Er zijn veel verschillende redenen om de benzineslurper in te ruilen voor een elektrisch exemplaar. Bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen. Ook andere factoren spelen een rol bij de keuze voor elektrisch rijden, zoals lagere brandstofkosten en besparen op de motorrijtuigenbelasting. Wat betaal je aan motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s? We vertellen je er in dit artikel alles over.
Motorrijtuigenbelasting - ook wel wegenbelasting genoemd - is een belasting die je betaalt als bezitter van een gemotoriseerd voertuig. Deze voertuigen ‘belasten’ het wegennet: de vergoeding hiervoor wordt gebruikt voor wegonderhoud en het verbeteren van de infrastructuur. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van verschillende factoren, waaronder het type voertuig, het gewicht, het brandstoftype, de emissies en de lokale regels.
Hoe meer CO2 een voertuig uitstoot, hoe hoger de belasting voor het milieu. Omdat elektrische auto’s in verhouding tot andere typen weinig CO2 uitstoten, betaal je op dit moment geen motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s.
De Nederlandse overheid stimuleert duurzame initiatieven om aan de ambitieuze doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Ondernemers ontvangen bijvoorbeeld extra subsidie wanneer ze hun bedrijf duurzamer inrichten en autobezitters worden gestimuleerd om te stekkeren in plaats van tanken aan de pomp. Een van de manieren om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, is door elektrische autobezitters tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting te laten betalen. De gemiddelde autobezitter betaalt tussen de 20 en 60 euro per maand aan belasting, dus tel uit je winst. Je bespaart door elektrisch te rijden minimaal 240 euro per jaar t/m 2024 op de motorrijtuigenbelasting.
Ook na 2024 val je als trotse eigenaar van een elektrische bolide met je neus in de boter. Vanaf 2025 zijn elektrische autobezitters verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen, maar ze ontvangen korting op het tarief. Je betaalt slechts 25% van het normale tarief aan motorrijtuigenbelasting - en krijgt dus 75% korting. Pas in 2026 betaal je het volledige tarief aan motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto.
“Tot 2025 betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s. Je bespaart hiermee minimaal 240 euro per jaar.”
Zodra je het motorrijtuigen-belastingtarief van je elektrische auto kent, kun je berekenen hoeveel korting je ontvangt én wat je aan wegenbelasting na 2025 betaalt. Dit tarief wordt berekend op basis van een aantal factoren:
Op dit moment zijn de wegenbelasting-tarieven voor 2024, 2025 en de daaropvolgende jaren nog niet bekend. De verwachting is dat het tarief vanwege de inflatie stijgt. Hoeveel je exact betaalt na 2025 aan motorrijtuigenbelasting voor jouw elektrische auto, is nog onbekend. Wel vind je hier een handig schema om te ontdekken wat je procentueel bespaart ten opzichte van andere brandstofsoorten:
t/m 2024 | 2025 | 2026 | |
100% elektrisch | Vrij van motorrijtuigenbelasting | 25% motorrijtuigenbelasting | Normale tarief motorrijtuigenbelasting |
Semi-elektrisch | 50% motorrijtuigenbelasting | 75% motorrijtuigenbelasting | Normale tarief motorrijtuigenbelasting |
Reguliere voertuigen | voltarief | voltarief | Normale tarief motorrijtuigenbelasting |
Vervuilende diesel | voltarief + 15 % | voltarief + 15 % | Normale tarief motorrijtuigenbelasting + 15% |
Er is geen apart tarief motorrijtuigenbelasting voor hybride-auto’s, wat soms wordt gedacht. Heb je een diesel, dan betaal je extra wegenbelasting bovenop het normale tarief. Diesels stoten namelijk in verhouding veel CO2 uit. Als autobezitter van een elektrische auto profiteer je niet alleen van belastingvoordeel op het gebied van wegenbelasting, je behaalt ook ander voordeel, waaronder:
Elektrische auto’s worden pas sinds een aantal jaren geproduceerd. Dat betekent dat het relatief nieuwe voertuigen zijn. Hoe nieuwer het voertuig, hoe kleiner de kans is dat je aanspraak moet doen op de verzekering. Daarom liggen de premies gemiddeld iets lager dan bij oudere modellen op basis van diesel of benzine.
Niet meer op ‘Dolle Donderdag’ naar de pomp, maar je auto thuis opladen met een laadpaal. Het voordeel van thuisladen is dat je de auto aan de stroom hangt op het moment dat je energietarief het laagst is (bijvoorbeeld nachttarief). Hierdoor betaal je gemiddeld minder voor de brandstof per kilometer, vergeleken met auto’s op basis van fossiele brandstoffen. Lees hier wat je ongeveer betaalt bij elektrisch laden.
“Laden op het moment dat je energietarief het laagst is. Een laadpaal aan huis voor je elektrische auto bespaart kosten.”
Heb je een (nieuwe) elektrische auto? Dan hoef je je de komende jaren niet druk te maken over het leed dat de APK heet. Nieuwe auto's hoeven de eerste vier jaar niet APK gekeurd te worden en daarna om de twee jaar. Daarmee bespaar je dus behoorlijk wat kosten.
Ben je je aan het oriënteren op een zuiniger exemplaar? Wordt het tijd om van je oude diesel afscheid te nemen? Tijd om over te stappen op stekkeren. Voor je oude auto wil je natuurlijk nog een leuk bedrag ontvangen. Via OSW verkoop je je oude brandstofslurper met gemak. Geen gedoe met ongemakkelijke onderhandelingen, potentiële kopers die niet komen opdagen en alle administratieve rompslomp eromheen. Je meldt je auto aan, ontvangt binnen 24 uur het hoogste bod en jij bepaalt of je ‘m daarvoor verkoopt. Heb je een bestelbus of vrachtwagen te koop? Ook die kan je bij ons aanmelden! Volledig gratis en vrijblijvend.
Op het moment dat je een nieuwe auto op jouw naam staat, ben je verplicht motorrijtuigenbelasting te betalen. Tenzij je vóór 2025 een elektrische auto aanschaft, waar je op dit moment nog geen belasting over hoeft te betalen. Normaliter wordt het daarna per 3 maanden afgeschreven, maar je kunt dit ook 1x per maand betalen. Afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type auto, de brandstof, het gewicht en de gemeente waar je woont, varieert de hoogte van de motorrijtuigenbelasting tussen de 20 en 60 euro per maand.
Zodra je een auto op je naam overschrijft, ontvang je een machtigingsformulier van de Belastingdienst. Je kunt hen machtigen om doorlopend (iedere 3 maanden) de motorrijtuigenbelasting van je elektrische auto automatisch te laten afschrijven. Op die manier heb je er geen omkijken naar en ben je nooit te laat met betalen.
Wanneer je je auto hebt verkocht, tijdelijk geschorst of overgeschreven naar het buitenland, is de kans groot dat je te veel motorrijtuigenbelasting hebt betaald. Via een formulier op de website van de belastingdienst kun je het overschot aan belasting terugvragen.
Ontdek wat jouw auto waard is