Blogs

Wat kost motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's?

Wat kost motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's?

Er zijn veel verschillende redenen om de benzineslurper in te ruilen voor een elektrisch exemplaar. Bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen. Ook andere factoren spelen een rol bij de keuze voor elektrisch rijden, zoals lagere brandstofkosten en besparen op de motorrijtuigenbelasting. Wat betaal je aan motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s? We vertellen je er in dit artikel alles over.

Wat is motorrijtuigenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting - ook wel wegenbelasting genoemd - is een belasting die je betaalt als bezitter van een gemotoriseerd voertuig. Deze voertuigen ‘belasten’ het wegennet: de vergoeding hiervoor wordt gebruikt voor wegonderhoud en het verbeteren van de infrastructuur. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van verschillende factoren, waaronder het type voertuig, het gewicht, het brandstoftype, de emissies en de lokale regels.

Betaal je motorrijtuigenbelasting bij een elektrische auto?

Hoe meer CO2 een voertuig uitstoot, hoe hoger de belasting voor het milieu. Omdat elektrische auto’s in verhouding tot andere typen weinig CO2 uitstoten, betaal je op dit moment geen motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s.

Geen wegenbelasting tot en met 2024 voor elektrische voertuigen

De Nederlandse overheid stimuleert duurzame initiatieven om aan de ambitieuze doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Ondernemers ontvangen bijvoorbeeld extra subsidie wanneer ze hun bedrijf duurzamer inrichten en autobezitters worden gestimuleerd om te stekkeren in plaats van tanken aan de pomp. Een van de manieren om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, is door elektrische autobezitters tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting te laten betalen. De gemiddelde autobezitter betaalt tussen de 20 en 60 euro per maand aan belasting, dus tel uit je winst. Je bespaart door elektrisch te rijden minimaal 240 euro per jaar t/m 2024 op de motorrijtuigenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s vanaf 2025

Ook na 2024 val je als trotse eigenaar van een elektrische bolide met je neus in de boter. Vanaf 2025 zijn elektrische autobezitters verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen, maar ze ontvangen korting op het tarief. Je betaalt slechts 25% van het normale tarief aan motorrijtuigenbelasting - en krijgt dus 75% korting. Pas in 2026 betaal je het volledige tarief aan motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto.


“Tot 2025 betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s. Je bespaart hiermee minimaal 240 euro per jaar.”


Tarief motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s

Zodra je het motorrijtuigen-belastingtarief van je elektrische auto kent, kun je berekenen hoeveel korting je ontvangt én wat je aan wegenbelasting na 2025 betaalt. Dit tarief wordt berekend op basis van een aantal factoren:

  • Gewicht van het voertuig (hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger de wegenbelasting)
  • Brandstofsoort
  • CO2-uitstoot
  • Provincie waar je woont

Op dit moment zijn de wegenbelasting-tarieven voor 2024, 2025 en de daaropvolgende jaren nog niet bekend. De verwachting is dat het tarief vanwege de inflatie stijgt. Hoeveel je exact betaalt na 2025 aan motorrijtuigenbelasting voor jouw elektrische auto, is nog onbekend. Wel vind je hier een handig schema om te ontdekken wat je procentueel bespaart ten opzichte van andere brandstofsoorten:

  t/m 2024 2025 2026
100% elektrisch Vrij van motorrijtuigenbelasting 25% motorrijtuigenbelasting Normale tarief motorrijtuigenbelasting
Semi-elektrisch 50% motorrijtuigenbelasting 75% motorrijtuigenbelasting Normale tarief motorrijtuigenbelasting
Reguliere voertuigen voltarief voltarief Normale tarief motorrijtuigenbelasting
Vervuilende diesel voltarief + 15 % voltarief + 15 % Normale tarief motorrijtuigenbelasting + 15%

Er is geen apart tarief motorrijtuigenbelasting voor hybride-auto’s, wat soms wordt gedacht. Heb je een diesel, dan betaal je extra wegenbelasting bovenop het normale tarief. Diesels stoten namelijk in verhouding veel CO2 uit. Als autobezitter van een elektrische auto profiteer je niet alleen van belastingvoordeel op het gebied van wegenbelasting, je behaalt ook ander voordeel, waaronder:

Een lagere verzekeringspremie

Elektrische auto’s worden pas sinds een aantal jaren geproduceerd. Dat betekent dat het relatief nieuwe voertuigen zijn. Hoe nieuwer het voertuig, hoe kleiner de kans is dat je aanspraak moet doen op de verzekering. Daarom liggen de premies gemiddeld iets lager dan bij oudere modellen op basis van diesel of benzine.

