Blogs

Kosten van een caravanstalling: wat ben je kwijt?

Geplaatst: 10 augustus 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Caravan
Kosten van een caravanstalling: wat ben je kwijt?

Deze zomer maken we weer massaal de ‘grote trek’ naar het zuiden. De één kiest voor gemak met een luxe vliegvakantie, de ander gaat er liever zelf op uit met de camper of caravan. Haal je ‘m dit jaar uit de stalling of heb je een spiksplinternieuw exemplaar aangeschaft? In dat laatste geval is het handig dat - voordat je je creditcard ‘swipet’ langs het apparaat van de verkoper - weet wat de kosten van een caravanstalling zijn. Na de vakantie breng jij je vakantiehuisje op wielen dan weer met een gerust hart in z’n winterslaap.

Hoelang mag je caravan of camper voor de deur staan?

Het is niet alleen praktisch om je caravan of camper buiten het hoogseizoen in de winterstalling te parkeren - het is vaak ook verplicht. Je voertuig mag niet het hele jaar voor de deur staan. Dit levert namelijk overlast op voor de andere buurtbewoners en belemmert het uitzicht. In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de meeste gemeenten staat dat je caravan maximaal 3 dagen op de openbare weg mag staan. Hier valt niet alleen de rijbaan onder maar ook parkeerplaatsen, pleintjes, grasveldjes en de stoep. Het is dus niet de bedoeling dat je de caravan af en toe verplaatst naar een andere plek op de openbare weg.

Zorg daarom dat - als je je caravan zomerklaar maakt - je dit maximaal 3 dagen van tevoren regelt.


“De meeste gemeenten staan het toe dat je je caravan maximaal 3 dagen op de openbare weg parkeert. Je eigen oprijlaan valt hier ook onder”


Je caravan uit de winterstalling halen voor de zomercheck

Na een lange, gure winter is het eindelijk weer zo ver: de banden van de caravan worden opgewarmd aan het hete asfalt. Net zoals jij misschien opstartproblemen in de ochtend hebt na een goede nachtrust, heeft je caravan dat ook na een winter in de stalling. Te zachte banden, lichten die niet meer werken, remmen die het laten afweten of een tekort aan vloeistoffen. Het zijn allemaal risico’s die je vakantie mogelijk in het water laten vallen. Zorg daarom dat je je camper, caravan of vouwwagen laat checken op de volgende punten voor vertrek (indien van toepassing):

 • Bandencheck (profieldiepte, draagvermogen, droogtescheuren, bandenspanning en andere slijtage)
 • Koppelingen
 • Verlichting
 • Remmentest (parkeerrem en oplooprem)
 • Stabilisator
 • Chassis
 • Losbreekinrichtingen en kabelaansluiting
 • Gasfles, vulslang, leidingen
 • Bevestiging hulpkoppeling
 • Wielen (de as en de lagers)
 • Uitdraaisysteem
 • Neuswiel
 • Elektrische installatie

Zoek je nog een garage die de zomercheck kan uitzoeken? Zoek een erkende garage bij jou in de buurt. En vergeet niet deze spullen in huis te halen voordat je naar je vakantiebestemming rijdt!

Wat zijn de kosten van een caravanstalling?

De kosten van een caravanstalling lopen enorm uiteen. De ene caravanstalling vraagt 30 euro per maand, de ander 150 euro per maand. Ervan uitgaande dat je de caravan zo'n 11 maanden per jaar stalt, betaal je al snel 300 euro per jaar.


“Je caravan in een caravanstelling parkeren kost je minimaal een paar honderd euro per jaar.”


Staat de caravanstalling in een populair gebied, is de stalling overdekt, is er beveiliging aanwezig, wordt er onderhoud uitgevoerd, wil je de caravan regelmatig uit de stalling halen voor weekendjes weg, en zijn er elektriciteit- en watervoorzieningen? Dit zijn factoren die de kosten opdrijven. Het beste kun je rondbellen over de actuele prijzen in jouw regio en naar de voorwaarden informeren. In bijna alle provincies - van Friesland tot Noord-Holland - vind je caravanstallingen.

Je caravan schoonmaken voordat deze de stalling in gaat

Na je vakantie heeft je caravan, camper of vouwwagen een grondige schoonmaakbeurt nodig. Je zit natuurlijk niet te wachten op een aantal onaangename herinneringen aan je vakantie - waaronder de barbecue-resten van vorige zomer in de voortent.

Niet alleen hygiënisch, maar een grondige schoonmaakbeurt is ook belangrijk om de levensduur van je caravan te verlengen. De stalling is een broedplaats voor roest, vocht en schimmels als je je caravan niet goed schoonmaakt. Loop de volgende punten door na je zomervakantie:

 1. Spoel het grove vuil aan de buitenkant met schoon water af met een tuinslang (geen hogedrukreiniger, om beschadigingen te voorkomen).
 2. De delen die je niet schoon krijgt, behandel je met een speciaal schoonmaakmiddel (caravanreiniger of autoshampoo) en een zachte spons of borstel.
 3. Maak de caravan daarna droog met een zeem en in de schaduw om strepen te voorkomen.
 4. Breng een waslaag aan op de buitenkant, zodat nieuw vuil minder goed hecht.
 5. Heb je door zanderige gebieden gereden? Spoel dan ook de onderkant van de caravan af om beschadigingen te voorkomen.
 6. Was de ramen, stofzuig de vloer, tapijten en bekleding, reinig keukenapparatuur, het fornuis en de koelkast. Verwijder alle voedselresten en maak de binnenkant schoon met een mild reinigingsmiddel en water.

caravan wassen

Wanneer is de beste tijd om je camper of caravan te verkopen?

