Nog maar een paar maandjes en dan is het zomervakantie. Waarschijnlijk is je caravan of camper op dit moment al van stal voor weekendjes weg of om deze zomerklaar te maken. Zolang je nog bezig bent met het poetsen en inrichten staat het kampeervoertuig vanzelfsprekend voor je deur, maar voor hoelang mag je een caravan of camper in de straat parkeren?
Wanneer je bezig bent om de caravan of camper klaar te maken voor een vakantie, is het onpraktisch om deze in de stalling te laten staan. De meeste vakantiegangers kiezen er dan ook voor om het kampeervoertuig tijdelijk voor de deur te parkeren. Dit is natuurlijk geen enkel probleem, mits je jezelf aan de regels van jouw gemeente houdt. Zo hebben de meeste gemeenten regels over het parkeren van een caravan of camper op de openbare weg, dus ook de parkeerplaats voor je woning.
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente vind je wat de regels zijn betreffende het parkeren van je caravan. Meestal mag je een camper of caravan drie dagen op de openbare weg parkeren. Let op: in de APV staat ‘parkeren’ omschreven als ‘te plaatsen of te hebben’. Dit wordt zo omschreven omdat veel eigenaren gebruik probeerden te maken van eventuele mazen in de wet. Zo was het gebruikelijk om een camper om de zoveel dagen een stukje te verplaatsen. De openbare weg moet worden gezien in de breedste zin van het woord. Dat wil zeggen, bij twijfel kun je ervanuit gaan dat het gaat om de openbare weg. Er wordt nog te vaak gedacht dat dit uitsluitend ‘de rijbaan’ betreft. De openbare weg omvat echter de weg, parkeerplaatsen, pleintjes, grasveldjes, de stoep en ga zo maar verder.
In de meeste gemeenten mag je jouw caravan of camper maximaal drie dagen voor de deur parkeren. Dit is zo bedacht om ervoor te zorgen dat je buren geen hinder ondervinden van jouw kampeervoertuig. Tenslotte neemt een caravan of camper veel ruimte in en belemmert dit het uitzicht van je medebuurtbewoners. Het is dus beter om een camper of caravan pas enkele dagen voor de vakantie weer van stal te halen. Wil je jouw camper of caravan eerst zomerklaar maken? Doe dit dan niet langer dan drie dagen achtereen en breng deze na de nodige opknapbeurt weer terug naar de stalling tot aanvang van de volgende trip. Zo voorkom je veel frustratie en (ook niet onbelangrijk) een boete.
Staat je kampeerwagen te lang op straat? Dan krijg je een boete van 90 euro. In het ergste geval kan de camper of caravan worden weggesleept. De kans dat je ook daadwerkelijk een boete krijgt verschilt per gemeente. Een boete kun je krijgen door controle of doordat buurtbewoners hebben geklaagd over je kampeerwagen. Wil je jouw caravan een dagje extra laten staan? Dit is geheel op eigen risico. Daarnaast kun je het beste even langs je buren gaan om te vragen of hier bezwaar tegen is. Dit bespaart je een hoop gezeur en gedoe.
Als je de trotse bezitter bent van een lange caravan of camper, dan liggen de regels iets complexer. Is je kampeervoertuig langer dan 6 meter en breder dan 2,40 meter, dan mag je waarschijnlijk helemaal niet binnen de bebouwde kom parkeren. Je mag in dit geval alleen parkeren op een parkeerplaats voor vrachtwagens. Twijfel je of je jouw lange kampeerwagen mag parkeren voor de deur? Raadpleeg dan altijd de APV van jouw gemeente voor uitsluitsel.
Gebruik je je camper of caravan minder vaak dan van tevoren gedacht? Staat hij het hele jaar door in de stalling in plaats van op de camping? Wij bieden een gratis verkoopservice aan voor campers en caravans. Het enige wat je hoeft te doen is je camper of caravan vrijblijvend aanmelden op onze site. Vervolgens gaan wij contact op nemen met de bij ons aangesloten bedrijven. Zit er een interessant bod tussen? Na acceptatie van het bod wordt je caravan of camper kosteloos opgehaald en gevrijwaard. Voor meer informatie verwijzen wij je graag door naar caravan verkopen of camper verkopen.