Blogs

Wat houdt de tenaamstelling van een auto in?

Geplaatst: 27 januari 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
Wat houdt de tenaamstelling van een auto in?

Door een veranderende gezinssituatie heb je een andere auto nodig, of je trouwe vierwieler heeft nu echt z’n laatste kilometers gemaakt en het is tijd om ‘m af te zetten op de sloop. Sta je op het punt om je oude auto te verkopen? Dan komt daar een hoop geregel bij kijken. Een van die onderdelen is het overschrijven van de auto. Hiervoor heb je de tenaamstelling van je auto nodig. We vertellen je op deze pagina alles over het tenaamstellen van een auto en wat er verder komt kijken bij de verkoop van je auto.

Wat is de tenaamstelling van een auto?

De tenaamstelling van een auto wijzigen, betekent dat je een auto overschrijft op de naam van een andere eigenaar. Hiervoor heb je de tenaamstellingscode nodig: een 9-cijferige code waarmee je bewijst dat jij de eigenaar van je auto bent - de toekomstige eigenaar heeft deze code dus straks ook nodig.

Om je huidige voertuig te verkopen, in te ruilen, te schorsen, laten slopen of uitvoeren naar het buitenland heb je de tenaamstellingscode nodig. Deze code bestaat uit twee delen, die samen 9 cijfers vormen. Het eerste deel van de tenaamstellingscode ontvang je zodra de auto op jouw naam is gezet. Daarna ontvang je automatisch een brief van het RDW, met daarin het kentekenbewijs én het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar beide documenten goed, omdat je die nodig hebt bij de verkoop van je auto.

Hoe moet je tenaamstellen?

Ga je de auto overschrijven op een andere eigenaar, dan ga je tenaamstellen. Eigenlijk is dit een duur woord voor het overzetten van de auto op een andere naam. Wanneer je je auto verkoopt aan een erkende garage, is de tenaamstelling snel gepiept. De garagehouder of autoverkoper regelt het direct: het enige wat je dan nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs. Neem voor de zekerheid de hele tenaamstellingscode mee.

Verkoop je de auto aan een particulier? Dan is het belangrijk dat je de tenaamstellingscode hebt. Overschrijven kun je dan bij een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Zorg dat je de kentekencard, de volledige tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Je kunt ook je auto online overschrijven via de website van het RDW. Hiervoor heb je je DigiD-code nodig.

Wat kost de tenaamstelling van je auto?

De kosten voor het overschrijven van de auto in 2023 bedragen € 10,75. Als verkoper krijg je direct na de verkoop een vrijwaringsbewijs. Hiermee bewijs je dat je niet langer verantwoordelijk bent voor het voertuig en geen verzekeringen meer hoeft te betalen. Bewaar dit bewijs dus goed

Je auto verkopen en overschrijven?

Sta je op het punt om je auto te verkopen? Voordat je een geschikte autokoper zoekt, is het slim om eerst te bepalen aan wie je het liefst je auto verkoopt. Verkoop je direct aan een particulier, dan is de kans groot dat je de beste prijs voor de auto vangt. Via verkoopplatformen zoals Marktplaats kun je kopers tegen elkaar laten opbieden. Het nadeel is dat je zelf de onderhandelingen moet doen, tijd moet vrijmaken voor een proefrit, betaalt voor advertentiekosten op zo’n platform en zelf de overschrijving en betaling moet regelen. Ben je bijvoorbeeld je tenaamstellingscode kwijt? Dan moet je eerst een nieuwe code regelen en daar gaat weer extra geld en tijd overheen.

Het alternatief is je auto verkopen via een erkende garage. Vaak heb je hier minder onderhandelingsruimte, maar de betaling en vrijwaring worden voor je geregeld.

Ontvang de beste biedingen van garages via OSW

De beste prijs ontvangen van garages voor jouw occasion? Verkoop je tweedehands auto via OSW. Het enige wat je hoeft te doen is je kenteken in te vullen op onze website, de gegevens in te vullen en de aanvraag te versturen. Geheel vrijblijvend ontvang je binnen 24 uur een voorstel voor de verkoop van je auto. Met meer dan 500 aangesloten garages zit er altijd een autobedrijf in de buurt die je auto wilt overnemen.

