Blogs

Vocht in de auto: hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?

Geplaatst: 4 oktober 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Vocht in de auto: hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?

roblemen met de bedrading, scheuren in de rubbers en een muffe geur: merk jij dat de staat van je auto achteruit gaat? Misschien zit er wel vocht in de auto. Vervelend! Een auto die langdurig blootgesteld wordt aan vocht kan gebreken vertonen - met schimmel, beschadigingen en uiteindelijk defecten tot gevolg. In dit artikel vertellen we hoe vocht in de auto ontstaat, wat je ertegen kunt doen en hoe je vocht kunt verwijderen.

De oorzaak van vocht in auto

In het Nederlandse klimaat kun je nogal eens last krijgen van vocht in de auto: het regent regelmatig - en bij slechte ventilatie hoopt het vocht zich op. Er is een aantal oorzaken van vocht in de auto, waaronder:

Condensatie

Wanneer de buitentemperatuur aanzienlijk verschilt van de binnentemperatuur van de auto, treedt condensatie op. Je autoruiten beslaan en je kunt ze alleen van binnenuit schoonmaken. Is de luchtvochtigheid hoog, dan verergert de condensatie. Bij te veel condensatie en een slechte ventilatie, hoopt het vocht zich op in de auto - met alle gevolgen van dien.

Lekkages

Je kunt niet alleen lekkages in huis, maar ook in de auto hebben. Bijvoorbeeld door versleten of beschadigde deurrubbers, kapotte ruiten of verstopte ventilatieopeningen. Daardoor ontstaat er vocht in je auto.

Nat interieur

Regen, sneeuw of modder aan je schoenen zorgen ervoor dat het interieur vochtig wordt. Hetzelfde geldt voor gemorste dranken of een lekkende airco. Ventileer je niet goed, dan kan dit voor vochtophopingen en zelfs schimmels zorgen.


“Vocht in de auto kan veel schade aanbrengen. Denk aan schimmel, beschadigingen aan de bekleding en zelfs problemen met de elektrische bedrading!”


Hoe kun je vocht in de auto voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Rijdt je auto nu nog als een zonnetje? Neem deze tips mee om toekomstige schimmelvorming in de auto te voorkomen:

  • Inspecteer en vervang deurrubbers en raamafdichtingen regelmatig om te zorgen dat vocht geen kans maakt in de auto.
  • Maak je auto niet alleen van buiten, maar ook van binnen periodiek schoon.
  • Zorg dat - als je je auto wast - er geen water wordt gemorst op de motor. Dit zorgt voor gebreken. Let ook op als je motorolie bijvult, dat je niet morst.
  • Reinig de dakgoten en ventilatieopeningen regelmatig - vraag hiernaar tijdens de periodieke onderhoudsbeurt in de garage.
  • Gebruik rubberen in plaats van stoffen matten, vooral in de winter of regenachtige seizoenen.
  • Ventileer de auto goed door de ramen open te zetten. Heb je last van condensatie in de winter? Blaas (warme) aircolucht op de voorruit.
  • Ga niet met natte kleren in de auto zitten - of bedek de bekleding van je auto als je natgeregend bent.
  • Controleer en onderhoud het airconditioningsysteem regelmatig om te zorgen dat de afvoeren niet verstopt raken.
  • Plaats vochtvreters zoals silica-gel zakjes of vochtabsorberende korrels in de auto om overtollig vocht op te nemen.

Wat zijn de gevolgen van vocht in de auto?

  • Schimmel en meeldauw: vocht in de auto leidt mogelijk tot de groei van schimmels en meeldauw. Hierdoor ontstaat er een muffe geur in je auto - en schimmel inademen is erg ongezond.
  • Beschadiging van bekleding: veel vocht in je auto kan de bekleding, vloerbedekking en andere materialen in het interieur beschadigen.
  • Elektrische problemen: vocht kan elektrische onderdelen in je auto beschadigen en problemen veroorzaken met bedrading en elektronica.
  • Vocht in koplampen: bij nat weer kan er vocht in de koplampen ontstaan. Daardoor zijn de lichten minder zichtbaar, maar er kan ook beschadiging aan de binnenkant ontstaan waardoor de lampen uitvallen.