Het zijn dure tijden. De kosten van de boodschappen, elektriciteitsrekening en brandstof gaan door het dak. Hierdoor levert de zomervakantie voor sommigen meer stress dan ontspanning op. Of het past helemaal niet meer in het budget om vakantie te vieren.

Op vakantie gaan met de caravan lijkt een goedkope optie, maar vergeet niet de verborgen kosten die ermee gemoeid zijn. Brandstofkosten, tolwegen, wegenbelasting, een plek op een camping, onderhoud, reparaties, zomerklaar maken en de kosten voor de caravanstalling.

Denk je erover om je caravan te verkopen omdat de kosten te hoog worden óf omdat je een ander exemplaar op het oog hebt? Het beste kun je dan de caravan vóórdat je ‘m in de stalling zet, verkopen. Om de volgende redenen:

Vraag & aanbod

Je eerste gedachte is misschien om je caravan vlak voor de zomer te verkopen. Hoewel de vraag dan het hoogste is, is de concurrentie dat ook. Je strijdt tegen de grote caravanverkopers die hier hun vak van hebben gemaakt.

Je valt juist meer op door je caravan direct na de zomer te verkopen. Minder aanbod, maar nog steeds voldoende vraag. Net zoals mensen kerstartikelen juist ná kerst kopen, kan je dit principe ook toepassen op de verkoop van je caravan.

De stallingskosten

Je bent er inmiddels achter dat de stallingskosten van een winterstalling behoorlijk hoog liggen. Wil je een heel jaar stalling betalen om ‘m vervolgens te verkopen? Zonde!

Beste aankoopmoment

Wil je je caravan verkopen omdat je een nieuw exemplaar op het oog hebt? Ook dan kun je het beste je huidige caravan na de zomer verkopen. Dan heb je nog het hele jaar om je volgende exemplaar - uiteraard tegen de beste prijs - aan te schaffen.

Het scheelt onderhoud

De caravanstalling werkt als een magneet op je caravan voor vuil, roest en vocht. Laat je ‘m een jaar in de stalling staan, dan moet je ‘m eerst grondig schoonmaken en misschien onderwerpen aan wat onderhoud en reparaties. Bespaar jezelf die kosten, tijd en energie en verkoop je caravan voordat je ‘m in de winterstalling parkeert.

Caravan verkopen

Verkoop je caravan via OSW

Is het tijd om je caravan aankomende winter niet bij de caravanstalling, maar bij een nieuwe eigenaar af te zetten? Via OSW verkoop je je caravan snel, gratis en zonder gedoe. Je concurreert niet met professionele caravanverkopers op platforms zoals Marktplaats. Ook bespaar je jezelf het gedoe rondom niet-serieuze biedingen, kijkers aan je deur, ongemakkelijke onderhandelingen en de administratieve rompslomp. Op OSW.nl zijn meer dan 500 bedrijven aangesloten die met liefde jouw caravan overnemen tegen een eerlijke prijs.

Waar staat OSW voor?

'OSW' staat voor ‘Onze Service Werkt’. Misschien ken je ons wel van de commercials op de landelijke radiozenders en ben je daarom op dit blog terechtgekomen. Of je zocht naar 'OWS': deze termen worden soms door elkaar gehaald.

Al ruim 10 jaar verkopen autobezitters hun auto of ander voertuig met volle tevredenheid via OSW. Dit succes is te danken aan onze uitstekende service, heldere communicatie en transparante voorwaarden. Wil je zelf vrijblijvend ontdekken wat jouw caravan, camper, vouwwagen, auto of motor waard is? Zet je advertentie online en ontvang biedingen van bedrijven door het hele land. Jij bepaalt daarna of je je caravan verkoopt, of niet.

Verkoop je caravan


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen

Relevante artikelen

Caravanverzekering: wat is de beste keuze?
Caravanverzekering: wat is de beste keuze?
23/03/2023
Samen met een groot deel van je landgenoten heb je het plan om deze zomer met de ‘sleurhut’ erop uit te gaan. Via de ‘Route de Soleil’ of andere internationale snelweg kom je na flink wat kilometers in de banden uit op je bestemming. Bijvoorbeeld [...]
De gouden tips om je caravan in uitstekende conditie te houden
De gouden tips om je caravan in uitstekende conditie te houden
05/04/2022
De tijd dat mensen weer op pad gaan met de caravan begint aan te breken. Duizenden Nederlanders gaan de komende periode met de caravan op pad. Mensen met een kampeerwagen ervaren enorm veel voordelen en kijken er echt naar uit. Je bent bijvoorbeeld niet gebonden aan een [...]
Je caravan of camper schoonmaken voor deze naar de stalling gaat
Je caravan of camper schoonmaken voor deze naar de stalling gaat
31/08/2021
De vakantieperiode is bijna voorbij. Als je op vakantie bent geweest met de caravan of camper is het de hoogste tijd om de vakantie van het voertuig af te wassen en deze weer blinkend schoon in de stalling te zetten. Deze grondige poetsbeurt is niet alleen prettig, maar [...]