Blogs

Je caravan of camper schoonmaken voor deze naar de stalling gaat

Geplaatst: 31 augustus 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Camper
Je caravan of camper schoonmaken voor deze naar de stalling gaat

De vakantieperiode is bijna voorbij. Als je op vakantie bent geweest met de caravan of camper is het de hoogste tijd om de vakantie van het voertuig af te wassen en deze weer blinkend schoon in de stalling te zetten. Deze grondige poetsbeurt is niet alleen prettig, maar ook onwijs belangrijk voor de levensduur van je caravan of camper. Hier moet je op letten als je jouw vakantievoertuig gaat schoonmaken.

Als je caravan of camper voor enkele maanden in een caravanstalling wordt gezet dan is het vanzelfsprekend geen goed idee als er etenswaren, vocht of andere viezigheid achterblijft. In de tijd dat een vakantievoertuig niet wordt gebruikt heeft het vuil en vocht namelijk alle tijd om zich te ontwikkelen tot schimmel en roest. Het is daarnaast ook geen geheim dat dit niet echt prettig zal ruiken op het moment dat je de caravan weer van stalling haalt. Een grote najaarsschoonmaak is aan te raden. Zo pak je dit het beste aan: 

De buitenkant van je caravan of camper schoonmaken

Stof, regen, modder… Het exterieur van je caravan krijgt het tijdens je vakantie nogal te verduren. Om deze reden is het net zo belangrijk om de buitenkant van je caravan goed schoon te maken, voordat je deze op stalling zet. Volg deze stappen en maak de buitenkant van je vakantievoertuig binnen een mum van tijd brandend schoon. 

Stap 1: Spoel de buitenkant van je caravan of camper af met schoon water. Zo spoelt het eerste vuil en stof al van het voertuig af. Hierdoor krijg je een goed beeld van de sterk vervuilde delen. 

Stap 2: Deze sterk vervuilde delen kan je insmeren met speciaal schoonmaakmiddel. Dit doe je om het vuil alvast wat los te weken. Met een zachte spons of borstel kan je deze plekken dan gemakkelijk schoonmaken. 

Stap 3: Maak de ramen schoon met een fatsoenlijke ruitenreiniger. Je maakt ze streeploos droog door gebruik te maken van een goede zeem. 

Stap 4: Spoel de hele caravan grondig na met water. Je kan een speciale zeem gebruiken om het voertuig ook zo streeploos mogelijk droog te maken. Zet je caravan bij voorkeur op een schaduwrijke plek om goed te drogen. Dit voorkomt strepen. 

Stap 5: Breng met een zachte doek een beschermende waslaag aan om je caravan of camper te beschermen tegen hardnekkig vuil en/of weersomstandigheden. 

De binnenkant van je caravan of camper schoonmaken

Gedurende de vakantie is je vakantievoertuig je thuis. Het is dan ook geen verrassing dat het soms best een zooitje kan worden. Het maakt niet uit hoe goed je je best doet om alles zo opgeruimd mogelijk te houden; kruimels, vocht en stof vinden hun weg naar de meest onhandige plekjes. Tijdens de vakantie is dit nog geen probleem, maar als je caravan maandenlang stilstaat kan zelfs het kleinste beetje vuil zorgen voor hele grote problemen. Zo maak je de binnenkant van je caravan of camper zo schoon dat nare geurtjes en bacteriën geen enkele kans krijgen in de maanden dat het voertuig in de stalling staat: 

Stap 1: Haal eerst alle losse onderdelen weg om alles goed te kunnen schoonmaken. Denk aan het bestek, beddengoed enzovoorts. Dit kan je vanzelfsprekend gewoon thuis schoonmaken. Berg deze dingen daarna goed op een plek waar alles droog en schoon blijft. 

Stap 2: Neem alles aan de binnenkant (dus ook het dashboard) af met een vochtige doek en schoonmaakmiddel. Let goed op welk soort middelen je gebruikt. Kunststof kan over het algemeen niet heel goed tegen agressieve reinigingsmiddelen. Maak het toilet en de koelkast heel grondig schoon. De koelkast kan je na het schoonmaken beter een beetje open laten staan om bacteriegroei en nare luchtjes te voorkomen. 

Stap 3: Vergeet niet om te stofzuigen en de vloer goed af te doen. Zo weet je zeker dat eventuele er geen kruimels achterblijven. Dit kan zorgen voor bacteriegroei, nare geurtjes, maar ook voor ongedierte in de caravan. Dit is dus ook heel belangrijk! 

Is je kampeervoertuig netjes schoon?

Dan is deze helaas nog niet klaar om naar de stalling te gaan. Er zijn naast het reinigen van je caravan meerdere dingen waar je rekening mee moet houden voordat je caravan de winterstop ingaat. Nieuwsgierig naar waar je op moet letten? Je leest hier alles over de stalling van je caravan. Succes! 


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Wanneer kan je het best je camper of caravan verkopen?
Wanneer kan je het best je camper of caravan verkopen?
23/08/2021
In sommige delen van het land is de zomervakantie al zo goed als voorbij. Zet jij de caravan op stalling of laat je deze nog even staan met de kans op een fijne nazomer? Misschien overweeg je wel om je caravan uiteindelijk te gaan verkopen? Wat kan je het beste doen en [...]
Wanneer heeft je auto een grote beurt nodig?
Wanneer heeft je auto een grote beurt nodig?
13/07/2021
Hoewel moderne auto’s tegenwoordig zelf kunnen bepalen wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt, kent iedereen de termen ‘grote en kleine beurt ’ wel. Een grote beurt wordt ook wel groot onderhoud genoemd. Als je auto deze beurt nodig heeft worden [...]
Waarom heeft een auto de kleine beurt nodig?
Waarom heeft een auto de kleine beurt nodig?
06/07/2021
Ben je de trotse eigenaar van een auto? Dan weet je dat de periodieke onderhoudsbeurten onlosmakelijk verbonden zijn met de conditie van je voertuig. De noodzaak van een grote beurt kennen we wel. Maar ook de kleine beurt is heel belangrijk om je auto in goede staat te [...]