Auto raam rubber

Vocht in auto verwijderen

Muffe lucht, beschadigingen of defecten? Misschien zit er vocht in de auto. Het gevolg is schimmel of beschadigingen aan de auto. Maar wat kun je ertegen doen? Hier een aantal tips om vocht uit de auto te verwijderen.

Gebruik een vochtvreter

Zet een vochtvreter in de auto: deze trekt overtollig vocht uit de lucht. Dit is vooral effectief als de auto in een afgesloten ruimte - zoals een garage - staat.

Open de ramen

Zet de ramen van je auto open op een droge, zonnige dag. Daarmee bevorder je de luchtcirculatie en laat je het interieur drogen.

Gebruik ventilatoren

Plaats een ventilator in de auto - of laat de airco op volle kracht draaien om de luchtcirculatie te verbeteren.

Verwijder schimmel

Draag handschoenen en maak alle oppervlakken schoon. Gebruik hierbij een oplossing van water en azijn (1:1) of een commerciële schimmelreiniger om schimmel van harde oppervlakken zoals het dashboard, ramen en deuren te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of doek om de schimmel weg te schrobben.

Voor bekleding en vloerbedekking kun je een stoomreiniger of een mengsel van water en milde zeep gebruiken. Schrob de aangetaste gebieden voorzichtig en zuig het overtollige water op met een nat-droogzuiger.

Lederen bekleding

Voor lederen bekleding kun je het beste een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Of ga langs bij een autobedrijf dat gespecialiseerd is in het reinigen van een lederen oppervlak.

Gebruik een desinfecterend middel

Nadat de schimmel is verwijderd, kun je de oppervlakken desinfecteren met een alcoholoplossing (70%) of een commercieel desinfectiemiddel om resterende schimmelsporen te doden.

Heeft vocht jouw auto aangetast?

Misschien wordt het dan tijd om over te stappen op een ander exemplaar. Ben je bang dat je je oude (beschimmelde) auto niet aan de straatstenen kwijt kunt? Geen probleem bij OSW. Wij nemen zelfs oude, sloop- en schadeauto’s aan. Vul je kenteken in op onze website en ontvang binnen 24 uur vrijblijvend een bod op je auto. Ga je akkoord? Dan wordt de betaling, vrijwaring en ophalen van je auto geregeld.

Ontdek wat jouw auto waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

De motorolie van de Action vs. andere merken: wat is beter?
De motorolie van de Action vs. andere merken: wat is beter?
25/01/2024
Heb je door de kou een schorre keel? De een smeert de keel met een goede borrel, de ander kiest voor de veiligere keuze: een hoestdrank. Net als jouw keel heeft ook de motor van je auto regelmatig een smeerbeurt nodig. Welke motorolie kun je dan het beste gebruiken? En is [...]
Is een wintercheck voor je auto nodig?
Is een wintercheck voor je auto nodig?
18/01/2024
Moeite hebben om ‘s ochtends je bed uit te komen, de pakjes Kleenex-zakdoekjes die niet van je zijde wijken en in de avond uitgeteld op de bank liggen. De winter is voor veel mensen een seizoen dat met de helft ingekort mag worden. Door het gebrek aan zonlicht [...]
Je auto schoonmaken aan de binnenkant: zó krijg je ‘m brandschoon
Je auto schoonmaken aan de binnenkant: zó krijg je ‘m brandschoon
30/11/2023
Dag in, dag uit zit je in je auto: onderweg naar je werk, naar de sportschool of voor de wekelijkse boodschap. Misschien eet je in alle haast soms een broodje achter het stuur of smeert je kind de hele chocoladereep af aan het interieur. Kortom: het is slim om niet alleen [...]