Ben je het niet eens met de prijs? Dan kun je zelf de verkoop regelen via een extern platform. Maar kies je voor OSW, dan hoef je verder niets te doen. Wij regelen de vrijwaring, betaling en zorgen dat je auto wordt opgehaald. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is te wachten tot het geld op je rekening staat. Voor de verkoop betaal jij helemaal niets via OSW!

  • Binnen één klik geregeld
  • Makkelijk en snel je auto verkopen
  • Geen gedoe met onderhandelingen over de verkoopprijs
  • De betaling, vrijwaring en de auto ophalen regelen we voor jou
  • Alle merken en soorten. Van Audi tot Toyota, total loss of afgekeurd en alles daaromheen.

Ontdek wat jij ontvangt voor je tweedehands auto

Veel gestelde vragen rondom de tenaamstelling van je auto

Ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt, en nu?

Jarenlang heb je niet omgekeken naar de tenaamstellingscode van je auto. En nu je je auto gaat verkopen, kan je dat ellendige papiertje nergens vinden. Geen ramp: je kunt online gewoon een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Ga naar de website van het RDW, log in met je DigiD-gebruikersnaam, doe de aanvraag en betaal via iDeal de kosten van € 1,05.

Ik wil de auto overschrijven maar ik ben het kentekenbewijs kwijt

Je hebt niet alleen bij het tenaamstellen van de auto je kentekenbewijs nodig, maar deze heb je altijd nodig. Zorg dus, dat als je je kentekenbewijs kwijt bent, je zo snel mogelijk een nieuwe aanvraagt. Ook deze vraag je online aan en de kosten hiervan zijn € 32,60.

Ik wil de tenaamstellingscode van mijn auto controleren, kan dat?

Heb je een verzamelbak waarin je alle belangrijke paperassen bewaart en weet je niet meer zeker of de twee juiste delen van de tenaamstellingscode bij elkaar horen? Via de website van het RDW controleer je de volledige code en ook of het juiste kentekenbewijs bij deze code hoort.

Waar kan ik mijn auto overschrijven in de buurt?

Is de proefrit achter de rug, ben je met de autokoper tot overeenstemming van het bod gekomen en wil je direct de auto tenaamstellen op de nieuwe eigenaar? Je kunt je auto overschrijven bij een PostNL-locatie, bij een garage in de buurt of zoek een kentekenloket in de buurt.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Autoprijzen stijgen: wat betaal je voor een tweedehands auto in 2023?
Autoprijzen stijgen: wat betaal je voor een tweedehands auto in 2023?
23/01/2023
De kans is groot dat je aan de pomp, bij de kassa in de supermarkt of bij een nieuw bericht van je energieleverancier peentjes zweet. Bijna alles is duurder geworden, terwijl de lonen er niet of minimaal op vooruit gaan. Ook de autoprijzen stijgen in 2023 . De [...]
Wegenbelasting berekenen: ontdek wat jij betaalt
Wegenbelasting berekenen: ontdek wat jij betaalt
13/01/2023
Heb je je oog laten vallen op een gloednieuwe bolide of heb je een mooie tweedehands auto (via Marktplaats ) op de kop getikt? Alleen nog even de overschrijving en de betaling regelen en jij mag je eigenaar noemen van een nieuwe, trouwe vierwieler. Je hebt hard gespaard [...]
Zoek je een geschikte auto koper voor je trouwe vierwieler?
Zoek je een geschikte auto koper voor je trouwe vierwieler?
06/01/2023
Jarenlang heeft je vierwieler trouwe dienst bewezen. Deze auto bracht je veilig van A naar B en je ervaarde hiermee ultieme vrijheid. Je kon gaan en staan waar je wilde, was niet afhankelijk van OV-reisschema’s en hij reed als een zonnetje. Maar nu is het zover: [...]