspraak? Regel de APK keuring binnen twee maanden. Je mag ondertussen niet meer met de auto rijden, anders ontvang je een boete. Is de APK vervaldatum meer dan twee maanden verlopen? Dan ontvang je automatisch een boete van 130 euro.
Liever voorkomen, dan genezen. Plan daarom je APK op tijd. Je kunt de APK keuring 2 maanden vóór verval plannen, zonder dat de vervaldatum naar voren schuift.
Dit hangt van de garage af. Vaak duurt zo’n keuring de hele dag en daarom is het slim om vooraf een afspraak in te plannen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je auto niet op de gewenste dag gekeurd kan worden. Plan voor de zekerheid je APK bij een garage in. Zoek hier een garage voor de APK keuring.