Met veel plezier rijd je op je motor. Slalommend door de file of met vrienden maak je lange tochten door de Ardennen. Maar om motor te rijden moet je fysiek fit zijn, is het fijn als de weersomstandigheden meewerken en ook de motor moet in optimale staat verkeren. Twijfel je erover om je motor te schorsen? Wij geven je 3 redenen voor het schorsen van je motor én leggen uit hoe je dat doet.
Ga je je motor schorsen, dan mag je er niet meer mee op de openbare weg rijden. Tenzij je met de geschorste motor naar de APK moet rijden, je het bij een RDW-kentekenloket de motor op een andere naam laat zetten of - als het voertuig minimaal 15 jaar oud is - om ermee naar een evenement mee te rijden. In dat laatste geval moet je dit wel laten weten aan de Belastingdienst.
Als je motor is geschorst, hoef je geen wegenbelasting te betalen, betaal je geen verzekeringspremie en ben je vrijgesteld van de APK.
Wil je je motor (tijdelijk) schorsen? Dan mag je er niet de openbare weg mee op, maar betaal je ook geen kosten. Dit zijn redenen om je motor te schorsen:
Is de APK-vervaldatum verlopen en is je motor nog niet gekeurd? Dan mag je er de openbare weg niet mee op. Ben je niet van plan om de motor op korte termijn te laten keuren (bijvoorbeeld om financiële redenen), dan kun je ‘m beter schorsen. Je betaalt dan ook geen premies en bent vrijgesteld van de APK.
Ben je een mooi weer-rijder? Dan kun je ervoor kiezen om je motor te schorsen tijdens de wintermaanden. Je kunt er óók voor kiezen om niet de motor te schorsen in de wintermaanden, maar te kiezen voor een motorverzekering met winterstop. Meestal loopt deze periode van 15 december tot 1 maart, maar dit verschilt per verzekeraar. Je krijgt dan korting op je verzekering, maar mag tijdens de winterstop niet met je motor rijden. Doe je dat wel, dan rijd je onverzekerd rond.
Schade die in de stalling ontstaat (brandschade of diefstal) is doorgaans wel gewoon tijdens de winterstop verzekerd.
Als motorrijder moet je alert en fysiek in orde zijn. Tijdens langdurige ziekte staat je motorfiets daarom misschien veel stil: door deze tijdelijk te schorsen hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken.
Via het RDW kun je je motor online schorsen. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen omtrent RDW online schorsen:
Ja, via het RDW kun je je motor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Je bepaalt vooraf voor welke periode je je motor schorst en kunt dit via de website van het RDW zelf regelen.
Het kost 29,10 euro per jaar om je motor te schorsen. Je kunt via het RDW je motor maximaal drie jaar (à 87,30 euro) schorsen. Daarna kun je de periode wel weer verlengen.
Een schorsing kun je bij het RDW online verlengen met 1, 2 of 3 jaar. Je krijgt in de huidige schorsing een maand van tevoren een brief dat deze bijna afloopt. Deze kun je tegen dezelfde kosten verlengen. Met DigiD, eHerkenning of een RDW-certificaat kun je de verlenging zelf regelen.
Je kunt de schorsing van je motor steeds opnieuw aanvragen. De maximale verlengperiode is 3 jaar, maar daarna kun je opnieuw online verlengen. De kosten per jaar blijven hetzelfde.
Net als de schorsing aanmelden, kun je op dezelfde manier ook de schorsing beëindigen via de website van het RDW. Zet je de schorsing stop voor de beoogde einddatum, dan krijg je daar geen geld voor terug. Loopt de schorsing van je motor bijna af, dan ontvang je ongeveer 4 weken voor de einddatum daarvan bericht van het RDW. Let op: heb je maar één maand je motor geschorst en wil je daarna de schorsing weer opheffen, dan betaal je alsnog motorrijtuigenbelasting over de voorgaande periode.
“Haal je je motor uit de schorsing? Vergeet dan niet langs de garage te gaan voor een motorcheck én controleer de bandenspanning.”
Laat je steeds je motor schorsen omdat je ‘m niet gebruikt? Misschien kan je dan beter je motor verkopen, maar zie je op tegen de administratieve rompslomp die het met zich meebrengt. Niet bij OSW. Bij ons verkoop je gemakkelijk én gratis je motor binnen 24 uur. Van Harley tot Honda: het enige wat je hoeft te doen is je kenteken in te vullen op onze website en je aanvraag te versturen. De rest wordt voor je geregeld, zodat jij weer tijd hebt voor écht belangrijke zaken.