Brandstofkosten

Niet meer op ‘Dolle Donderdag’ naar de pomp, maar je auto thuis opladen met een laadpaal. Het voordeel van thuisladen is dat je de auto aan de stroom hangt op het moment dat je energietarief het laagst is (bijvoorbeeld nachttarief). Hierdoor betaal je gemiddeld minder voor de brandstof per kilometer, vergeleken met auto’s op basis van fossiele brandstoffen. Lees hier wat je ongeveer betaalt bij elektrisch laden.


“Laden op het moment dat je energietarief het laagst is. Een laadpaal aan huis voor je elektrische auto bespaart kosten.”


APK

Heb je een (nieuwe) elektrische auto? Dan hoef je je de komende jaren niet druk te maken over het leed dat de APK heet. Nieuwe auto's hoeven de eerste vier jaar niet APK gekeurd te worden en daarna om de twee jaar. Daarmee bespaar je dus behoorlijk wat kosten.

Je oude brandstofslurper inruilen voor een elektrisch exemplaar?

Ben je je aan het oriënteren op een zuiniger exemplaar? Wordt het tijd om van je oude diesel afscheid te nemen? Tijd om over te stappen op stekkeren. Voor je oude auto wil je natuurlijk nog een leuk bedrag ontvangen. Via OSW verkoop je je oude brandstofslurper met gemak. Geen gedoe met ongemakkelijke onderhandelingen, potentiële kopers die niet komen opdagen en alle administratieve rompslomp eromheen. Je meldt je auto aan, ontvangt binnen 24 uur het hoogste bod en jij bepaalt of je ‘m daarvoor verkoopt. Heb je een bestelbus of vrachtwagen te koop? Ook die kan je bij ons aanmelden! Volledig gratis en vrijblijvend.

Ontdek hoe het werkt

Veelgestelde vragen over motorrijtuigenbelasting

 

Hoe vaak betaal je motorrijtuigenbelasting?

Op het moment dat je een nieuwe auto op jouw naam staat, ben je verplicht motorrijtuigenbelasting te betalen. Tenzij je vóór 2025 een elektrische auto aanschaft, waar je op dit moment nog geen belasting over hoeft te betalen. Normaliter wordt het daarna per 3 maanden afgeschreven, maar je kunt dit ook 1x per maand betalen. Afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type auto, de brandstof, het gewicht en de gemeente waar je woont, varieert de hoogte van de motorrijtuigenbelasting tussen de 20 en 60 euro per maand.

Wat is een doorlopende machtiging motorrijtuigenbelasting?

Zodra je een auto op je naam overschrijft, ontvang je een machtigingsformulier van de Belastingdienst. Je kunt hen machtigen om doorlopend (iedere 3 maanden) de motorrijtuigenbelasting van je elektrische auto automatisch te laten afschrijven. Op die manier heb je er geen omkijken naar en ben je nooit te laat met betalen.

Hoe kan ik een ‘verzoek motorrijtuigenbelasting teruggaaf’ indienen?

Wanneer je je auto hebt verkocht, tijdelijk geschorst of overgeschreven naar het buitenland, is de kans groot dat je te veel motorrijtuigenbelasting hebt betaald. Via een formulier op de website van de belastingdienst kun je het overschot aan belasting terugvragen.

Ontdek wat jouw auto waard is


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Stap je over op elektrisch rijden? Overweeg een laadpaal thuis
Stap je over op elektrisch rijden? Overweeg een laadpaal thuis
13/04/2023
Stekkeren in plaats van tanken: steeds meer mensen investeren in een elektrische auto. Zeker als de elektriciteit groen wordt opgewekt, is het een duurzaam alternatief op de traditionele brandstofslurper. Voordat je investeert in een elektrisch exemplaar, is het slim om [...]
Autoverzekering vergelijken: wat is de beste keuze?
Autoverzekering vergelijken: wat is de beste keuze?
06/04/2023
Sta je op het punt om een (nieuwe) auto te kopen, dan kom je er niet onderuit: een autoverzekering afsluiten. Je wilt dit op tijd regelen. Zonder autoverzekering mag je namelijk niet de weg op. Je draait voor alle kosten op in het geval van een ongeval. En word je gepakt, [...]
Wegenbelasting in 2023
Wegenbelasting in 2023
09/12/2022
Yes, de aanschaf van je (eerste) auto is (bijna) een feit! Je hebt hard gespaard voor deze flinke investering en rijdt binnenkort vol trots met je glanzende bolide over de Nederlandse snelwegen. Maar met alleen die ene investering ben je er nog niet: bij de aanschaf van [...]